Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rowlingová prirovnáva brexit k obludám: Má v nás vyvolávať ten najhlbší strach

J.K. Rowlingová
J.K. Rowlingová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Autorka románov o čarodejníkovi Harrym Potterovi J.K. Rowlingová dnes uviedla, že vie svoje o vymýšľaní príšer a zloduchov - a vidí, že oba tábory britskej kampane o ďalšom členstve v EÚ vytvárajú "obludy, ktoré v nás majú vyvolávať ten najhlbší strach".

Svetoznáma spisovateľka napísala v dnes zverejnenom blogu, že "príbehy, ktoré nám porozprávali počas tejto referendovej kampane, sú odpornejšie než všetky, na aké si v živote pamätám". Rowlingová však dala nakoniec jasne najavo, na ktorú stranu sa pridáva - na stranu zástancov zotrvania Británie v 28-člennej Európskej únii. Podporovateľov odchodu z únie, tzv. brexitu, autorka obvinila z rozdúchavania rasistického druhu nacionalizmu a z prekrúcania pravdy - podľa nej zveličujú mínusy členstva v EÚ a nepripúšťajú výhody, ktoré prináša. 

Spisovateľka podľa agentúry AP napísala: "Únia, ktorá sa zrodila zo spoločnej túžby, aby Európa už nikdy nezažila ďalšiu vojnu, je opísaná ako orwellovský kolos, túžiaci - tak ako Veľký brat - po ovládaní ostatných." A pokračovala: "O pár dní rozhodneme, ktoré príšery sú podľa nás skutočné a ktoré iluzórne. Smerujeme k tomu, koho príbeh sa nám najviac páči, ale vo chvíľach hlasovania prestávame byť čitateľmi a stávame sa autormi. Koniec príbehu, či už šťastný alebo nie, napíšeme my sami."

Brexit by podľa Vargasa Llosau predstavoval katastrofu pre Európu i Britániu

Peruánsky spisovateľ, laureát Nobelovej ceny za literatúru Mario Vargas Llosa (80), ktorý dlho žil a pracoval i v Londýne, varoval pred odchodom Veľkej Británie z Európskej únie. Podľa jeho slov pre regionálne noviny Rhein-Neckar-Zeitung, ktoré poskytol počas pobytu v nemeckom univerzitnom meste Heidelberg, kde vystúpil s prednáškou, by brexit predstavoval "katastrofu pre Európu a rovnako pre Veľkú Britániu"

Británia by pravdepodobne prestala existovať v dnešnej podobe, dodal svetoznámy literát, ktorý predpokladá, že by Spojené kráľovstvo opustili zrejme Škóti, Severní Íri a možno aj Walesania, pretože by chceli zostať členmi únie. 

Vargas Llosa netajil obavy z "veľkého vákua", ktoré by vzniklo po brexite aj v súvislosti s faktom, že Británia stelesňuje mnohé európske ideály. "Upadli by sme pravdepodobne všetci späť do istého druhu kmeňovej kultúry, pred ktorou už opakovane varoval filozof Karl Popper. Znamenalo by to pre nás všetkých v Európe epochálny prelom. 

Viac o téme: BritániaEurópska úniaJ.K. RowlingováBrexitMario Vargas Llosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu