Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ONLINE Najsmutnejší deň pre Európu: BREXIT odštartoval chaos! Veľkej Británii hrozí totálny rozpad

Boris Johnson a Michael Gove Zobraziť galériu (84)
Boris Johnson a Michael Gove (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Obyvatelia Británie včera rozhodli v referende o tom, že ich krajina vystúpi z Európskej únie. Výsledok hlasovania, považovaného za jedno z najdôležitejších v Spojenom kráľovstve za celé desaťročia, dopadlo ako málokto čakal. Zástancovia odchodu zvíťazili v pomere 52 ku 48 percentám. Európu čaká teraz obrovské zemetrasenie - čo bude ďalej?

Referendová otázka: Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?

Britskí voliči rozhodli o vystúpení svojej krajiny z EÚ.

Spojené kráľovstvo sa stane prvou krajinou, ktorá po 43 rokoch možno opustí úniu.

Veľkej Briánii hrozí rozpad, Škóti možno ohlásia v krátkom čase referendum, otázny je aj status Gibraltaru

Ako hlasovali Slováci: za vystúpenie alebo zotrvanie v EÚ?

Čo by brexit znamenal pre Slovensko?

10 vecí a vynálezov, ktoré dala Británia svetu

Nebezpečný precedens: Ak sa Briti rozhodnú zakývať únii, kto bude ďalší?

Čo urobia centrálne banky, keď Británia zahlasuje za vystúpenie z EÚ

Podľa politológa Baránka sa EÚ možno rozpadne

Brexit: Kto sú víťazi a kto padlí hrdinovia

Hlas ľudu vyvolal bezprecedentnú situáciu na trhoch: Veľká Británia si zvolila cestu z únie

Počítanie hlasov je ukončené. Volebná komisia oficiálne potvrdila odhlasovanie odchodu Británie z EÚ. Za odchod Británie z EÚ hlasovalo necelých 52 percent ľudí, teda 17 410 742 Britov. Proti Brexitu hlasovalo 16 141 241. Celková účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: bbc)

Takto hlasovali

Žltá farba je za zotrvanie v EÚ

Modrá farba za odchod v EÚ

O vystúpení rozhodli v drvivej väčšine starší voliči

Modrá farba za zotrvanie v EÚ

Žltá farba za vystúpenie z EÚ

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: YouGov)

Situáciu sledujeme ONLINE

21:20 Obama hovoril o brexite s Cameronom i Merkelovou

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že telefonoval s britským premiérom Davidom Cameronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o rozhodnutí Británie vystúpiť z Európskej únie.

Vyhlásil, že s európskymi spojencami bude naďalej koordinovať úsilie s cieľom zabezpečiť stabilitu globálneho finančného systému. Obama označil Camerona, ktorý dnes oznámil, že v októbri odstúpi z funkcie, za "vynikajúceho partnera na svetovej scéne".

20:40 Internetová petícia za nezávislosť Londýna

Viac ako 71.000 ľudí podpísalo už petíciu požadujúcu, aby mesto Londýn vyhlásilo nezávislosť od Spojeného kráľovstva a zostalo tak súčasťou Európskej únie. Internetová petícia je reakciou na výsledok štvrtkového referenda, v ktorom sa väčšina účastníkov vyslovila za brexit, informovala spravodajská stanica BBC. 

Petícia sa s výzvou na vyhlásenie samostatnosti obracia priamo na nového starostu Londýna Sadiqa Khana, ktorému dokonca ponúka funkciu prezidenta budúceho londýnskeho štátu. 

Sadiq Khan
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

20:10 Uskutoční sa neformálny summit bez Británie

Riadny summit šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie sa v dôsledku rozhodnutia britských voličov o odchode z únie vo štvrtkovom referende prakticky zúži budúci týždeň na jediný deň. V stredu sa neformálne zídu zástupcovia 27 krajín, teda bez Británie. Vyplýva to z harmonogramu akcií naplánovaných na budúci týždeň predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

20:00 Odchod Británie musí byť čo najmenej bolestivý, tvrdí Šefčovič

"Určite ide o jeden z najčiernejších dní v histórii Európskej únie, ktorý bude mať ďalekosiahle dôsledky, nielen pre Veľkú Britániu, ale aj pre dvadsať sedem ostatných členských štátov – ako bude Európska únia v novom formáte fungovať," uviedol podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič s tým, že výsledok referenda však treba rešpektovať, aj keď ide o veľký zásah do budúcnosti Európskej únie. 

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Myslím si, že je potrebné reformovať komunikáciu a vniesť do diskusií viac pragmatického prístupu. Európska únia má množstvo konkrétnych výdobytkov, žiaľ, zvykli sme si, že pozitívne výsledky, ktoré sme dosiahli, či už ide o fungujúci vnútorný trh, voľný pohyb pracovnej sily alebo výmenné pobyty študentov, berieme za samozrejmú vec a všetko negatívne automaticky kladieme za vinu Bruselu," uviedol Šefčovič. 

19:00 Sobotka varuje pred vlnou nacionalizmu

"Je zrejmé, že výsledok britského referenda vyvolá v Európe vlnu nacionalizmu, že rôzne extrémistické sily sa budú snažiť priživiť a získať na tom politické body," uviedol český premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že prvou obeťou týchto tendencií sa môže stať samotná Británia.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Návrhy niektorých českých politikov, aby sa Česko takisto pokúsilo vystúpiť z EÚ, dnes pred novinármi odmietol, bolo by to podľa neho proti českým národným záujmom.

18:50 Nemci v dobe brexitu hodnotia svoje členstvo v EÚ najlepšie v histórii

Kým Británia sa rozhodla opustiť Európsku úniu, Nemci hodnotia európske spoločenstvo najlepšie v histórii. Ukázal to prieskum televízie ZDF Politbarometer, ktorý sa uskutočnil súbežne s britským referendom o zotrvaní v EÚ. Nemci podľa prieskumu tiež veria, že brexit nebude znamenať rozpad únie.

V prieskume 45 percent opýtaných uviedlo, že členstvo Nemecka v únii prináša krajine prevažne výhody. Vôbec prvýkrát je táto skupina väčšia ako počet ľudí presvedčených, že výhody a nevýhody začlenenia do EÚ sú vyvážené, tento názor zastáva 38 percent Nemcov. Prevažujúce nevýhody vidí v členstve krajiny v únii 14 percent Nemcov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: thinkstock.com)

18:30 Británia môže odchodom z EÚ stratiť mnoho

V oblasti výskumu, rozvoja a vysokého školstva môže Británia vystúpením z Európskej únie mnoho stratiť. V juhomaďarskom Segedíne to dnes uviedol komisár EÚ pre vzdelávanie, kultúru, mládež a telovýchovu Tibor Navracsics.

Ako dodal, EK rešpektuje rozhodnutie britských voličov. Samotný výsledok plebiscitu ešte neznamená automaticky naštartovanie procesu odchodu tejto krajiny z únie. Británia musí svoj zámer najskôr oznámiť EÚ, až potom bude určený rozvrh rokovaní, zdôraznil Navracsics, podľa ktorého rokovania sa začnú najskôr na jeseň, preto je dostatok času na to, aby sa vášne utíšili.

17:35 Putin ostro kritizuje britského premiéra

Májová poznámka britského premiéra Davida Camerona, že "Putin môže byť šťastný" z brexitu, bola nepatričným pokusom o nátlak na britskú verejnú mienku. Po štvrtkovom referende Britov, ktorí odhlasovali svoj odchod z Európskej únie, sa dnes takto vyjadril ruský prezident Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Domnievam sa, že to nebolo nič iné, než zlý pokus ovplyvniť verejnú mienku vo vlastnej krajine. Ale ako vidíme, nedosiahol očakávaný efekt. Takže po hlasovaní nemá nikto právo hovoriť čokoľvek o postoji Ruska. To nebolo nič iné, než dôkaz nízkej úrovne politickej kultúry," povedal ruský prezident.

17:15 Srbsko bude aj napriek brexitu pokračovať na ceste do EÚ

Srbský premiér Aleksandar Vučič vyhlásil, že jeho krajina bude pokračovať na svojej ceste do EÚ napriek britskému rozhodnutiu. A vyjadril nádej, že brexit neovplyvní plány EÚ prijať v budúcnosti nových členov. "Toto je najväčšie politické zemetrasenie od pádu Berlínskeho múru a niet pochybností, že to zanechá vážne dôsledky"

Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: Facebook)

17:05 Turecký premiér sa pustil do Camerona

Binali Yildirim dnes povedal, že britskí voliči vyjadrili svojím rozhodnutím odísť z EÚ svoj nesúhlas s negatívnou kampaňou vedenou proti Turecku pred referendom. A vyčítal britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, že vystupoval proti členstvu Turecka v EÚ. "Napriek tomu, že zameral svoju kampaň na Turecko a že mal niekoľko nemiestnych komentárov, britskí voliči odmietli jeho tvrdenia a informovali pána Camerona, že jeho názory ohľadne Turecka sú nesprávne," citovala Yildirima tlačová agentúra AP.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

16:55 Fed je pripravený uvoľniť dolárové rezervy a upokojiť trhy

Federálny rezervný systém USA (Fed) bude spolu s ostatnými centrálnymi bankami pozorne sledovať vývoj na medzinárodných finančných trhoch po rozhodnutí Británie o opustení Európskej únie. Fed vo vyhlásení uviedol, že v prípade potreby je pripravený uvoľniť dolárové rezervy s cieľom uvoľniť napätie na trhoch, ktoré by mohlo poškodiť americké hospodárstvo. 

Medzinárodný menový fond (MMF) vyzval Britániu a EÚ k spolupráci, aby sa zabezpečil "plynulý prechod" k novým ekonomickým vzťahom.

16:35 Malta sa zdráha prevziať predsedníctvo EÚ aj za Britániu

Malta netúži prevziať rotujúce predsedníctvo Európskej únie na celý rok 2017, namiesto zvyčajných šiestich mesiacov. V druhej polovici roka 2017 mala predsedať EÚ Británia, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Neboli sme v tejto záležitosti oslovení oficiálne, ale neoficiálne už tam nejaké rokovania boli," povedal dnes na tlačovej konferencii maltský premiér Joseph Muscat. "Ak nás inštitúcie EÚ požiadajú, aby sme prevzali predsedníctvo na dve obdobia, budeme sa musieť pozrieť na prostriedky a rozhodneme sa až po tom. Ale radšej by sme mali šesťmesačné obdobie," povedal. 

16:15 Európska politika musí brať do úvahy názory ľudí

Ponaučenie z britského referenda je to, že je potrebné počúvať názory ľudí, a to aj v Bruseli. Týmito slovami reagoval na výsledky referenda o členstve Británie v Európskej únii maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. "Nie je možné viesť politiku, ktorá neberie do úvahy názory Európanov, prípadne ide proti ich vôli," zdôraznil podľa agentúry MTI minister na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti.

Sergej Lavrov a Péter
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

16:05 Obama verí, že Británia i EÚ zostanú nenahraditeľnými partnermi USA napriek brexitu

"Občania Spojeného kráľovstva prehovorili a my rešpektujeme ich rozhodnutie," povedal Obama s upozornením na "osobitný vzťah", ktorý majú Spojené štáty a Británia a tiež na jej úlohu ako spojenca v NATO. Biely dom súčasne vyzdvihol EÚ za jej prácu na podporu stability, hospodárskeho rastu a šírenia demokratických hodnôt.

Barack Obama
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Spojené kráľovstvo a Európska únia zostanú nenahraditeľnými partnermi Spojených štátov aj keď začnú rokovať o ich pokračujúcom vzťahu, aby zabezpečili nepretržitú stabilitu, bezpečnosť a prosperitu pre Európu, Veľkú Britániu a Severné Írsko a svet," citovala Obamove vyhlásenie tlačová agentúra DPA.

15:55 Juncker ubezpečil britských euroúradníkov, že brexit ich nepripraví o prácu

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes formou listu ubezpečil občanov Spojeného kráľovstva, ktorí pracujú v euroinštitúciách, že sa nemusia obávať straty zamestnania ani po odchode Británie z EÚ. Šéf exekutívy EÚ na začiatku listu zdôraznil, že ho výsledok štvrtkového referenda v Británii "zarmútil", ale dodal, že túto voľbu rešpektuje. Zároveň sa pokúsil vyvrátiť obavy tisícok britských občanov pôsobiacich v euroinštitúciách.

15:38 Briti sa pýtajú, čo je EÚ

Google zaregistroval zvýšený počet otázok Britov v súvislosti s brexitom. Po najčastejšie vyhľadávanej otázke je na druhom mieste otázka - Čo je EÚ.

15:35 Putin neverí, že brexit akokoľvek ovplyvní západné protiruské sankcie

Na politiku sankcií Západu voči Rusku britské referendum nebude mať žiadny vplyv. Vyhlásil to dnes v Taškente ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa v uzbeckej metropole zúčastňuje summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Brexit podľa neho bude mať globálne následky, a to ako negatívne, tak aj pozitívne.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Výsledok referenda odráža nespokojnosť s riešením migračných a bezpečnostných problémov Európy, povedal kremeľský vodca. Moskva sa bude snažiť minimalizovať dopady britského odchode na ruskú ekonomiku.

15:31 Brexit otriasol britskou librou, nakrátko sa prepadla na 1,3236 USD/GBP

Rozhodnutie Britov o odchode ich krajiny z Európskej únie otriaslo britským akciovým trhom aj kurzom národnej meny. Informoval o tom server BBC, podľa ktorého najviac utrpeli akcie bankového sektora.

Hlavný index Londýnskej burzy FTSE 100 odštartoval deň prepadom o vyše 8 %, neskôr sa situácia mierne zlepšila a rozsah poklesu sa pohyboval okolo 5 %. Najvýraznejšie straty zaznamenali banky. Hodnota akcií Barclays a RBS klesla spočiatku až o 30 %, neskôr sa pokles zmiernil a straty predstavujú zhruba 20 %.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

15:28 Petíciu za nové referendum podpísalo už vyše 129-tisíc ľudí

Desaťtisíce Britov žiadajú po tesnom výsledku v prospech brexitu ďalšie, nové referendum o členstve v Európskej únii. Do dnešného popoludnia sa pod oficiálnu internetovú petíciu na vypísanie nového referenda o členstve Spojeného kráľovstva v európskom bloku podpísalo vyše 129.000 ľudí. Podľa britských zákonov musí vláda reagovať na všetky podnety, ktoré podporilo viac než 10.000 ľudí. Pri vyše 100.000 podpisoch sa žiadosťou musí zaoberať parlament.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

15:14 Google zaznamenal v Británii nárast hľadaní informácií o získaní írskeho pasu

Internetový vyhľadávač Google zaznamenal v Británii nárast hľadania informácií o možnosti požiadať o vydanie írskeho paru po rozhodnutí Británie vystúpiť z Európskej únie. "Stopercentný nárast vyhľadávaní v Spojenom kráľovstve 'ako získať írsky pas' po hlasovaní o brexite," uviedol Google na Twitteri.

Do popoludnia zaznamenali nárast aj ďalšie slovné spojenia vzťahujúce sa k írskemu pasu: "Opätovné získanie írskeho pasu" o 650 percent, "írsky pasový úrad" o 400 percent "írska ambasáda pas" o vyše 200 percent a "írsky pas" o vyše 190 percent. Milióny Britov majú írske korene a írske občianstvo môže získať ktokoľvek, ktorého starý rodič alebo rodič sa narodil v Írsku,

15:07 Dúfali sme v iný výsledok referenda, rešpektujeme ho

Spojené štáty by boli radšej, keby referendum v Británii dopadlo inak, než víťazstvom zástancov odchode z Európskej únie, výsledok ale rešpektujú. Povedal to dnes americký viceprezident Joe Biden. Vzájomné vzťahy vraj existencia Británie mimo nijako nepoškodí.

Joe Biden
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Musím povedať, že sme očakávali iný výsledok. Boli by sme dali prednosť inému výsledku ... Spojené štáty ale spája so Spojeným kráľovstvom dlhodobé priateľské vzťahy a toto zvláštne puto pretrvá," uviedol Biden v prejave počas návštevy írskeho Dublinu. "Plne rešpektujeme rozhodnutie, ktoré urobili," dodal.

15:05 Brexit by mohol spomaliť proces rozširovania EÚ

Výsledok britského referenda by mohol spomaliť proces rozširovania Európskej únie, ktorý štáty na západnom Balkáne vnímajú ako cestu k prosperite. Uviedol to dnes chorvátsky minister zahraničia Miro Kovač. V rôznych etapách cesty do Európskej únie Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Macedónsko, Čierna Hora a Srbsko. Odchode Británie z ľutujú aj predstavitelia Bulharska a Rumunska.

14:57 Šachový veľmajster a Putinov odporca Garry Kasparov označil brexit za víťazstvo ruského prezidenta

14:53 Donalda Trumpa zosmiešnila žena na Twitteri

Kandidát na prezidenta napísal, že dorazil do Škótska a že je rád, že si táto krajina berie späť svoju vlasť. Na to mu odpísala neznáma žena, že Škóti boli v referende vo väčšinovej miere za zotravnie, nie za odchod. "Škótsko volilo IN, ty hlupák," napísala.

14:50 Dnešné titulky britských novín

14:44 Úplné znenie vyhlásenia lídrov k britskému referendu

Šéf Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, premiér  Holandska Mark Rutte a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vydali spoločné vyhlásenie k výsledku referenda, v ktorom sa Briti vo štvrtok vyslovili pre vystúpenie svojej krajiny z Európskej únie. "V rámci slobodného a demokratického procesu vyjadril britský ľud želanie odísť z Európskej únie. Ľutujeme tohto rozhodnutia, ale rešpektujeme ho," píše sa v ňom.

Donald Tusk a Jean-Claude
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

14:42 Budúce vzťahy Británie s EÚ môžu zodpovedať viacerým vzorom

Úspech stúpencov vystúpenia Británie z Európskej únie vo štvrtkovom referende vyvoláva otázky, ako by mohli vyzerať vzťahy tejto krajiny so zvyškom európskeho bloku po tom, ako prestane byť jeho členom. Agentúra DPA v tejto súvislosti poukazuje na viaceré zo súčasných modelov spolupráce jednotlivých krajín s EÚ. Pripomína tiež, aké kroky budú musieť Londýn a EÚ podniknúť. Jednou z alternatív, ktoré podľa DPA v prípade Británie "prichádzajú teoreticky do úvahy", je model vzťahov medzi EÚ a Nórskom. Táto škandinávska krajina sa prostredníctvom osobitnej dohody začlenila do Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) s voľným pohybom osôb, tovaru, služieb a kapitálu.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

14:24 Labouristi budú možno hlasovať o nedôvere Corbyn

Dve členky britskej Labouristickej strany podali návrh na hlasovanie o nedôvere straníckemu vodcovi Jeremymu Corbynovi kvôli neuspokojivému vedeniu kampane. Oznámila to dnes televízna stanica BBC s odvolaním sa na vedenie labouristov.

14:21 Briti sa vyjadrili, teraz chráňme spoločné dobro Európy

Pápež František v reakcii na britské hlasovanie za odchod z Európskej únie dnes uviedol, že výsledok referenda vyzýva každého, aby chránil blaho Británie a Európy. "Je to vôľa vyjadrená ľudom," napísal František vo vyjadrení počas letu na začiatku svojej trojdňovej cesty do Arménska. Jeho reakciu priniesla talianska tlačová agentúra ANSA.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Toto kladie na plecia každého z nás obrovskú zodpovednosť za ochranu blaha obyvateľov Spojeného kráľovstva a takisto za ochranu a spolunažívanie celého európskeho kontinentu. Práve toto očakávam," dodal František

14:19 EÚ nesmie vnímať britské referendum iba ako hlasy britských voličov

Európa nesmie vnímať výsledok britského referenda iba čisto ako hlasy britských voličov, ale aj ako odkaz pre zvyšok Európskej únie, uviedol slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po príchode na dnešné zasadnutie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Európska únia je silnejšia s Britániou, ale musíme reflektovať to, čo sa stalo," opísal Lajčák situáciu, ktorej EÚ čelí po rozhodnutí britských voličov opustiť úniu. Šéf slovenskej diplomacie spresnil, že pre predstaviteľov EÚ je nevyhnutná politická reflexia, lebo výsledok britského referenda netreba vnímať len ako "britské hlasy", ale aj ako širší odkaz pre celú úniu.

14:13 Ak EÚ nepristúpi k reforme, Británia nemusí ostať osamelým hráčom

Brexit zatieni počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ) pôvodne zadefinované témy. Je tiež predpoklad, že sa budú viesť diskusie o nevyhnutnej reforme EÚ. "Keď vás niekto opustí, tak má na to zjavne vážne dôvody. Pokiaľ ich EÚ a jej inštitúcie nebudú reflektovať a nepristúpi k reforme štruktúr v dnešnej podobe, vážne hrozí, že Británia nebude osamelým hráčom, ktorý sa rozhodol takto konať," poznamenala Radičová.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

13:56 Británia sa neobráti k EÚ chrbtom, s článkom 50 sa netreba ponáhľať

Británia sa neodvráti od Európy a zostane jednotnou krajinou, akou bola pred rozhodnutím opustiť Európsku úniu vo štvrtkovom historickom referende, povedal dnes spolupredseda kampane za vystúpenie z EÚ (Vote Leave) Boris Johnson. Hlasovanie za odchod z EÚ "neznamená, že Spojené kráľovstvo bude menej jednotné... alebo menej európske", povedal dnes Johnson reportérom. "Nemôžeme sa obrátiť k Európe chrbtom, sme súčasť Európy," citovala ho tlačová agentúra DPA. Johnson pochválil premiéra Davida Camerona za "odvážne a principiálne" rozhodnutie vyhlásiť referendum.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

13:49 Za brexitom stojí euroskepticizmus a emócie

O dôvodoch pre rozhodnutie Britov odísť z Európskej únie patrí ich euroskepticizmus, rozšírenie únie o krajiny strednej a východnej Európy aj nespokojnosť s terajšou vládou konzervatívcov, súdia politológovia. Poukazujú aj na to, že u širokej účasti na hlasovaní prevažujú skôr emócie.

Michael Gove a Boris Johnson
Zobraziť galériu (84)
Michael Gove a Boris Johnson  (Zdroj: SITA)

Politológovia sa rôznia v názoroch, aké dôsledky bude mať takzvaný brexit pre Európsku úniu.
Politológ Jan Kubáček sa obáva toho, že verdikt Britov nezafunguje ako varovanie centrálnym bruselským elitám, títo stúpenci užšej byrokratické vízie integrácie únie ho naopak využijú na presadenie vecí, pre ktoré zatiaľ nemali oporu.

13:44 Merkelová označila britské hlasovanie za "zlomový moment pre Európu"

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila dnes britské hlasovanie za odchod z EÚ za "zlomový moment pre Európu". Členské štáty "sa musia zdržať urýchlených a jednoduchých rozhodnutí, ktoré poslúžia iba ďalšiemu deleniu Európy", upozornila Merkelová. Namiesto toho by členské krajiny mali "analyzovať situáciu a rozhodnutia robiť pokojne a s rozvahou". EÚ nesmie nikdy zabudnúť, že základom európskej jednoty je "myšlienka mieru", zdôraznila Merkelová.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA/AP)

13:37 Nigel Farage v priamom prenose hovorí o tom, že čo sľubovali pred referendom, nie je pravda

Moderátorka: "Hovorili ste, že keď vystúpime z , zostane nám 350 miliónov libier týždenne, môžete to zaručiť?"
Farage: "Nie. Nemôžem. Nikdy som to nepovedal. Bola to jednoducho chyba kampane."
Moderátorka: "Moment, to bol hlavný slogan vašej kampane."
Farage: "Áno, bol. Myslím, že sme spravili chybu."

13:25 Európa nemôže konať tak ako doteraz, ak sa chce posunúť dopredu

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes uviedol, že hlboko ľutuje, že Briti hlasovali v referende za odchod z Európskej únie, ale únia musí urobiť zmeny, aby sa pohla dopredu. Francúzsky prezident v krátkom televíznom vyhlásení označil schválenie odchodu Británie z EÚ za "bolestnú voľbu", ktorú musia Francúzsko a Európa rešpektovať.

Francois Hollande
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Dodal, že procedúra odchodu zakotvená v právnych dohodách bude po britskom referende urýchlene spustená a uvedená do praxe. Hollande však zdôraznil, že Francúzsko bude pokračovať v spolupráci so svojou susednou krajinou.

13:20 Brusel musí začať riešiť britský rozvod a vlastnú budúcnosť

Zo zaskočeného Bruselu znejú slová o smútku a rešpektu ku zvrchovanej vôli britských voličov. Potom, čo sa Briti vo štvrtkovom referende vyslovili pre odchod z únie, musí pristúpiť k "Plánu B" na možno čo najviac civilizovaný rozvod, o ktorom dlho odmietali zástupcovia európskych inštitúcií vôbec špekulovať. Pre Európsku úniu, ale aj pre Britániu začína obdobie neistoty, čo napokon dávajú veľmi jednoznačne najavo finančné trhy. Britské referendum by ale malo priniesť tiež výraznú sebareflexiu vnútri samotnej únie.

13:15 Británia by mala rýchlo začať rokovania o odchode z EÚ

Juncker na pôde EK dnes prijal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, šéfa Európskeho parlamentu Martina Schulza a holandského premiéra Marka Rutteho, ktorého krajina predsedá v Rade EÚ. "Očakávame teraz, že vláda Spojeného kráľovstva čo možno najskôr potvrdí platnosť tohto rozhodnutia britského ľudu, nech je tento proces akokoľvek bolestivý," uvádza sa v spoločnom stanovisku Junckera, Tuska, Schulza a Rutteho.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Aj v ich mene dodal, že EÚ ľutuje toto rozhodnutie britských voličov, ale bude ho rešpektovať. Juncker s odkazom na britské referendum priznal, že v doterajších dejinách EÚ ide o bezprecedentnú situáciu.

13:13 EÚ sa spája s bezprecedentným mierom

Ako vidieť zo štatistiky, história Európy je plná vojenských konfliktov - od vzniku EÚ však nezažila ani jeden.

13:08 Líderka škótskych nacionalistov ohlásila, že má záujem o druhé referendum o vystúpení Škótska z Veľkej Británie.

13:01 Postavenie Británie v Severoatlantickej aliancii (NATO) sa po rozhodnutí krajiny vystúpiť z Európskej únie nezmení, uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:51 Ďalšie referendum?

Tisíce Britov žiadajú po tesnom výsledku v prospech brexitu ďalšie, nové referendum o členstve v Európskej únii. Informuje o tom agentúra DPA. Petícia požaduje druhé referendum v prípade, ak by pri 75-percentnej účasti na prvom plebiscite ani jedna zo strán nezískala aspoň 60-percentnú podporu. 

12:48 Euroskeptici sa radujú

Lídri euroskeptických strán blahoželajú Britom a vyzývajú na ďalšie referendá.

12:43 „Musíme sa s tým zmieriť,“ povedala dnes na tlačovej konferencii nemecká kancelárka Angela Merkelová. Doplnila, že dôsledky kroku zo strany Británie pre Európu uvidíme o niekoľko rokov. Dovtedy musí EÚ urobiť všetko pre to, aby sa ďalej už nedelila.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:37 V Dánsku referendum nebude

V Dánsku sa referendum o členstve v Európskej únii konať nebude, vyhlásil dnes dánsky premiér Lars Lokke Rasmussen v reakcii na britské rozhodnutie opustiť Európsku úniu. „Patríme do EÚ a ja nebudem vyhlasovať referendum o takej zásadnej veci,“ zdôraznil podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii.

Lars Lokke Rasmussen
Zobraziť galériu (84)
Lars Lokke Rasmussen  (Zdroj: SITA/AP)

12:34 Británia bude musieť urýchlene riešiť, ako ďalej

Británia by mala čo najskôr odštartovať proces rokovaní s Európskou úniou o svojom odchode, aby bolo možné predísť zbytočnej neistote v rámci spoločenstva. Zhodli sa na tom predstavitelia troch hlavných inštitúcií EÚ - predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskeho parlamentu Martin Schulz, ku ktorým sa pripojil aj holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina zabezpečuje rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

12:22 Hovorca ruského prezidenta Dmitrija Peskova dnes v Moskve vyjadril nádej, že britské vedenie v nových politických podmienkach preskúma svoj prístup k vzťahom s Ruskom. 

12:19 Rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie bude mať na ruskú ekonomiku len obmedzené negatívne dopady, Rusi takzvaný brexit pocítia najmä prostredníctvom nižších cien ropy. Povedal to dnes ruský minister financií Anton Siluanov. 

12:16 Vážny odkaz pre ostatných členov EÚ

S prípadnými krátkodobými trhovými šokmi spôsobenými brexitom si Veľká Británia i zvyšok Európy a ich inštitúcie poradia. Vo svojom vyjadrení na internete to uviedol viceguvernér Českej národnej banky Mojmír Hampl. Podľa neho je výsledok britského referenda vážnym odkazom pre všetkých ostatných členov EÚ.

12:08 Predsedníčka volebnej komisie Jenny Watsonová na radnici v severoanglickom Machestri uviedla, že potvrdzuje celkovo 33.577.342 odovzdaných hlasov. Z nich 16.141.241 bolo za zotrvanie Británie v EÚ a 17.410.742 za vystúpenie z únie. Zvyšných 25.359 hlasov bolo neplatných.

12:01 EÚ musí spolupracovať s Londýnom v prospech občanov

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland v dnešnom stanovisku k výsledkom referende v Británii upozornil, že najlepšou cestou pre Európanov bude aj naďalej spolupracovať s britskou vládou. "Je potrebné rešpektovať demokratické rozhodnutie, ktoré prinieslo toto referendum. Najlepšou cestou vpred pre Európsku úniu, v súlade s jej najlepšími tradíciami, bude spolupracovať s vládou Spojeného kráľovstva a získať čo najprijateľnejší výsledok pre občanov Británie a EÚ," uviedol Jagland v stanovisku pre médiá.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

11:59 EÚ čakajú náročné rokovania, informácia o brexite je poľutovaniahodná

Európsku úniu (EÚ) momentálne čakajú náročné rokovania, ktoré musia dať odpovede na mnohé praktické otázky vrátane usporiadania vzájomných vzťahov únie so Spojeným kráľovstvom. Slovensko prijalo správu o výsledkoch britského referenda s poľutovaním. Vo svojom písomnom stanovisku o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ). Toto rozhodnutie však berie na vedomie a rešpektuje ho.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

11:51 Švajčiarsko zriadilo po britskom referende linku dôvery pre svojich občanov

Švajčiarsko, ktoré nie je v Európskej únii, zriadilo linku dôvery pre svojich občanov, kde im zodpovie na otázky týkajúce sa odchodu Británie z EÚ. Informovala o tom dnes agentúra AP. Švajčiarska vláda dnes ubezpečila svojich občanov, že napriek hlasovaniu "zatiaľ zostávajú v platnosti súčasné pravidlá pre švajčiarskych občanov a firmy".

Vláda tiež uviedla, že dopĺňa personál o ďalších pracovníkov, ktorí budú odpovedať na otázky občanov. Vláda dodala, že linka dôvery bude fungovať celých 24 hodín, sedem dní v týždni, kým to bude potrebné.

11:48 Pobaltskí politici: Sme smutní, vybaviť brexit potrvá dlho

Výsledok referenda rešpektujem, ale ľutujem ho, uviedla na twitteri litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Estónska ministerka zahraničia Marina Kaljurandová upozornila, že fáza odchodu Británie z bude trvať niekoľko rokov a že vzájomné vzťahy ovplyvní na dlhú dobu dopredu. Podľa estónskeho premiéra Taaviho Roivasa musí únia z rozhodnutia Britov vyvodiť závery a tvrdo pracovať na tom, aby udržala vnútornú jednotu. "Som z výsledku hlboko smutný. Budeme pokračovať a zostaneme aj ako dvadsaťsedmička silní, ale bez Británie to už nebude tá istá ," napísal v prvej reakcii na twitter Roivas.

11:45 Briti prevzali späť kontrolu nad svojou krajinou

V reakcii na výsledok referenda o zotrvaní Británie v Európskej únii to dnes vyhlásil pravdepodobný republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov Donald Trump. Výsledok hlasovania označil za "fantastický". "Ľudia na celom svete sú naštvaní," uviedol Trump, podľa ktorého mali zásadný vplyv na výsledok hlasovania obavy ľudí v Británii z nedostatočnej ochrany hraníc. Rozhodnutie Britov opustiť označil za "skvelé" a "fantastické".

Donald Trump
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

11:41 Britské referendum znovu oživia tému škótskej nezávislosti

Škótski politici pred štvrtkovým referendom o vzťahu Británie a Európskej únie chodili okolo témy škótskej nezávislosti po špičkách a vyjadrovali sa pomerne zdržanlivo. Výsledky hlasovania však pre nich silnou muníciou, ktorá debaty o prípadnom ďalšom plebiscite o samostatnosti postaví opäť do popredia záujmu. Stalo sa totiž to, čo odborníci vopred označovali za predpoklad výrazného posilnenia separatistických tendencií: zatiaľ čo v Spojenom kráľovstve ako celku hlasovalo pre brexit 52 percent voličov, v Škótsku bolo naopak 62 percent ľudí proti odchodu Británie z .

Líderka škótskych nacionalistov Nicola Sturgeonová
Zobraziť galériu (84)
Líderka škótskych nacionalistov Nicola Sturgeonová  (Zdroj: TASR)

11:36 Európe hrozí kolaps, varuje politológ Baránek

Výsledok britského referenda je vztýčený prst Bruselu a odkaz, že jeho imperatívne fungovanie nemá perspektívu. "Pre orgány EÚ by to mal byť odkaz, že by mali prestať s nezmyslami a že aj s krajinami, ako je Česko či Slovensko, je potrebné rokovať menej imperatívne a viac konsenzuálne," uviedol politológ Ján Baránek.

11:25 Europarlament žiada zvolať na utorok mimoriadne plenárne zasadnutie 

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v reakcii na britské referendum uviedol, že proces odchodu Británie z EÚ musí byť vykonaný rýchlo. "Je potrebné rešpektovať vôľu voličov. Teraz potrebujeme rýchle a jasné rokovania o vystúpení z únie," zdôraznil Schulz. Šéf europarlamentu priznal, že doterajšie vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom neboli vždy jednoznačné, ale teraz "je všetko jasné".

Martin Schulz
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

11:17 Porošenko dúfa, že napriek brexitu EÚ predĺži sankcie uvalené na Rusko 

"Verím, že bez ohľadu na výsledok referenda Británia zostane v zjednotenej Európe a bude brániť spoločné európske hodnoty," napísal Porošenko na svojej facebookovej stránke. Súčasne vyjadril nádej, že platnosť sankcií voči Rusku bude predĺžená.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

11:10 Podľa poľského exprezidenta vyvolá odchod Británie z EÚ chaos

Odchod Británie z Európskej únie vyvolá chaos v Európe, uviedol dnes bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski. "Toto je koniec Británie," povedal vo vysielaní rozhlasovej stanice RMF. "EÚ, ktorú sme mali týchto posledných 12 šťastných rokov, už nebude... Vstupujeme do obdobia chaosu, šokov a nepredvídateľných následkov," vyhlásil.

11:00 Vystúpenie Británie z Európskej únie je výzvou na ešte užšiu spoluprácu medzi všetkými členskými krajinami únie, uviedol dnes podľa agentúry MTI predseda maďarskej opozičnej strany Együtt (Spolu) Viktor Szigetvári. Vyzval preto premiéra Viktora Orbána, aby prestal s klamlivou protieurópskou referendovou kampaňou. 

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

10:56 Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) upozorňuje, že desiatky tisíc Slovákov, pracujúcich v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, sa cítia byť ohrozené novou situáciou, ktorá súvisí s referendom o brexite. Uviedol to predseda SZSZ Vladimír Skalský vo svojom vyhlásení.

"Vyzývame slovenské a európske orgány, aby využili nasledujúce dvojročné obdobie prípravy na brexit na obhajobu záujmov týchto ľudí, rovnako ako pracovníkov z iných krajín EÚ. Súčasne vyzývame britské orgány, aby k tejto otázke pristupovali maximálne citlivo a s vedomím toho, že títo prevažne mladí ľudia využili v dobrej viere právo voľného pohybu pracovnej sily a boli a sú prospešní pre ekonomiku Veľkej Británie," povedal Skalský.

10:53 Británia musí opustiť čo najskôr

Británia po referende, v ktorom jej občania rozhodli o ukončení členstva v dvadsaťosmičke, musí opustiť Európsku úniu čo najskôr. Ďalšie polovičné existovanie v rámci bloku nie je možné, uviedla vo vyhlásení bývalá eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová. "Úspešný rozvod je lepší, ako pokazené manželstvo," uviedla luxemburská politička Redingová.

10:52 Je dôležité "držať sa európskej myšlienky"

Nemecký prezident Joachim Gauck zdôraznil, že po rozhodnutí Británie odísť z EÚ je dôležité "držať sa európskej myšlienky". "Mnoho dobrých Európanov má dnes pocity smútku," vyhlásil podľa agentúry DPA Gauck.

Joachim Gauck
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Tento deň musí poslúžiť ako povzbudenie na posilňovanie Európy, aj napriek tomu, že jeden člen opúšťa EÚ," uviedol Kauder, ktorý riadi Merkelovej konzervatívnu frakciu v spolkovom sneme (Bundestagu).

10:45 Bruselské monštrum

Ďalší, kto sa raduje z brexitu, je exprezident Česka Václav Klaus. "Európska únia je tak slabá, že už slabšia byť nemôže. Takže myšlienka, že by mohla byť ešte oslabená, neprichádza do úvahy," povedal pre Český rozhlas.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

10:37 Fantastická vec

Podľa amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa je brexit "úžasná vec". Tvrdí, že ľudia si zobrali krajinu do vlastných rúk.

10:30 Európske krajiny sa spájali 60 rokov, toto je prvé opačné rozhodnutie

Veľká Británia sa v referende rozhodla, že vystúpi z Európskej únie (EÚ). Je nám ľúto tohto rozhodnutia z pohľadu Európskej únie, lebo EÚ už nikdy nebude taká, aká bola doteraz. Kým viac ako 60 rokov sa európske krajiny spájali, toto je prvé rozhodnutie opačným smerom. Vo vyhlásení k výsledkom referenda o vystúpení veľkej Británie z EÚ to uviedol hovorca strany Most-Híd András Nagy.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Je nám to ľúto aj preto, lebo rozhodnutie bude nahrávať radikálom a extrémistom v celej Európskej únii. Počas kampane sa nepoužívali racionálne argumenty, hralo sa len na city, a toto robia radikáli a extrémisti aj v ostatných krajinách," konštatuje sa vo vyhlásení strany Most-Híd.

10:28 Brexit spôsobil pád ázijských búrz, japonský Nikkei 225 stratil takmer 8 %

Finančné trhy v Ázii a Austrálii zareagovali prudkým pádom na rozhodnutie Britov vystúpiť z Európskej únie (EÚ). Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg. Najväčšiu stratu zaznamenala tokijská burza. Kľúčový index Nikkei 225 dnes padol o 1286,33 bodu alebo 7,92 % a uzavrel na úrovni 14.952,02 bodu. Širší index Topix sa znížil o 94,23 bodu alebo 7,26 % na 1204,48 bodu.

10:25 Šéf labouristov Corbyn predpovedá veľmi ťažké dni pre Britániu

Británia bude teraz musieť čeliť ťažkostiam v čase, keď si vybrala odchod z Európskej únie, a bude si musieť nanovo vyjednať vzťahy s blokom, konštatoval líder Labouristickej strany Jeremy Corbyn. "Britská vláda musí chrániť a podporovať svoje domáce hospodárstvo. A to teraz, keď vstupuje do etapy odtŕhania sa od Európskej únie a bude si vyjednávať nové obchodné dohody s úniou," povedal opozičný líder pre BBC.

Jeremy Corbyn
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Jednoznačne sú pred nami veľmi ťažké dni," varoval a upozornil na pád ceny libry v reakcii na dnešný výsledok hlasovania o brexite. "Množstvo komunít má plné zuby rozpočtových škrtov a hospodárskych ťažkostí," vysvetlil Corbyn výsledky hlasovania.

10:23 Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nie je tragédia, ale realita

Vláda SR rešpektuje rozhodnutie britských voličov a nie je potrebné mať k nemu žiadne komentáre. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico. "Nie je to žiadna tragédia, ale realita, na ktorú musí zostávajúcich 27 krajín EÚ zareagovať rýchlo. Bola by veľká chyba, ak by reakcia 27 krajín bola taká, aká bola doterajšia politika EÚ. Obrovská časť ľudí v Európe odmieta migračnú politiku EÚ, je nespokojná s hospodárskou politikou únie. Je na nás, aby sme povedali, že zásadné politiky EÚ musia prejsť zásadnými zmenami," zdôraznil Fico.

Francois Hollande a Robert
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

10:20 Výsledky britského referenda nie sú dobré pre EÚ ani Slovensko

Výsledky britského referenda nie sú dobrou správou ani pre Európsku úniu, ani pre Slovensko. Je ich však potrebné rešpektovať ako vyjadrenie vôle britských občanov a dohodnúť rýchly rozvod, ktorý čo najmenej poškodí európsku ekonomiku. V spoločnom vyhlásení to uviedli poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Fungujúca Európska únia je v životnom záujme Slovenska. Preto by malo urobiť všetko pre to, aby jeho predsedníctvo prispelo k úspešnému prekonaniu dôsledkov britského referenda, ale aj k širšiemu riešeniu európskej krízy," skonštatovali vo vyhlásení.

10:18 Slovensko sa negatívnym dôsledkom brexitu nevyhne

Brexit môže spôsobiť šok pre britskú ekonomiku a dlhodobý pokles hrubého domáceho produktu (HDP). V reakcii na výsledok britského referenda to uviedol Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ). Slovensko sa podľa neho nepriaznivým ekonomickým dosahom tohto rozhodnutia určite nevyhne. Hošták sa domnieva, že negatívne ekonomické a geopolitické dôsledky môže pocítiť Európska únia aj Veľká Británia. "Brexit môže vygenerovať šok pre britskú ekonomiku a dlhodobý pokles HDP. Do roku 2020 by mohlo dôjsť k 5-% poklesu britskej ekonomiky, čo v absolútnych číslach predstavuje 100 miliárd libier," zhodnotil pre TASR.

10:16 Brexit znamená obrovské ekonomické straty pre Európu aj Britániu

Rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu (EÚ) je podľa šéfa nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky DIW Marcela Fratzschera "katastrofou pre všetkých Európanov". Fratzscher počíta s obrovskými ekonomickými nákladmi pre Európu a s výrazne slabším rastom nemeckej ekonomiky v budúcom roku v porovnaní s doterajšími očakávaniami. Británia sa podľa neho môže prepadnúť do recesie. "Očakávam, že v krátkodobom horizonte príde k turbulenciám na finančných trhoch a v strednodobom horizonte k výraznému ochladeniu svetovej ekonomiky, pravdepodobné je aj nové vzplanutie finančnej krízy prostredníctvom turbulencií v bankovom sektore," uviedol dnes Fratzscher.

10:13 O vystúpení rozhodli najmä starší voliči

10:11 Cameron odstúpi v októbri, rokovania s EÚ o odchode nebude viesť

Britský premiér David Cameron dnes oznámil, že v októbri odstúpi z funkcie po tom, ako britskí voliči v štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Zdôraznil, že vôľu britského ľudu treba rešpektovať. Informovala o tom agentúra AP. Cameron pred londýnskym sídlom vlády na Downing Street 10 dnes tiež povedal, že o výsledku štvrtkového referenda nemožno pochybovať, ale on nie je tým "kapitánom", ktorý bude kormidlovať loď cez ťažké rokovania s Európskou úniou.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Premiér dodal, že odstúpi v čase, keď bude mať jeho Konzervatívna strana na jeseň výročný zjazd. Dodal, že článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý spúšťa proces odchodu z EÚ, musí uplatniť už nový premiér.

10:15 Referendum nie je právne záväzné

Teoreticky Británia nemusí vystúpiť z EÚ.

10:05 Projekt európskeho znovuzjednotenia sa britským referendom naštrbil

Projekt európskeho znovuzjednotenia sa britským referendom naštrbil. Ako vážne, o tom rozhodnú najmä európski lídri a ich reakcia na túto novú situáciu. Pre TASR to povedal slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda. Ten je v súčasnosti predsedom Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie (WMCES).

Mikuláš Dzurinda
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

"Britský premiér David Cameron sa pred ostatnými parlamentnými voľbami zľakol rastúcej popularity populistu Nigela Faragea, ktorý si svoju pozíciu budoval na bezhlavej kritike európskych inštitúcií a vyháňaní Veľkej Británie z EÚ," uviedol Dzurinda. Cameron Farageovi podľa neho agendu čiastočne zobral a ostatné parlamentné voľby vyhral. "Avšak za cenu, ktorá sa mi zdá pre EÚ, Britániu a napokon i pre samotného Camerona privysoká. Cameron vyhral bitku, ale prehral vojnu," myslí si Dzurinda.

9:55 Nemecké weby píšu po brexite o veľkom tresku alebo čiernom dni

O veľkom tresku, politickom zemetrasení, historickej katastrofe alebo čiernom dni pre Európu píšu dnes nemecké spravodajské servery v reakcii na rozhodnutie Britov vystúpiť z Európskej únie. Zaoberajú sa tiež možnými dôsledkami brexitu alebo nutnosťou reforiem dvadsaťosmičky, respektíve dvadsaťsedmičky.

9:52 Tusk v reakcii na britské referendum potvrdil jednotu zvyšnej časti únie

Lídri ostatných 27 členských krajín EÚ sú odhodlaní udržať "našu jednotu" po tom, ako sa Británia rozhodla z únie odísť, uviedol dnes predseda Európskej rady Donald Tusk v prvej reakcii na výsledok britského referenda a zároveň varoval pred "hysterickými" reakciami. "Dnes, v mene 27 lídrov, môžem povedať, že sme odhodlaní udržať našu jednotu ako 27-členný blok," uviedol Tusk. Spresnil, že v posledných dňoch mal príležitosť hovoriť s každým z národných lídrov členských štátov EÚ.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

9:47 Netreba podliehať panike

Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie (EÚ) je problematické a znepokojujúce. Neprináša nič dobré pre EÚ a ani pre samotnú Britániu. Netreba však podliehať panike. Pre TASR to povedal Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Takýto výsledok posledné dni očakával. Myslí si, že kampaň za vystúpenie z EÚ bola neférová, označil ju až za "psychotický vzdor". Súčasnú situáciu nemá brať podľa neho verejnosť tragicky. "Netreba podliehať panike," povedal.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

9:46 Francúzsky prezident Hollande zvolal mimoriadne zasadnutie vlády

Francúzsky prezident Francois Hollande zvolal dnes ráno mimoriadne zasadnutie vlády po tom, čo Briti vo štvrtkovom referende odhlasovali odchod svojej krajiny z Európskej únie. Elyzejský palác v oznámení uviedol iba to, že témou zasadnutia vlády bude budúcnosť Európy. Hollande verejne nekomentoval výsledok britského hlasovania, ktoré bude mať následky pre celý kontinent.

Francois Hollande
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

9:45 Najväčšia tvár kampane za brexit - Nigel Farage

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: Foto: SITA)

9:43 Brexit môže byť pre Európu bolestivý, oslabiť sa môže aj rast Slovenska

Pre Európu bude brexit bolestivý. Nielenže sa naruší usporiadanie síl v Európskej únii (EÚ), ale môže vzniknúť nebezpečný precedens, že podľa vzoru Britov pôjdu aj ostatné krajiny. Odchod Británie z únie môže pocítiť aj Slovensko, tento krok sa môže podpísať pod oslabenie hrubého domáceho produktu (HDP). Očakávajú to analytici.

"Odchodom Británie z únie sa porušila rovnováha usporiadania síl a je vysoko pravdepodobné, že dôjde k zvýšeniu ekonomického aj politického vplyvu Nemecka. Okrem toho je možné, že niektoré štáty východnej Európy a Ázie budú chcieť využiť rozpoltenosť EÚ v prospech vlastných záujmov," myslí si riaditeľ Saxo Bank pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Drahotský.

9:42 Obrovský prepad libry

9:31 Nový premiér Británie by mohol byť známy do štvrť roku

9:29 Belgický premiér vyzval na konkláve lídrov EÚ v júli

Belgický premiér Charles Michel vyzval dnes ráno vedúcich predstaviteľov Európskej únie na usporiadanie užšieho stretnutia, tzv. "konkláve", v júli s cieľom zanalyzovať situáciu v Európe po britskom referende, ktoré vyústi do odchodu Británie z EÚ. "Vyzývam na zvolanie konkláve v júli, aby sme potvrdili svoje záväzky. Musíme zadefinovať naše priority a stanoviť priority pre novú budúcnosť Európy," uviedol belgický premiér na svojom účte na Twitteri.

9:24 Cameron vyzval na nové vedenie a odstúpil

Premiér David Cameron vyzval na nového kapitána, ktorý by mal viesť nové vyjednávanie s Európskou úniou. Detaily prezradil kráľovnej. "Briti rozhodli a to sa musí rešpektovať," povedal Cameron. "Milujem túto krajinu a som hrdý, že som jej mohol slúžiť," zneli slová Davida Camerona v úrade premiéra.

S Cameronom vystúpila aj jeho žena Samanta
Zobraziť galériu (84)
S Cameronom vystúpila aj jeho žena Samanta  (Zdroj: SITA)

9:19 Začína tlačová konferencie britského premiéra Davida Camerona

"Vôľa britského ľudu je inštrukciou, ktorou sa musíme riadiť," vyhlásil pred svojím úradom David Cameron a uistil, že sa toto rozhodnutie nedotkne života ľudí. Ekonomika je podľa neho stabilná a silná.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: repro foto ČT 24)

9:17 Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci

Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci. Pre Európsku úniu i samotnú Britániu prináša veľa negatív. Je to krok späť a zároveň nás čaká veľa neznámeho. Pre TASR to povedal bývalý minister financií a súčasný šéf poradcov ukrajinskej vlády Ivan Mikloš. Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z EÚ. Podľa Mikloša bude kľúčové urobiť všetko pre to, aby nebola ohrozená európska integrácia a spoločný trh. "Jednoznačným plusom európskej integrácie, ktorú nikto nespochybňoval, bolo odbúranie hraníc pre voľný pohyb tovaru," povedal Mikloš.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:08 Najeuroskeptickejšie regióny verzus najproeurópskejšie

9:03 Farage vyhlásil, že 24. jún by mal byť vyhlásený za štátny sviatok - a mal by sa nazývať Deň nezávislosti.

9:01 Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes vyjadril presvedčenie, že David Cameron bude pokračovať v úrade premiéra i napriek tomu, že v referende o pokračovaní členstva Británie v EÚ je na strane porazených. 

8:52 Geert Wilders vyzval na konanie referenda o vystúpení Holandska z EÚ 

Holandský krajne pravicový líder Geert Wilders na margo výsledkov prelomového britského referenda dnes na sociálnej sieti Twitter vyzval na uskutočnenie plebiscitu o vystúpení z únie aj vo svojej krajine. "Hurá Britom! Teraz je rad na nás. Nastal čas pre holandské referendum!" napísal Wilders, ktorého cituje agentúra DPA.

Wilders, líder holandskej euroskeptickej Strany za slobodu (PVV), zároveň zagratuloval britským voličom. "Chceme mať kontrolu nad svojou vlastnou krajinou, našimi vlastnými peniazmi, našimi vlastnými hranicami a našou vlastnou imigračnou politikou," dodal Wilders vo vyhlásení.

Geert Wilders
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: TASR)

8:50 Volebná komisia oficiálne potvrdila odhlasovanie odchodu Británie z EÚ 

8:40 Maďarský expert: Po Brexite bude v EÚ iný svet

8:30 Erdogan naznačil, že môže vypísať referendum o členstve Turecka v EÚ 

8:12 Euro prudko klesá, oproti doláru sa oslabilo o 4 percentá a zostúpilo pod hranicu 1,1 USD. Európska mena sa tak dostala najnižšie od tohtoročného marca. 

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

8:07 Nemeckí lídri vyjadrili obrovské sklamanie z referenda

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel vyjadril dnes hlboké sklamanie nad rozhodnutím britských voličov ukončiť členstvo svojej krajiny v Európskej únii. "Damn! (Dočerta!) Zlý deň pre Európu," komentoval Gabriel na sieti Twitter v tej chvíli ešte neúplné výsledky hlasovania v Británii.

Sklamanie nad zverejnenými číslami vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. "Správy z Veľkej Británie sú vskutku na pováženie... Vyzerá to na smutný deň pre Európu a Veľkú Britániu," povedal dnes ráno v Berlíne pred odchodom na zasadnutie v Luxemburgu, kde majú ministri EÚ prerokovať dôsledky britského referenda.

7:57 Nad britským finančným sektorom sa sťahujú mraky 

Približne 2,2 milióna zamestnancov britského finančného sektora čakajú roky plné neistoty. Tisícom z nich hrozí, že prídu o prácu. Predbežné výsledky vyvolávajú otázniky nad budúcnosťou Londýna ako európskeho finančného centra, konštatuje agentúra Reuters. Viera bankárov, že Spojené kráľovstvo z únie neodíde, rýchlo vyprchala po zverejnení prvých predbežných odhadov. Britká libra zamierila nadol a na trhoch od Hongkongu po Londýn to vrie.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

7:50 Ceny ropy sa dnes prepadli o vyše 6 % v reakcii na predbežné výsledky britského referenda, ktoré signalizujú, že voliči v krajine hlasovali za jej odchod z Európskej únie (EÚ). Táto správa vyvolala otrasy na svetových trhoch. 

7:42 Víťazná reč Nigela Faragea, lídra tábora preferujúceho odchod z EÚ: „Dámy a páni, úsvit pre nezávislosť Spojeného kráľovstva sa blíži. Ak sú predbežné výsledky správne, víťazstvo je na dosah. Bude to výhra pre obyčajných, slušných ľudí. Bojovali sme statočne proti veľkým bankám, proti politikom, proti klamstvám, proti korupcii a úpadku slušnosti. Myslím, že sme tento boj vyhrali.“

7:36 Už aj populistická fracúzska líderka Národného frontu Marine Le Penová žiada rovnaké referendum, v akom sa dnes Briti rozhodli vystúpiť z EÚ. Britské referendum označila sa obrovské víťazstvo slobody.

7:30 Volebná účasť dosiahla vyše 72%

7:25 Do oficiálnych výsledkov ostáva spočítať hlasy v štyroch obvodoch, uvádza na svojej stránke BBC.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: bbc)

7:20 Najznámejšia britská autorka ságy o Harry Potterovi Rowlingová píše o Cameronovi na Twitteri"Škótsko teraz pôjde za nezávislosťou. Cameronov odkaz bude, že rozbil dve únie. Nič z toho nebolo nutné."

7:15 Proces odchodu Británie z EÚ sa môže pretiahnuť až na sedem rokov

7:05 Britskí voliči odhlasovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ 

Vyplýva to z najnovších odhadov spravodajských staníc BBC a Sky News. Hlasy sú sčítané v 370 zo všetkých 382 volebných obvodov. Vyplýva to z neúplných oficiálnych výsledkov, o ktorých informuje stanica BBC. Za tzv. brexit podľa uvedených odhadov hlasovalo 52 percent voličov, kým za zotrvanie krajiny v tomto 28-člennom bloku sa vyslovilo 48 percent voličov.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

6:54 Británia sa stane prvou krajinou, ktorá po 43 rokoch z Európskej únie odíde

Politickí komentátori nešetria silnými slovami. Komentátor BBC Nick Robinson uviedol, že výsledok je najbližšie tomu, čo by sa dalo označiť ako revolúcia. Pripravte sa na politický a finančný zmätok, aký ste ešte nezažili, tvrdí ekonomický komentátor televízie ITV Robert Peston, podľa ktorého možno očakávať reakciu britskej centrálnej banky.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

The Guardian píše, že finančné stredisko City je v šoku po tom, čo investori ešte len spracovávajú správu, že Británia odchádza z EÚ. Podobné pocity zrejme prevládajú aj v kuloároch vládnej štvrti Westminsteru. To sa nemalo stať, povedal televízii Sky News nemenovaný vládny zdroj.

6:47 Sinn Féin chce referendum o zjednotení Severného Írska s Dublinom

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie by mal vyústiť v referendum o zjednotení Severného Írska s Írskou republikou. Dnes to podľa agentúry Reuters oznámila írska republikánska strana Sinn Féin.

"Tento výsledok dramaticky zmenil politickú mapu tu na severe Írska a my zvýšime úsilie v našej veci, aby sme vyvolali hlasovanie o hranicu," vyhlásil o myšlienke zjednoteného Írska Declan Kearney z vedenia Sinn Féin.

6:41 Za brexit hlasovali aj v meste, kde žije najviac prisťahovalcov 

Za vystúpenie Británie z EÚ hlasovalo vo štvrtkovom referende aj 76 percent voličov vo východoanglickom obchodnom meste Boston, kde je najvyššia miera prisťahovalectva z východnej Európy. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Po sčítaní hlasov z 327 volebných obvodov v Spojenom kráľovstve vedú zástancovia odchodu krajiny z tohto 28-členného bloku.

"Začínam snívať, že svitá nad nezávislým Spojeným kráľovstvom," vyhlásil na margo kryštalizujúcich sa výsledkov referenda líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. Podľa neho je najväčším prínosom britského referenda to, že podnietilo iné krajiny k tomu, aby začali spochybňovať Európsku úniu.

6:32 Britskí voliči sa rozhodli vystúpiť z Európskej únie

Zhodne to podľa svojich prepočtov tvrdí britská televízie BBC, Sky News a ITV. Hoci stanice považujú verdikt za nezvratný, žiadny z oboch táborov zatiaľ nedosiahol 16,4 milióna hlasov, čo je považované za hranicu víťazstvo. Brexit však priebežne vedie s 51,7 percentom hlasov.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Ak sa potvrdí víťazstvo zástancov brexitu, teda odchode Británia z európskeho bloku, očakáva sa, že Londýn požiada Brusel o aktivácii článku 50 únijných zmlúv. Tým sa spustí dvojročná lehota na vyjednanie podmienok odchode Britov z únie.

6:26 Britská libra po referende klesla na najnižšiu úroveň za posledných 31 rokov 

Zverejnené čísla z jednotlivých volebných obvodov spôsobili podľa AP "hlboký šok" na finančných trhoch, keďže odporujú predošlým očakávaniam, že v referende tesne zvíťazia odporcovia tzv. brexitu. Po uzavretí volebných miestností sa libra nakrátko posilnila. Počas následného zverejňovania čiastkových výsledkov však jej kurz poklesol z 1,50 na menej ako 1,35 amerického dolára.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

6:20 Brexit podporili voliči v severovýchodnom Anglicku a vo Walese 

Prvé výsledky z Walesu poukazujú na väčšinu pre zástancov odchodu, a to dokonca v obvode Swansea, kde sa očakávala podpora druhého tábora. Nad očakávania dobre sa darí zástancom tzv. brexitu aj na severovýchode Anglicka, kde voliči v drvivej miere podporili odchod svojej krajiny z EÚ.

6:12 Odporcovia brexitu zvíťazili v celom Škótsku 

Sčítanie hlasov po štvrtkovom referende o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené na celom území Škótska, kde vo všetkých volebných obvodoch zvíťazili odporcovia tzv. brexitu, V celkových predbežných výsledkoch však naďalej prevažuje opačný tábor.

6:08 Voliči v Severnom Írsku pravdepodobne odmietnu brexit 

Výsledky hlasovania vo štvrtkovom referende budú medzi nacionalistami a unionistami v Severnom Írsku veľmi rozdielne, pričom sa očakáva, že "možno 80 alebo 90 percent" nacionalistov zahlasuje za zotrvanie, kým unionisti sú v tomto ohľade "rozdelení v pomere 50:50", informuje spravodajca stanice BBC v Írsku Chris Buckler, podľa ktorého je jasné, že v Severnom Írsku prevážia hlasy odporcov tzv. brexitu.

6:05 Po sčítaní jednej tretiny všetkých hlasov vedú zástancovia odchodu krajiny z EÚ

Vyplýva to oficiálnych priebežných výsledkov. Tábor stúpencov tzv. brexitu totiž podľa najnovších výsledkov vedie voči opačnému táboru v pomere 50,9 ku 49,1 percenta hlasov, informovala dnes agentúra AP. Rozdiel činí približne 191.000 hlasov. Výsledky pochádzajú zo 144 volebných obvodov, kde už hlasovacie lístky sčítali. Celkovo sa volí v 382 obvodoch.

Nigel Farage
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

6:00 Sunderland je prvým obvodom, odkiaľ hlásia víťazstvo zástancov brexitu 

Sunderland zverejnil výsledky ako piaty obvod v poradí po Gibraltári, Newcastli, Orknejských ostrovoch, a grófstve Clackmannanshire. S výnimkou Sunderlandu zatiaľ všade zvíťazili odporcovia tzv. brexitu. Celkový pomer hlasov za a proti brexitu sa podľa BBC zmenil na 161.744 ku 158.537.

5:57 Politici očakávajú tesné výsledky referenda o členstve krajiny v EÚ 

Vysokopostavený predstaviteľ Labouristickej strany John McDonnell podľa agentúry AP predpokladá rozdiel v konečných výsledkoch v rozmedzí jedného alebo dvoch percent. Bývalý líder labouristov Ed Milliband pre spravodajskú stanicu Sky News taktiež uviedol, že výsledky budú veľmi tesné.

"Zdá sa, že krajina je na konci tohto procesu rozdelená viac než na jeho začiatku. Pre premiéra to predstavuje veľkú výzvu," vyhlásil podpredseda labouristov Tom Watson. Podľa nemenovanej prieskumnej agentúry sú výsledky hlasovania "na hrane noža".

5:55 Odporcovia brexitu zvíťazili aj v Newcastli a na Orknejách 

Podľa zverejnených údajov prevážili odporcovia tzv. brexitu v Newcastli v pomere 51 ku 49 percentám odovzdaných hlasov, zatiaľ čo na Orknejách je ich víťazstvo jednoznačnejšie, a to v podobe pomeru 63 ku 37 percentám.

5:52 Gibraltár v referende zahlasoval jednoznačne proti brexitu 

Drvivá väčšina účastníkov štvrtkového referenda o členstve Británie v Európskej únii hlasovala v Gibraltáre za zotrvanie v tomto bloku. Informovala o tom dnes britská stanica BBC. Gibraltár je prvým volebným obvodom, ktorý zverejnil príslušné čiastkové výsledky referenda. Odporcovia tzv. brexitu na tomto britskom území jednoznačne zvíťazili nad jeho zástancami v pomere 96 percent ku štyrom percentám. Voličská účasť tam dosiahla 84 percent.

5:50 Farage pripustil, že v referende zvíťazia odporcovia brexitu 

Vedúci zástanca kampane za odchod Británie z Európskej únie a líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage vyhlásil, že podľa prvých odhadov výsledkov jeho tábor v hlasovaní neuspel.

"Vyzerá to tak, že priaznivci zotrvania zvíťazia s tesným náskokom," povedal Farage pre spravodajskú stanicu Sky News, ktorú cituje agentúra AP. Ostatní čelní britskí politickí predstavitelia z oboch názorových táborov však poznamenávajú, že je príliš skoro hovoriť o tom, kto zvíťazil.

5:45 Niekoľko desiatok zákonodarcov britskej vládnucej Konzervatívnej strany, ktorí podporovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ, po skončení štvrtkového referenda vyzvalo premiéra Davida Camerona, aby zostal vo funkcii bez ohľadu na to, aký výsledok toto hlasovanie prinesie.

David Cameron s manželkou
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Podľa listu zverejneného britskými a zahraničnými médiami, ktorý podpísalo 84 členov parlamentu, má Cameron v prípade akéhokoľvek rozhodnutia voličov naďalej "mandát, ako aj povinnosť viesť národ". Agentúra AP dodáva, že zostáva viac ako 60 konzervatívnych zákonodarcov podporujúcich tzv. brexit, ktorí tento list nepodpísali.

00:05 54:46

Prieskum spoločnosti Ipsos MORI ukazuje náskok 8 percentuálnych bodov zástancov zotrvania.

23:58 Aj zdroje dobre informovaného novinára Petra Spiegela hovoria o náskoku zástancov zotrvania v pomere 52:48

23:51 Referendum pobláznilo Britov

Najčítanejší denník The Sun vychádza zajtra s titulkou "Brexmad", ktorá naznačuje, že referendum Britov pobláznilo.

23:31 Výsledky budú až ráno

Sčítavanie hlasov sa začalo bezprostredne po uzavretí volebných miestností a výsledky majú byť zverejňované po častiach v priebehu noci. Ak nenastanú problémy, konečné výsledky budú známe v piatok približne "v čase raňajok".

23:20 Premiér ďakuje voličom

23:10 52 ku 48

Prieskum spoločnosti YouGov U.K hovorí o víťazstve zástancov zotrvania v EÚ v pomere 52 ku 48 percentám.

23:05 Líder za vystúpenie z EÚ Nigel Farage sa nechal počuť, že jeho protivníci nakoniec uchmatnú víťazstvo na svoju stranu o niekoľko percentuálnych bodov.

23:00 Hlasovanie skončilo

Najkontroverznejšia a najrozdeľujúcejšia kampaň v ére britskej politiky je za nami. Odteraz sa počítajú hlasy.

22:51 Boris Johnson mal priznať prehru brexiterov jednému z Londýnčanov v metre. Ten fotku zavesil na Twitter, odkiaľ sa rýchlo rozšírila.

21:53 Podľa denníka Guardian sa výsledky začnú zobrazovať až o 2 ráno.

21:45 Kampaň za odchod z EÚ sa pripravuje na oslavu. Konkrétne štáb Leave.eu.

21:00 Volebnú miestnosť uzavreli, keď v jej okolí našli zraneného muža

V Huddersfielde na severe Anglicka dnes dočasne uzavreli jednu z volebných miestností, keď v jej okolí našli muža s bodnými ranami. K uzavretiu miestnosti na 30 minút došlo iba v súvislosti s uzavretím okolia miesta činu, píše tlačová agentúra DPA. Polícia z grófstva West Yorkshire informovala o zadržaní 19-ročného mladíka, ktorý je podozrivý zo spáchania činu. Ten však nemá žiadnu súvislosť s prebiehajúcim referendom, v ktorom sa rozhoduje o budúcnosti Veľkej Británie v Európskej únii.

20:56 Bývalý britský premiér za Labouristov Tony Blair sa pochválil fotkou na Twitteri ako hlasoval

20:28 Ďalšia fotka z vlakovej stanice Waterloo, kde stojí doprava

20:26 Exit polly nebudú. Prvé výsledky budú zrejmé až piatok ráno.

20:16 Tisícky môžu zmeškať hlasovanie kvôli vlakom

Guardian píše, že veľa ľudí nestihne voliť, pretože nefungujú vlaky. Stanica Waterloo ročne prepraví cca 90 miliónov pasažierov, denne 250 tisíc. V zápche sa ocitla aj novinárka Sian Williams.

19:59 Do zatvorenia referendových miestností zostávajú už len 3 hodiny

19:17 Churchill by hlasoval za zotrvanie v , tvrdí jeho vnuk

Keby žil, hlasoval by bývalý britský premiér Winston Churchill v referende pre zotrvanie Británie v Európskej únii. V dnes zverejnenom rozhovore poskytnutom španielskemu denníku El Mundo to uviedol politikov vnuk a konzervatívny poslanec britského parlamentu sir Nicholas Soames. Európska únia je podľa neho zárukou mieru a prosperity v Európe.

ONLINE Najsmutnejší deň pre
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: sita, wikipedia)

18:38 Kampaň za odchod varuje

Internetom sa šíri ironická výzva, aby zástancovia vystúpenia hlasovali až zajtra, keďže je veľké množstvo tých, ktorí chcú odovzdať svoj hlas v referende.

17:59 #Pencilgate

Zástancovia brexitu si do volebných miestností nosia vlastné perá. Obávajú sa totiž, že by im ich hlas (krížik) napísaný ceruzkou, vymazala tajná služba MI5. Na sociálnych sieťach sa následne rozpútala humorná kampaň, ktorá konšpirátorov zosmiešňuje.

17:34 Brexit by ma priviedol na vrchol šťastia

Odchod z EÚ by bol "zlomovým bodom v histórii Británie" a "triumfom demokracie", domnieva sa bývalý starosta Londýna a hlavný hráč tábora za brexit Boris Johnson. Vyjadrenie zaznelo dnešnom rozhovore exstarostu pre denník The Telegraph, ktorý si všimli viaceré európske médiá. Denník načasoval rozhovor na deň, keď britskí voliči rozhodujú o osude svojej krajiny a tiež o budúcnosti EÚ.

Boris Johnson a David
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

Johnson upozornil, že Británia môže "silne prosperovať mimo EÚ" a on je pripravený obetovať svoju politickú kariéru v prospech boja za to, že sa brexit stane skutočnosťou.

17:20 Posledný pokus Nigela Farage

16:58 Takmer dve tretiny Slovákov by boli v referende za zotrvanie v EÚ

Ak by sa na Slovensku uskutočnilo referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii, takmer dve tretiny Slovákov by boli za. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Focus.
Jeho výsledky agentúra zverejnila dnes, v deň konania podobného referenda vo Veľkej Británii. Až 62,1 percenta respondentov v prieskume odpovedalo, že by hlasovali za zotrvanie Slovenska v EÚ. Za vystúpenie by bolo 22,6 percenta účastníkov prieskumu, rozhodnúť sa nevedelo 15,3 percenta opýtaných.

16:24 Cameron varoval starších voličov, že odchod Británie z EÚ bude nezvratný

Britský premiér David Cameron vyzval dnes voličov, aby nehlasovali za vystúpenie Británie z EÚ, pretože takéto rozhodnutie by bolo nezvratné. Na starších voličov Cameron zároveň apeloval, aby zvážili, aké dôsledky by odchod Británie z EÚ mohol mať pre mladých ľudí.

David Cameron s manželkou
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

15:46 Brusel má v prípade brexitu návrh odpovede pre Britániu: Rešpektujeme a ľutujeme

Európska komisia (EK) v súvislosti s dnešným referendom o zotrvaní Británii v EÚ naznačila, že sa nechce vyjadrovať k tejto téme pred samotným hlasovaním. Európsky týždenník Politico na svojej internetovej stránke dnes uviedol, že má k dispozícii návrh oficiálnej odpovede lídrov EÚ k výsledku, ktorý by znamenal brexit, odchod Británie z únie. "Rešpektujeme vaše rozhodnutie a ľutujeme ho," týmito slovami by podľa Politico mal Brusel zareagovať v piatok ráno po výsledkoch referenda, ktoré by znamenali ukončenie britského členstva v EÚ.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (84)
 (Zdroj: SITA)

15:00 Posledné prieskumy naznačujú posun nálad v prospech tábora "in"

Prieskum verejnej mienky uskutočnený v predvečer britského referenda o budúcom členstve v Európskej únii ukázal miernu prevahu stúpencov tábora presadzujúceho zotrvanie v EÚ, píše agentúra Reuters.

Z telefonického prieskumu, uskutočneného inštitútom Ipsos MORI, sa tesne pred hlasovaním v prospech tábora "in" vyslovili o štyri percentá viac opýtaných (52 za zotrvanie ku 48 za odchod). Výkonný riaditeľ inštitútu Ben Page však upozornil, že 13 percent opýtaných stále nebolo rozhodnutých, ako odpovie na stanovenú referendovú otázku.

14:44 Experti očakávajú, že zastáncovia zotrvania zostanú

14:20 Napriek počasiu sa pred volebnými miestnosťami vytvárali dlhé rady

Napriek zlému počasiu sa počas dnešného referenda o členstve Británie v EÚ tvorili pred volebnými miestnosťami dlhé rady. Voliči v nich trpezlivo čakali, aby mohli odovzdať svoje hlasy v školách, kostoloch, nákupných centrách či dokonca niekoľkých puboch, píšu miestne médiá.

Po búrkach a silných dažďoch z noci a dnešného dopoludnia museli viacero volebných miestností v juhozápadnej časti Londýna uzavrieť a presunúť do iných objektov, k ďalším sa bolo vzhľadom na množstvo vody ťažké dostať.

13:40 Ak aj brexit neprejde, treba sa znovu zamyslieť nad "tesnejšou úniou"

Nemecký prezident Joachim Gauck dnes vyhlásil, že aj v prípade, ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v Európskej únii, debata o životaschopnosti "stále tesnejšej únie" musí pokračovať. Gauck na návšteve univerzity v bulharskom hlavnom meste Sofia povedal, že debata o brexite ukázala, aký veľký počet Európanov nemá dobré pocity z pojmu "stále tesnejšej únie". Politici by to podľa neho "nemali preháňať". "Nemyslím si však, že nás čaká rozpad Európy," dodal nemecký prezident, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

13:01 Titulky najčítanejších britských novín

12:44 KUKAN: Britské referendum vystaví slovenské predsedníctvo v EÚ náročnej skúške

Treba veriť, že zdravý rozum preváži a britskí voliči sa rozhodnú pre zachovanie svojho členstva v EÚ. Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) s odkazom na dnešné referendum v Spojenom kráľovstve. Kukan, ktorý je členom výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zahraničnú politiku, pripomenul, že vypísanie referenda bolo osobnou iniciatívou britského premiéra Davida Camerona, aby sa udržal pri moci, a dnes ho podľa prieskumov a politických analýz táto skutočnosť "dobieha" a množia sa názory, že sa nemusí udržať vo funkcii ani v prípade úspechu tábora za zotrvanie v únii.

12:31 Zaujímavá titulka denníka The Mirror - Neskočme do neznáma

12:15 Účasť v referende o členstve v EÚ môžu ovplyvniť búrky a záplavy

Záplavám a nárazovým lejakom čelia dnes britskí voliči pochádzajúci z juhovýchodných častí Anglicka a Londýna počas cesty do volebných miestností, keď idú odovzdať svoj hlas v rámci referenda o zotrvaní v Európskej únii. Meteorológovia predpovedajú, že v najbližších hodinách by mal v Londýne napršať mesačný úhrn zrážok. V noci nadnes zatopilo po silných búrkach niekoľko ulíc, domov a administratívnych budov.

12.01 Ak Briti odmietnu brexit, uznáme gól z roku 1966

Nemecké noviny sa dnes zoširoka venujú téme brexitu a najčítanejší bulvárny denník Bild sľúbil, že ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v Európskej únii, uzná porážku v desaťročia starom spore z futbalových majstrovstiev sveta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Drahí Briti, ak zostanete v EÚ, uznáme dokonca aj gól z Wembley," hlásal titulok Bildu. Týkal sa sporného gólu anglického futbalistu Geoffa Hursta vo finále majstrovstiev sveta v roku 1966, proti ktorému Nemci dlho namietali a tvrdili, že lopta neprešla cez bránkovú čiaru. Finále sa hralo na londýnskom štadióne Wembley a Anglicko nakoniec porazilo Nemecko 4:2.

11:44 Titulka probrexitového denníka The Sun

11:11 Merkelová sa znovu vyjadrila, že podporuje zotrvanie Británie v EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes znovu podporila tábor voličov, ktorí budú v dnešnom referende hlasovať za pokračovanie členstva Británie v Európskej únii. "Myslím, že nemusím opakovať, že podporujem také rozhodnutie britských voličov, ktoré umožní Británii zostať súčasťou Európskej únie," vyhlásila podľa tlačovej agentúry DPA Merkelová.

10:34 Titulka denníka Guardian, ktorý je za zotrvanie v EÚ

09:17 Takto vyzerá referendový lístok

08:00 Otvorili sa volebné miestnosti.

Obyvatelia Británie rozhodnú v dnešnom referende o tom, či ich krajina zostane členom Európskej únie alebo z nej vystúpi. Výsledok hlasovania, považovaného za jedno z najdôležitejších v Spojenom kráľovstve za celé desaťročia, je aj podľa posledných prieskumov úplne otvorený.

Približne 41.000 volebných miestností otvorili o 7.00 h miestneho času (8.00 h SELČ). K referendovej otázke, ktorá znie: "Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?", sa môže do 22.00 h britského času (23.00 h SELČ) vyjadriť okolo 46,5 milióna registrovaných voličov.

Zverejnenie odhadov a prognóz po zatvorení volebných miestností sa na oficiálnej úrovni neočakáva. Priebežné výsledky sčítania hlasov bude volebná komisia oznamovať počas noci a ak nenastanú problémy, konečný výsledok by mali byť známe v piatok ráno.

Pre platnosť referenda nie je stanovená minimálna účasť, aj keď experti podľa agentúry DPA predpovedajú, že dosiahne 60 až 80 percent. Vysokú účasť budú analytici považovať za znamenie, že prevážili odporcovia vystúpenia Británie z EÚ. Vypísaním referenda splnil britský premiér David Cameron sľub spred vlaňajších volieb, ktorým reagoval na rastúce protieurópske nálady v Británii. V prípade rozhodnutia v prospech zotrvania v EÚ chce Cameron okamžite uviesť do platnosti dohodu z februárového summitu dvadsaťosmičky, ktorá má zaručiť Britom "osobitný" štatút v rámci únie.

V prípade rozhodnutia Britov pre tzv. brexit, vystúpenie Británie z EÚ, politici v krajine nevylučujú Cameronovo odstúpenie. Odchod Británie by pritom úniu uvrhol do najvážnejšej krízy v jej dejinách, píše agentúra DPA.

Viac o téme: BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu