Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krvavá dráma vo Francúzsku: VIDEO útoku, šialenec vykrikoval Alláhu akbar a dobodal policajta

Vyšetrovanie Zobraziť galériu (5)
Vyšetrovanie (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Páchateľom vraždy muža a ženy zamestnaných vo francúzskych policajných zložkách, ktorá sa odohrala v pondelok v mestečku Magnanville, je 25-ročný francúzsky občan Larossi Abballa, informovala televízia BFMTV.

Podľa nich tlačová agentúra Amak, blízka tzv. Daeš, vzápätí s odvolaním sa na nemenovaný "zdroj" zverejnila správu, že muž bol bojovníkom tejto extrémistickej organizácie. Daeš sa však k činu zatiaľ oficiálne neprihlásil. Dráma sa začala okolo 20.30 h SELČ, keď muž pristúpil k policajtovi v civile pred jeho domom a viackrát ho bodol. Policajt zomrel na mieste činu. Potom vošiel do policajtovho domu, kde sa zabarikádoval s jeho manželkou a dieťaťom.

Vyjednávačom sa niekoľkokrát podarilo nadviazať kontakt s páchateľom, ten sa však odmietal vzdať. Príslušníci elitnej policajnej jednotky RAID preto krátko pred polnocou vnikli do obytného domu násilím, povedal hovorca ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet. Keď policajti vstúpili do domu, muža zastrelili. Vo vnútri našli mŕtve telo ženy; zatiaľ nie je jasné, v ktorej fáze operácie prišla o život. Trojročný syn manželov neutrpel pri zásahu žiadne zranenia.

Krvavá dráma vo Francúzsku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Denník Le Parisien na svojej stránke uviedol, že útočník podľa svedkov údajne kričal Alláhu akbar (Alah je najväčší). Niekoľko susedných domov bolo počas zásahu evakuovaných. Zavraždeným policajtom bol podľa francúzskych médií 42-ročný Jean-Baptiste Salvaing. Úrad francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda informoval, že policajtova manželka bola zamestnankyňou ministerstva vnútra, jej meno však zatiaľ nebolo zverejnené.

Hollande dôrazne odsúdil tento "ohavný čin" a vyslovil sústrasť rodine a priateľom obetí. Zároveň oznámil, že na dnes o 07.45 h zvolal kvôli tomuto incidentu mimoriadne stretnutie. Magnanville dnes navštívi minister vnútra Bernard Cazeneuve. Prípadu sa ujalo oddelenie parížskej prokuratúry pre boj proti terorizmu.

Minister má toho dosť

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odsúdil dnes útok na policajného dôstojníka, ktorý sa odohral v pondelok večer v oblasti Paríža, a označil ho za "podlý teroristický čin". Minister dnes počas výjazdu na miesto činu v departemente Yvelines potvrdil niekoľko mesiacov trvajúcu "totálnu mobilizáciu vlády" proti zvýšenej hrozbe útokov v krajine. Spresnil, že od začiatku roku 2016 bolo vo Francúzsku zadržaných viac ako sto podozrivých "predstavujúcich hrozbu pre Francúzov".

Bernard Cazeneuve
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Cazeneuva hrozba extrémistických útokov je naďalej veľká vo Francúzsku, v Európe a - ako vyplýva z udalostí spred 48 hodín v USA - aj v celom západnom svete. Cazeneuve dnes absolvoval schôdzku s prezidentom Francoisom Hollandom, ktorý uviedol, že nemá pochybnosti o tom, že pondelkový útok bol teroristickým činom. 

Minister vnútra sa dnes bližšie nevyjadril k okolnostiam útoku, ktorého obeťou bola okrem policajného dôstojníka aj jeho družka. Ich trojročný syn vyviazol z útoku bez zranení, ale je v hlbokom šoku. Páchateľ útoku, identifikovaný neskôr ako 25-ročný francúzsky občan Larossi Abballa, prišiel o život pri špeciálnej operácii elitnej policajnej jednotky RAID.

Cazeneuve ešte uviedol, že príslušníci polície by mali dostať povolenie nosiť služobnú zbraň aj mimo služby a domov. Informovala o tom agentúra AP. Minister týmto návrhom reagoval na pondelkový útok v mestečku Magnanville v departemente Yvelines, ktorého obeťou sa stal policajný dôstojník a jeho družka, zamestnaná tiež v policajných zložkách.

Podľa AP policajti majú po tomto útoku obavy. "Dnes je terčom každý policajt," uviedol pre AP v blízkosti miesta činu Yves Lefebvre z policajných odborov SGP Police-FO. Dodal, že útočníci sa "profesionalizujú" a dokážu vystopovať policajta v ich bydlisku. Od roku 2012 bolo pri islamistických útokoch zabitých sedem príslušníkov francúzskych bezpečnostných zložiek, informoval na svojej webovej stránke magazín L'Express. Ide o útok z 11. a 15. marca 2012, keď Mohamed Merah v mene džihádu zabil troch vojakov: Imada Ibn Ziatena, Mohameda Legouada a Abela Chennoufa a potom zaútočil na židovskú školu, kde zastrelil tri deti a ich učiteľa. 

Krvavá dráma vo Francúzsku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Prípadu sa ujalo oddelenie parížskej prokuratúry pre boj proti terorizmu. Francúzske médiá informovali, že tlačová agentúra Amak, blízka tzv. Daeš, s odvolaním sa na nemenovaný "zdroj" zverejnila správu, že muž bol bojovníkom tejto extrémistickej džihádistickej skupiny. Samotný Daeš sa však k činu zatiaľ oficiálne neprihlásil.

Priznanie na sociálnej sieti

Francúzska polícia začala dnes skoro ráno v Mantes-la-Jolie v parížskej oblasti prehľadávať dom rodičov predpokladaného páchateľa útoku na policajta a jeho družku, ktorý sa odohral v pondelok v mestečku Magnanville. Francúzske vedenie dnes tento útok označilo za teroristický čin. Podľa novinára Davida Thomsona, ktorý sa špecializuje na džihádistické internetové siete, predpokladaný páchateľ útoku Larossi Abballa sa k svojim činom priznal prostredníctvom svojej stránky na sociálnej sieti Facebook.

Využil tiež funkciu Live a zverejnil snímky svojich obetí. Medzičasom je jeho facebooková stránka už nedostupná.Podľa Thomsona páchateľ zverejnil na svojej stránke "dlhý text s priznaním". Vyzval v ňom tiež na zabitie viacerých osôb a spresnil, že majstrovstvá Európy vo futbale, ktorých sú Francúzsko hostiteľom až do 10. júla, "budú cintorínom"Podľa televízie i-Télé viedla francúzska polícia nedávno voči Abballovi vyšetrovanie pre podozrenie z členstva v sýrskej džihádistickej sieti. 

Polícia má na muške dve osoby

V súvislosti s pondelkovou vraždou dvoch policajných dôstojníkov francúzska polícia zadržala dve podozrivé osoby. Informoval o tom na svojej webovej stránke magazín L'Express. Polícia dnes vykonala prehliadku v bydlisku rodičov predpokladaného páchateľa vraždy, ale v byte v Mantes-la-Jolie nenašla zbrane ani výbušninu. Denník Le Monde medzičasom napísal, že predpokladaný páchateľ Larossi Abballa figuroval v niekoľkých policajných spisoch kategórie S, vedených na osoby podozrivé z terorizmu. 

Pokiaľ ide o jeho odsúdenie z roku 2013 za účasť na vysielaní džihádistov do Pakistanu, Le Monde napísal, že Abballa sa na prelome rokov 2010-11 stretával so skupinou siedmich mužov a v parkoch sa potom venovali tréningom. Počas vyšetrovania tohto prípadu polícia u Abballu zhabala niekoľko pevných diskov i počítačov, ktoré obsahovali dokumenty súvisiace s džihádom. Vyšetrovateľom sa však vtedy nepodarilo zistiť, či sa muži chystali prejsť k činom.

Aballa bol okrem toho niekoľkokrát obvinený z krádeže, fyzických útokov a prechovávania drog. Podľa BFMTV prešiel aj radikalizáciou, ale podľa najnovších informácií v mešite v Mantes-la-Jolie ho nevídali. Po roku 2013 bol Abballa sledovaný políciou, informoval Le Monde. Televízia i-Télé zasa uviedla, že na základe súdneho rozkazu bol odpočúvaný aj jeho telefón.

Magazín L'Express dnes citoval advokáta Hervého Denisa, ktorý v spomínanom procese v roku 2013 zastupoval jedného z obvinených. Na Abballu si spomína ako na "muža málo výrazného a nie veľmi bystrého". Celá ich bunka bola "neschopnou bandou s naverbovanými indivíduami chabej inteligencie," uviedol advokát.

Viac o téme: PolicajtVraždaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu