Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci prišli s hrozivým zistením, číha na nás ďalšia hrozba: Zahraničné metropoly sa prepadávajú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska metropola Peking sa každoročne prepadne o 11 centimetrov. Vyplýva to zo satelitnej štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian. Podľa vedcov, ktorí sa na výskume podieľali, je pokles zavinený odčerpávaním spodnej vody. Ohrozená je infraštruktúra, napríklad železnice.

Prepadanie postihuje celú čínsku metropolu, najviac ale štvrť Cchao-jang, ktorá od 90. rokov zaznamenáva rýchly rozvoj a kde vyrástlo veľa mrakodrapov, dopravných okruhov a ďalších stavieb. Podľa expertov pokles pôdy predstavuje nebezpečenstvo pre budovy a infraštruktúru v meste, ktoré obýva vyše 20 miliónov ľudí.

Peking
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Peking sa rozkladá na suché rovine, kde sa za tisícročia nahromadila spodná voda. Vŕtanie studní a odčerpávanie znižuje hladinu spodnej vody a pôda sa postupne zhutňuje, ako keď vyschne špongia.

Predpokladá sa, že po celom Pekingu existujú desaťtisíce studní, z ktorých mnohé sú využívané v poľnohospodárstve. Za reguláciu je zodpovedný štát, ten je ale podľa miestnych ekológov často nedôsledný.

S prepadávaním sa stretávajú aj ďalšie svetová mesta, či už je to z dôvodu odčerpávania spodnej vody či z iných príčin.

Vedci prišli s hrozivým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Mexická metropola klesne ročne až o 28 centimetrov, podobne je to u indonézskej metropoly Jakarty. O zhruba 12 centimetrov ročne sa prepadá thajský Bangkok, tvrdia vedci.

Viac o téme: PrepadPeking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu