Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kráľovná rozhodne vie, ako oslavovať: Na megapárty pred palácom prišlo 10 000 ľudí!

Alžbeta II oslávila jubileum Zobraziť galériu (5)
Alžbeta II oslávila jubileum (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Trojdňové oficiálne oslavy 90. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. vyvrcholili dnes veľkým pouličným piknikom pred Buckinghamským palácom. Panovníčka naň pozvala približne 10.000 hostí z vyše 600 charitatívnych organizácií, nad ktorými má patronát.

Hostia sa na kráľovský piknik na ulici Mall dostavili napriek daždivému počasiu. Okrem košíkov s jedlom im organizátori rozdávali aj pršiplášte, keďže dáždniky boli z bezpečnostných dôvodov zakázané, uviedla televízia BBC. 

Účastníkov slávnosti prišli osobne pozdraviť viacerí členovia kráľovskej rodiny vrátane princov Harryho a Williama s manželkou Catherine, ktorí si okrem podávania rúk aj zapózovali na nespočetných fotografiách.

Alžbeta a princ Philip zamávali hosťom z otvoreného auta a predniesli ďakovné príhovory. "Ako sa budem cítiť, ak mi budú ľudia spievať 'Všetko najlepšie' ešte aj v decembri, sa uvidí," zavtipkovala kráľovná na záver príhovoru v narážke na dlhé trvanie jej narodeninových osláv. 

Kráľovná Alžbeta svoje narodeniny oslavuje každý rok dvakrát. Pokým tie skutočné slávi 21. apríla v súkromní, oficiálne verejné oslavy sa konajú v júni, keďže vtedy je už v Londýne zvyčajne lepšie počasie. 

Dnešný piknik prebehol za prísnych bezpečnostných opatrení: každý z hostí musel pri vstupe absolvovať prehliadku na celotelovom skeneri. Výška vstupného činila 150 libier (191 eur) na osobu, čo bolo podľa niektorých kritikov príliš veľa. Neformálny piknik prebehol aj v neďalekom parku St James, kde sa zhromaždili početné rodiny s vlastnými zásobami jedla a nápojov. 

Viac o téme: Alžbeta II
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu