Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putin dáva krajinám EÚ a USA pocítiť svoju moc: Embargo sa predlžuje až do konca budúceho roka

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko predĺžilo zákaz dovozu potravín z členských krajín Európskej únie a Spojených štátov do konca roka 2017. Príslušný dekrét podpísal dnes v Moskve prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Kremeľ.

Ide o reakciu ruského vedenia na predĺženie sankcií uvalených krajinami medzinárodného spoločenstva na Ruskú federáciu v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na východe Ukrajiny.

Európska únia, ktorá uvalila reštriktívne opatrenia s dosahom na ruskú ekonomiku po anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 a kvôli podpore proruských separatistov na východnej Ukrajine zo strany Moskvy, svoje sankcie predĺžila zatiaľ o šesť mesiacov. Najvyšší ruský predstaviteľ Vladimir Putin opakovane deklaroval pripravenosť zrušiť zákaz importu potravín, ak Západ bude postupovať podobným spôsobom v prípade svojich sankcií.

Rusko posilní vojenskú prítomnosť v západnom pohraničí

Približne 10.000 vojakov a 2000 vozidiel vyšle Ruská federácia v priebehu roka na západné hranice krajiny v reakcii na zvýšené aktivity Severoatlantickej aliancie (NATO) vo východnej Európe. "Konanie našich západných kolegov nás núti k strategickej odpovedi," uviedol dnes v Kubinke pri Moskve v tejto súvislosti podľa tlačových agentúr Interfax a DPA ruský minister obrany Sergej Šojgu. Šéf rezortu obrany v Moskve avizoval tento krok už opakovane, avšak doteraz neuviedol konkrétne číselné údaje.

Podľa dnešného Šojguovho vyjadrenia zostáva situácia na západnej hranici Ruskej federácie v dôsledku aktivít NATO a USA nestabilná. Ide neutralizovanie možných hrozieb, konštatoval minister a na ilustráciu neustáleho približovania sa USA i ďalších členských štátov aliancie k Rusku uviedol v máji čiastočne sprevádzkovaný protiraketový štít v Rumunsku, ktorý Moskva vníma ako masívne ohrozenie svojej bezpečnosti.

Ako pripomína tlačová agentúra DPA, na blížiacom sa summite NATO, ktorého dejiskom bude v dňoch 8.-9. júla Varšava, sa očakáva rozhodnutie o posilnení vojenskej prítomnosti aliancie v štyroch štátoch susediacich s Ruskom - Poľsku, Litve, Estónsku a Lotyšsku.

Viac o téme: PotravinyEmbargoRuskoUSAVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu