Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Merkelová, Hollande či Fico majú rovnaké želanie: FOTO Nádej na "výhru" im priniesla chobotnica Otto

Francois Hollande a Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Francois Hollande a Robert Fico (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová apelovala dnes na britských občanov, aby vo štvrtkovom referende hlasovali proti odchodu ich krajiny z Európskej únie.

"Želám si, aby Veľká Británia, prirodzene, zostala v Európskej únii," citovala Merkelovej slová pri dnešnom stretnutí s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou v Berlíne tlačová agentúra DPA. "Je to však rozhodnutie občianok a občanov Veľkej Británie," zdôraznila.

Predsedníčka poľskej vlády uviedla, že vo Varšave pevne veria v zachovanie súčasného stavu, teda, že Briti budú chcieť zostať v únii. Aj Beata Szydlová však zdôraznila, že ide o ich suverénne rozhodnutie. Na margo dôsledkov prípadného brexitu poľská premiérka poznamenala, že Európska únia bez Británie by bola úniou, ktorá by musela svoje fungovanie trochu "prekopať", o čom by bolo potrebné viesť diskusie, vyplynulo z jej slov.

Hollande ani Fico si neželajú odchod Británie z EÚ

"Slovensko sa ujíma predsedníctva po referende vo Veľkej Británii, a tu spolu - ja a Robert Fico - si hovoríme - či už bude výsledok taký, ako chceme - sme tu na to, aby sme sa snažili, aby sa Európa pohla ďalej, aby sme ochránili Európu, podporili rast v eurozóne, ako aj mladých ľudí, ktorí sú prioritou európskeho projektu," povedal francúzsky prezident.

V britskom plebiscite sa podľa neho bude rozhodovať aj o budúcnosti celej Európy a Európskej únie. Británia podľa Hollanda podstupuje vážne riziko, pretože po prípadnom odchode z únie nebude mať prístup k jednotnému trhu, ani sa nebude môcť podieľať na prijímaní spoločných európskych rozhodnutí. 

Francois Hollande a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Robert Fico v tejto súvislosti Hollandovi "navrhol začatie neformálnej diskusie v rámci slovenského predsedníctva o tom, čo ponúkneme európskemu priestoru v oboch prípadoch výsledku referenda". A upozornil, že je potrebné ponúknuť inovatívnejšie a nápaditejšie témy. 

Zotrvanie Británie v EÚ je kľúčové pre transatlantickú bezpečnosť, tvrdí Stoltenberg

Zotrvanie Británie v Európskej únii je kľúčové pre transatlantickú bezpečnosť a spoločné úsilie v boji proti násilnému extrémizmu, vyhlásil dnes šéf NATO Jens Stoltenberg. Podľa jeho slov "je na obyvateľoch Veľkej Británie, aby rozhodli, či zostanú alebo vystúpia". K tomu ale dodal, že "silné Spojené kráľovstvo v silnej Európe je dobré pre Spojené kráľovstvo aj pre NATO". 

Aby sa podľa neho dalo čeliť znepokojujúcemu radu súčasných bezpečnostných hrozieb, "potrebujeme silnú Európu a silné NATO dohromady". Stoltenberg sa takto vyjadril v rozhovore pre agentúru AP - deň pred referendom o členstve Británie v EÚ. 

Juncker: Briti nemôžu očakávať ďalšie ústupky od EÚ

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes v Bruseli vyhlásil, že bez ohľadu na výsledok štvrtkového plebiscitu o budúcnosti Británie v únii vylučuje dodatočné rokovania o prípadných ústupkoch pre krajinu. Reformný balík z februára 2016, ktorý dostal britský premiér David Cameron, je maximom, čo je únia pripravená poskytnúť, vyplynulo z jeho slov na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym spolkovým kancelárom Christianom Kernom.

Podľa Junckera by tak britskí lídri, ako aj voliči mali vedieť, že k žiadnemu dodatočnému prerokovávaniu podmienok členstva Veľkej Británie v EÚ nedôjde. Európska únia neučiní Londýnu ďalšie ústupky za hranicou dohody z februárového summitu únie, vyplynulo zo slov predsedu Európskej komisie. Juncker súčasne zdôraznil, že britský premiér dosiahol maximum dosiahnuteľného a že mu únia poskytla maximum poskytnuteľného.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Christian Kern v tejto súvislosti poukázal, že sa v uplynulých rokoch európskym lídrom nepodarilo dostatočne zdôrazniť výhody členstva v únii pre jednotlivé krajiny, respektíve objasniť občanom, koľko získali vďaka európskej integrácii. Už v piatok sa v Bruseli uskutoční stretnutie predsedov Európskej rady, Európskej komisie a Európskeho parlamentu, Donalda Tuska, Jeana-Clauda Junckera a Martina Schulza, na ktorom bude za spoluúčasti premiéra úradujúcej predsedníckej krajiny únie - Holandska - Marka Rutteho jedinou témou prerokovanie situácie po britskom plebiscite.

Ak by sa väčšina občanov ostrovnej monarchie vyslovila v referende za brexit, odchod krajiny z Európskej únie, ráta sa v sobotu so stretnutím šéfov diplomacií šiestich zakladateľských krajín Európskeho hospodárskeho spoločenstva, teda Belgicka, Francúzska, Holandska, Luxemburska, Nemecka a Talianska v Berlíne, informoval tamojší rezort zahraničných vecí.

Cameron posledný raz vyzýval voličov, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ

Britský premiér David Cameron prisľúbil dnes Britom "to najlepšie z oboch svetov", ak budú v štvrtkovom referende hlasovať za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Európskej únii. Cameron sa takto vyjadril vo svojej poslednej predreferendovej výzve adresovanej britským voličom, citovala ho agentúra DPA.

Cameron dnes v telefonickom rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC odmietol myšlienku, na základe ktorej je potrebné vybrať si medzi "úspechom na jednotnom európskom trhu" a prínosmi slobodného obchodovania s ostatnými štátmi. 

Brexit by znamenal katastrofu pre celú Európu: Podľa Camerona je výstup Británie z EÚ zbabelý

 "Nemusíte si vyberať, mali by ste robiť oboje. Predstava Británie v Európe je taká, že máme osobité postavenie; máme to najlepšie z oboch svetov," zdôraznil Cameron, podľa ktorého bude Británia silnejšia a bezpečnejšia, ak v EÚ zostane.  Prívrženci odchodu z únie sa v uplynulých týždňoch sústredili najmä na problémy spôsobené prisťahovalcami z krajín EÚ. Cameron im dnes kontroval vyhlásením, že "náš imigračný problém sa nevyrieši odchodom z Európskej únie", ale ďalšími rokovaniami o pravidlách slobodného pohybu v jej rámci. V posledný deň predreferendovej kampane poskytol dnes britský premiér rozhovory viacerým denníkom a médiám. 

"Ak si stále nie ste istí, ja tvrdím, nepodstupujte riziko odchodu. Vyberte si silu, bezpečnosť a prosperitu - pre dnešok a pre mnoho nadchádzajúcich rokov," odkázal Cameron čitateľom populárneho denníka Metro, rozdávaného zadarmo v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. 

Čitateľom Metra sa dnes prihovoril aj hlavný predstaviteľ kampane za brexit, bývalý londýnsky starosta Boris Johnson. Ten im odkázal, že EÚ je "nedemokratická, byrokratická a neľutuje svoje zlyhania". "Zajtra budete mať možnosť - aká sa naskytne len raz za život - prevziať späť kontrolu," uviedol Johnson. 

Chobotnica Otto predpovedala v Manchestri, že Briti sa rozhodnú pre EÚ

Aj keď analytici predpovedajú tesný výsledok štvrtkového referenda o budúcnosti Británie v Európskej únii a prakticky celý starý kontinent bude očakávať výsledky plebiscitu s mimoriadnym napätím, chobotnica Otto z centra Sea Life v Manchestri má o referende jasno. Ako informovala dnes spomínaná inštitúcia prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí, ošetrovatelia dnes položili chobotnici na morské dno akvária dve debničky prvkov lega. Na jednej z nich bola britská vlajka, na druhej vlajka Európskej únie.

chobotnica Otto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Prognóza chobotnice bola jasná, rozhodla sa pre európsku vlajku, čo vedenie centra interpretovalo ako víťazstvo stúpencov zachovania súčasného stavu, odporcov odchodu Veľkej Británie z EÚ.

Gauck: Dúfam, že budeme mať po referende ako Európania úsmev na tvári

Obavy z možného brexitu poznačili dnes aj priebeh oficiálnej návštevy nemeckého prezidenta Joachima Gaucka v Bulharsku. "Dúfam, že budeme mať ako Európania v neskorých večerných hodinách alebo v noci na tvári úsmev," vyhlásil Gauck po rokovaniach s bulharským prezidentom Rosenom Plevnelievom.

Joachim Gauck zdôraznil, že aj keď nechceme zasahovať do britských vnútorných záležitostí, svoje nádeje a očakávania formulovať môžeme. Štvrtkové referendum by podľa jeho slov nemalo viesť k tomu, aby aj iné európske národy zvažovali podobný plebiscit. Nemecký prezident odmietol obvinenia z nemeckej dominancie a zdôraznil, že krajiny s pozitívnym vzťahom k Európe by mali ešte užšie spolupracovať. Zároveň poznamenal, že sa treba postaviť populistickým hnutiam, ktoré šíria pochybnosti o projekte Európa.

Aj bulharský hostiteľ dal jasne najavo, že jeho krajina stojí za európskou myšlienkou. Súčasne upozornil, že je potrebná väčšia miera integrácie a spolupráce na starom kontinente. Plevneliev nezabudol pripomenúť, že by jeho krajina chcela byť súčasťou Schengenu.

Briti rozhodnú aj o budúcich cenách výrobkov a o zamestnanosti, povedal Štefanec

Občania Británie budú v referende o zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodovať aj o tom, či v Británii budú mať vyššie ceny výrobkov a služieb, či budú stavať bariéry pre obchod alebo ich spoločne s EÚ odstraňovať a v konečnom dôsledku, či budú mať viac pracovných miest. Uviedol to slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH). 

Podľa Štefanca by si však Briti mali uvedomiť aj dopad možného brexitu na budúce obchodné a ekonomické vzťahy s EÚ, kde strata prístupu na jednotný trh by sa premietla do vyšších cien a zamestnanosti.
"Pre Britániu je EÚ druhým najväčším obchodným partnerom. Británia je druhou najsilnejšou ekonomikou v únii," skonštatoval Štefanec. Zdôraznil, že ak by Briti z únie odišli, celá európska ekonomika by stratila tri percentá svojho podielu na svetových exportoch, čiže pokles z 33 percent na 30 percent na celosvetovej úrovni. Europoslanec pripomenul, že brexit by mal dopad aj na slovenskú ekonomiku, lebo s Britániou máme silné ekonomické väzby. 

"Británia je už dávno pre nás dôležitejší ekonomický partner než napríklad Rusko. Máme silnú pozitívnu obchodnú bilanciu so Spojeným kráľovstvom, druhú najaktívnejšiu po Nemecku," opísal situáciu Štefanec. Okrem ekonomických väzieb by podľa neho brexit mal negatívny dopad aj na voľný pohyb pracovných síl zo Slovenska a tiež na možnosti štúdia v Británii, ktorá má výborný vzdelávací systém.

Viac o téme: Robert FicoAngela MerkelováJoachim GauckFrancois HollandeBeata Szydlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu