Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Diktátor Kaddáfí vlastnil parádny kúsok: FOTO Slonovinová dýka má neuveriteľnú hodnotu

Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí
Bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecká polícia skonfiškovala slonovinovú dýku posiatu drahokamami, ktorá patrila bývalému líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu a má hodnotu desať miliónov dolárov. Informovala o tom dnes štátna tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa oznámenie tureckej polície.

Polícia je presvedčená, že dýku ulúpili počas chaosu, ktorý vypukol v Líbyi v roku 2011 a viedol k zvrhnutiu autoritárskeho vládcu Kaddáfího. Dýku vysádzanú rubínmi, zafírmi, smaragdami a diamantmi zhabala polícia pri razii v tureckom meste Istanbul. 

Muž, ktorý mal dýku vo vlastníctve, ju kúpil za 4,6 milióna dolárov. Plánoval ju predať obchodníkovi zo Saudskej Arábie za zvýšenú cenu 10 miliónov dolárov, napísala dnes svetová agentúra DPA. 

Po zvrhnutí dlhoročného diktátora Kaddáfího obsadili mnohé paláce jeho rodiny povstalci, ktorí v nich našli obrovské bohatstvo a predmety svedčiace o bezmedznom míňaní peňazí, vrátane luxusného nábytku a umeleckých zbierok. Líbya má rozsiahle zásoby ropy, ktoré sú údajne najväčšie v Afrike. Krajina však od zvrhnutia Kaddáfího zápasí s udržaním svojho priemyslu nad vodou a tiež s bezpečnostným chaosom.

Viac o téme: DýkaMuammar Kaddáfí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu