Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Britská poslankyňa zažila horor: Páchateľ jej ranu vypálil rovno do tváre, zraneniam podľahla

Jo Cox Zobraziť galériu (3)
Jo Cox (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Poslankyňa britskej opozičnej Labouristickej strany Jo Coxová utrpela dnes vážne zranenia vo svojom volebnom obvode v obci Birstall neďaleko Leedsu, kde sa podľa očitého svedka zamiešala do sporu dvoch mužov. Podľa nepotvrdených správ ide o strelné a bodné zranenia, letecká záchranná služba ju dopravila do nemocnice v Leedse.

Poslankyňa, 41-ročná matka dvoch detí, sa v birstallskej knižnici chystala stretnúť so svojimi voličmi.

Jo Cox
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa svedka Hithema Bena Abdallaha zasiahla do potýčky medzi dvoma mužmi, na čo padli dva výstrely. Po incidente zostala ležať krvácajúc na zemi. 

Jo Cox
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Jeden muž vo veku medzi 40 a 50 rokmi utrpel ľahšie zranenia. Polícia grófstva West Yorkshire v súvislosti s incidentom zatkla 52-ročného muža, informovala stanica BBC. Britskí poslanci nie sú v týchto dňoch, pred budúcotýždňovým referendom o členstve Británie v Európskej únii, v parlamente. 

Obe strany prerušili kampaň pred referendom po napadnutí poslankyne

Skupiny z oboch strán dnes prerušili kampaň pred referendom o členstve Británie v EÚ po napadnutí 41-ročnej poslankyne, ktorá utrpela život ohrozujúce zranenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Jo Coxovú, poslankyňu opozičnej Labouristickej strany a matku dvoch detí, napadli v jej volebnom obvode v stredoanglickej obci Birstall neďaleko mesta Leeds. Podľa očitého svedka ju páchateľ dvakrát postrelil a keď spadla na zem, naklonil sa nad ňu a strelil ju ešte raz do tváre.

"Ktosi ho chcel zadržať, zápasil s ním a on vytiahol nôž, vyzeral ako lovecký nôž, a zo šesť ráz s ním na ňu zaútočil. Ľudia kričali a utekali odtiaľ," citovala BBC očitého svedka. Povedal, že páchateľ "do nej kopal, keď ležala na zemi".

Polícia grófstva West Yorshire po príchode na miesto činu zatkla 52-ročného muža, ale podľa agentúry DPA nie je jasné, či išlo o páchateľa. Polícia potvrdila, že napadnutá žena "utrpela vážne zranenia a je v kritickom stave". Podrobnosti o incidente nezverejnila.

 K útoku došlo týždeň pred referendom o členstve Británie v EÚ. Oba tábory - stúpencov zotrvania aj vystúpenia z únie - prerušili po útoku na poslankyňu svoje kampane. Vodca labouristov Jeremy Corbyn na Twitteri uviedol, že je "absolútne šokovaný správou o útoku" a že celá strana stojí pri Jo Coxovej.

Britský premiér David Cameron na Twitteri napísal, že "naše myšlienky a modlitby sú s Jo a jej rodinou". Premiér po útoku zrušil svoje plánované vystúpenie v Gibraltári. Podľa britskej tlačovej agentúry PA sa poslankyňa zamiešala do potýčky medzi dvoma mužmi v Birstalle, ktorý leží 320 kilometrov severne od Londýna.

Coxovú zvolili za poslankyňu britského parlamentu len vlani. Presadzovala najmä hľadanie riešenia vojny v Sýrii a kritizovala britskú neochotu viac sa vojensky angažovať v boji proti extrémistom zo skupiny Daeš. V ostatnom čase viedla kampaň za zotrvanie Británie v EÚ.

Jo Coxová podľahla zraneniam

Britská labouristická poslankyňa Jo Coxová podľahla zraneniam. Oznámila to polícia na tlačovej konferencii s tým, že muža, ktorý poslankyňu napadol, zatkla a po nikom ďalšom v súvislosti s jej smrťou nepátra. Informovala o tom tlačová agentúra AP.Hlavná inšpektorka polície grófstva West Yorkshire Dee Collinsová uviedla, že polícia nemôže hovoriť o motíve činu, páchateľa však zatkla. Ďalší muž, ktorý bol pri incidente tiež zranený, by mal podľa očakávaní prežiť.

Motív smrteľného napadnutia poslankyne je stále nejasný

Ministri financií Euroskupiny dnes na svojom zasadnutí v Luxemburgu vzdali minútou ticha poctu britskej poslankyni Jo Coxovej, ktorá zomrela na strelné a bodné zranenia po tom, ako ju na ulici napadol ozbrojený 52-ročný muž. Polícia ho zadržala, motív jeho činu podľa nej nie je zatiaľ jasný, informovala tlačová agentúra DPA.

"Británia je majákom mierovej politiky a my dúfame, že občania Británie dokážu (v referende o členstve v EÚ) na budúci týždeň urobiť svoj demokratický výber pokojne a bezpečným spôsobom," uviedol v tejto súvislosti predseda Euroskupiny, Holanďan Jeroen Dijsselbloem.

Labouristickú poslankyňu parlamentu, matku dvoch detí a aktivistku kampane za zotrvanie Británie v EÚ postrelil a pobodal muž pred jej poslaneckou kanceláriou v obci Birstall neďaleko Leedsu, kde bola dostupná pre kohokoľvek, kto sa s ňou chcel stretnúť. Následkom zranenia po prevoze do nemocnice podľahla. Sedemdesiatnik, ktorý prišiel napadnutej na pomoc, utrpel ľahšie zranenia.

Manžel zavraždenej Brendan Cox na Twitteri napísal, že by jeho žena "chcela teraz nadovšetko dve veci: aby boli naše deti zahrnuté láskou a po druhé, aby sme sa všetci spojili v boji proti nenávisti, ktorá ju zabila. Nenávisť nemá krédo, rasu ani náboženstvo a je jedovatá," citovala ho BBC.

Britský premiér David Cameron vyhlásil, že parlament "stratil veľkú hviezdu,... poslankyňu s obrovským súcitom a veľkým srdcom". Líder labouristov Jeremy Corbyn povedal, že 41-ročná matka dvoch detí "slúžila celý svoj život verejnosti...".

Za poslankyňu ju zvolili len vlani. Pred svojím vstupom do politiky pracovala v rôznych humanitárnych organizáciách, napríklad v Oxfame a v Nadácii Billa a Melindy Gatesovcov. "Celá Labouristická strana a labouristická rodina - vlastne celá krajina - je šokovaná dnešnou hroznou vraždou Jo Coxovej," zdôraznil.

Moderátor rozhlasovej stanice Radio 4 Today, Nick Robinson, povedal, že presné okolnosti útoku nepoznáme. Polícia trvá na tom, že bol "lokálny" a nemá žiadnu súvislosť s globálnou teroristickou hrozbou. Sú tu však náznaky, že motív bol politický. Ak sa to potvrdí, pripomenie nám to, že je potrebné za každých okolností rešpektovať tých, ktorí s nami nesúhlasia, a pochopiť, že hnev, zúrivosť a besnenie nie sú to isté ako zanietenie pre vec a krédo.

Jo Coxová je prvým členom Dolnej snemovne britského parlamentu, ktorého zavraždili počas výkonu mandátu, od roku 1990. Severoírski teroristi vtedy pri bombovom útoku v Sussexe zabili poslanca Iana Gowa. Stúpenci i odporcovia členstva Británie v EÚ prerušili po útoku na poslankyňu oficiálne kampane pred nadchádzajúcim referendom, ktoré bude presne za týždeň, vo štvrtok 23. júna. Obyvatelia Birstallu pre médiá povedali, že zatknutý muž je obyvateľ dediny Tommy Mair. Podľa jeho susedov ide o pokojného muža, ktorý pre ľudí v obci vykonával záhradnícke práce.

Viac o téme: Jo Cox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu