Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Unikli tajné dohody z rokovaní EÚ a Turecka: Erdogan sa vyhráža otvorením brány miliónom utečencov

Demonštrácia v Británii Zobraziť galériu (4)
Demonštrácia v Británii (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Británia sa chystá na veľké historické rozhodnutie. Vzhľadom na prichádzajúce referendum vychádzajú rôzne správy, ktoré majú vystrašiť alebo ubezpečiť občanov. Správa, ktorá vyšla v britských médiách o tajných dohodách EÚ s Tureckom, nepoteší zástancov zotrvania v Únii.

Podľa britského portálu The Sunday Times je na stole tajná dohoda, ktorá hovorí, že Európska únia urobí Turecku ústupok vo forme otvorenia hraníc, teda udeleniu bezvízového styku Turecku. Citujú pritom zdroje z britskej diplomacie. Vysokí diplomati tvrdili ministrom, že návrh EÚ v schengenskom priestore môže znamenať rovnaký status v Británii pre jeden a pol milión držiteľov so "špeciálnym držiteľom pasu".

David Cameron
Zobraziť galériu (4)
David Cameron  (Zdroj: SITA/AP)

Úradníci mali zverejniť dohody až po po referende o vystúpení Veľkej Británie z Únie, teda po 23. júni, pretože sa báli dopadov tejto dohody. Uniknuté dokumenty pochádzajú od Janet Douglasovej, zástupkyňa šéfa misie v Ankare, kľúčový poradca ambasádora. Diplomatka varovala, že keď EÚ neudelí víza Turkom, Ankara otvorí dokorán brány miliónom sýrskych utečencov žijúcich v tureckých táboroch.

Turecký prezident Erdogan
Zobraziť galériu (4)
Turecký prezident Erdogan  (Zdroj: SITA)

"Vízové cestovanie do Británie pre držiteľov špeciálnych pasov...by bolo risk, ale zároveň by to znamenalo signifikantné a symbolické gesto Turecku," napísala podľa britských médií. Ďalej informujú, že inštitúcie EÚ chcú tieto informácie udržať v čo najväčšej tichosti. Ministerka vnútra Theresa May a minister zahraničia Philip Hammond však podľa Daily Mailu povedali, že tieto informácie sú "absolútne nepravdivé".

Turci musia plniť sľuby

Bezvízový styk pre občanov Turecka cestujúcich do EÚ je jedným zo sľubov, ktoré sa stali súčasťou marcovej dohody únie s Ankarou o vrátení migrantov. Dvadsaťosmička však trvá na tom, že Turecko najprv musí splniť všetky vopred dané podmienky, vrátane revízie protiteroristických zákonov.

Celkom Turecko musí splniť 72 podmienok, ktoré sa týkajú zabezpečenia dokladov totožnosti, riadenia migrácie, bezpečnosti, základných ľudských práv a readmisie migrantov. Podľa EÚ zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štáty, spolupráca s európskym policajným úradom Europol a protiteroristické zákony.

Ankara však opakuje, že napríklad protiteroristické zákony, ktoré podľa kritikov v krajine umlčujú aj opozíciu, meniť nemieni. Dôvodom je vraj situácia, v ktorej sa teraz Turecko nachádza vzhľadom na boj proti organizácii Islamský štát (IS) a proti Kurdom.

Viac o téme: DohodaUtečenciTureckoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu