Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Lekára zabili pri útoku na letisko v Istanbule: Za jeho smrťou je zvláštny paradox

Fathí Bajúd Zobraziť galériu (3)
Fathí Bajúd (Zdroj: FB/Fathi Bayoudh)

ISTANBUL/TUNIS - Medzi 41 obeťami utorkového teroristického útoku na istanbulskom Atatürkovom letisku je aj tuniský lekár. Do Turecka priletel, aby sa stretol so synom, ktorý sa pridal k organizácii Daeš. Chcel sa ho pokúsiť presvedčiť, aby sa vrátil domov. S odvolaním sa na tuniské médiá o tom informovala agentúra Reuters. Podľa tureckých úradov patrili traja samovražední atentátnici z letiska práve k Daeš, ktorý ovláda časti Sýrie a Iraku.

Počet obeti útoku na tureckom letisku sa zvýšil: Erdogan sľubuje porážku teroristov

Smrť pediatra tuniskej vojenskej nemocnice generála Fathího Bajúda pri atentáte potvrdilo už aj tuniské ministerstvo obrany. Podľa miestnych médií sa do Turecka vydal, aby sa stretol so svojím synom a pokúsil sa ho presvedčiť, aby opustil Daeš.

Bajúdov syn sa podľa tuniských médií k islamistom pridal spolu so svojou priateľkou pred niekoľkými mesiacmi po tom, čo obaja prerušili v Tunisku štúdium medicíny. Podľa zdroja agentúry Reuters z tuniského ministerstva obrany mladého Bajúda zadržali nedávno tureckí vojaci na juhu krajiny pri hraniciach so Sýriou.

Extrémne silný výbuch zanechal
Zobraziť galériu (3)

Tunisko je jedinou krajinou, ktorej arabská jar v roku 2011 priniesla demokraciu. Tunisania vtedy povstali proti režimu autoritárskeho tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Nezamestnanosť v severoafrickej krajine však naďalej zostáva vysoká; medzi mladými ľuďmi je až tridsaťpercentná. Kvôli minuloročným teroristickým útokom na múzeum Bardo v Tunise a na letovisko Súsa navyše krajina zaznamenala značný odliv turistov. Na príjmoch z cestovného ruchu je pritom závislá. K obom atentátom sa prihlásila organizácia Daeš.

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Tunisko je tiež jednou z hlavných "zásobární" Daeš. Do bojov v Sýrii a Iraku z krajiny odišlo okolo 3500 prevažne mladých ľudí.

Viac o téme: LetiskoTeroristický útokIstanbulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu