Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Reorganizácia polície v Česku je na spadnutie: Jej začiatok sa však oneskorí

Milan Chovanec
Milan Chovanec

PRAHA - Český minister vnútra Milan Chovanec, ktorý je súčasne podpredsedom ČSSD, dnes podpísal kritizovanú reorganizáciu polície. Oznámil to na popoludňajšej tlačovej konferencii s tým, že jej platnosť bude odložená zo začiatku júla na začiatok augusta.

Súčasne skritizoval vodcu ANO Andreja Babiša za hrozbu, že ak reorganizáciu podpíše, ANO pravdepodobne vypovie koaličnú zmluvu. "Polícia sa nikdy nestane divíziou Agrofertu," citoval ho server Novinky.cz. "Urobil som chybu, že som to nepodpísal skôr... ANO by malo hľadať dohodu," dodal Chovanec.

Strana KDÚ-ČSL v reakcii oznámila, že "minister vnútra preberá podpisom reorganizácie polície politickú zodpovednosť za jej výsledky a dopady", informovali Novinky.cz. Premiér Bohuslav Sobotka predtým po zmierovacom konaní, na ktorom sa zišli šéfovia koaličných strán, uviedol, že reorganizácia polície je odborná záležitosť, ktorá je v kompetencii policajného prezidenta a ministra vnútra.

Sobotkove vyhlásenie je podľa spravodajskej televízie ČT 24 jasným odmietnutím ultimáta, ktoré dal ČSSD predseda hnutia ANO a minister financií Andrej Babiš. Ten na rannom rokovaní oznámil, že ANO vypovie koaličnú zmluvu, ak minister vnútra podpíše reorganizáciu polície. Podľa Babiša to však nebude znamenať odchod ANO z vlády, hnutie si tým iba uvoľní ruky.

Najspornejšou časťou reformy je zámer zlúčenia protikorupčného útvaru a Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) do Národnej centrály boja proti organizovanému zločinu. ANO tento plán kritizuje ako nepripravený a vedený snahou odstrániť šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, ktorý sa v piatok vzdal funkcie a oznámil odchod do civilu. Premiér Sobotka dnes popoludní odcestoval do Číny, do Česka by sa mal vrátiť na budúci týždeň v utorok.

Koaličnú zmluvu nevypovedia

Vodca hnutia ANO Andrej Babiš dnes večer po vyše dvojhodinovom rokovaní predsedníctva hnutia oznámil, že ANO nevypovie koaličnú zmluvu kvôli podpisu spornej reorganizácie polície, chce však rokovať s partnermi o jej novej forme. Informoval o tom server iDnes.cz, ktorý prenášal záznam z Babišovej tlačovej konferencie.

Babiš dnešné podpísanie reorganizácie polície ministrom vnútra Milanom Chovancom (ČSSD) považuje za porušenie koaličnej zmluvy. "Neurobíme sarajevský atentát (keď je premiér Bohuslav Sobotka na zahraničnej ceste). Koaličnú zmluvu nevypovieme, aj keď niektorí naši členovia po tom volajú," uviedol Babiš. A zdôraznil, že reorganizácia polície nie je pripravená. "Dôležité je, aby sme plnili program a dokončili mandát," citoval ho Český rozhlas.

Už predtým sa Babiš vyjadril, že aj keby došlo k vypovedaniu koaličnej zmluvy, neznamenalo by to odchod ANO z vlády. Reorganizácia polície mala podľa neho za cieľ zlikvidovať protimafiánsky útvar: "Podpisom reorganizácie polície skončil boj proti korupcii. Všetci korupčníci teraz oslavujú." Šéf ANO zdôraznil, že vyčká na návrat premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) z návštevy Číny, kam odcestoval dnes popoludní. Do Česka by sa mal vrátiť v utorok ráno.

Viac o téme: PodpisMilan ChovanecReorganizácia polície
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu