Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Alarmujúca štatistika varuje pred zneužívaním detí: Vo svete ich pracuje až 168 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Skoncovať s detskou prácou v zásobovacích sieťach sa musí stať vecou všetkých, zdôraznil v príhovore k Svetovému dňu boja proti detskej práci generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie práce (ILO) Guy Ryder. Svetovým dňom boja proti detskej práci, ktorý pripadá na 12. júna, Medzinárodná organizácia práce zdôrazňuje, že všetky deti majú právo na ochranu pred každou formou práce, pred akoukoľvek formou násilia a pred porušovaním ľudských práv.

Ryder ďalej v príhovore zdôraznil, že je neprípustné, aby v súčasnosti bolo stále 168 miliónov detí na svete nútených pracovať, pričom 85 miliónov z nich vykonáva nebezpečnú prácu. Deti konajú prácu v poľnohospodárstve (99 miliónov), v baniach, továrňach a cestovnom ruchu. Tieto deti vytvárajú tovar a poskytujú služby, ktoré každý deň spotrebúvajú milióny osôb, podčiarkol generálny riaditeľ ILO.

Popri detskej práci v zásobovacích sieťach nadnárodných spoločností, ktoré sú dobre viditeľné, nemožno zabúdať, že množstvo detí vykonáva prácu v zásobovacích sieťach pre národný a miestny trh, podotkol.

V Programe trvalo udržateľného rozvoja do roku 2030 je opätovne potvrdený cieľ skoncovať s detskou prácou. "Ak spojíme naše úsilie, budeme môcť konať tak, že budúcnosť práce sa stane budúcnosťou bez detskej práce," zdôraznil v príhovore Ryder.

Účastníci Svetovej konferencie proti práci detí, ktorá sa konala 10.-11. mája 2010 v Haagu pod názvom "Na ceste k svetu bez detskej práce - naplánovanie cesty do roku 2016", si vytýčili cieľ odstrániť do roku 2016 najhoršie formy detskej práce.Odborníci konštatovali, že ťažké práce vykonávané deťmi pre ne znamenajú ohrozenie zdravia i života najmä v takých oblastiach, akými sú poľnohospodárstvo, baníctvo, stavebníctvo, manufaktúrna výroba, domáce práce či zber odpadu.

Dôležitá je osveta

Členovia vlád, zamestnávatelia i zamestnanci, predstavitelia agentúr OSN, členovia mimovládnych organizácií a združení na ochranu práv detí prostredníctvom diskusií, kampaní, okrúhlych stolov, tlačových konferencií, rozhlasových i televíznych programov a ďalších podujatí môžu 12. júna oboznamovať širšiu verejnosť s problematikou detskej práce.

V roku 1992 vznikol Medzinárodný program na odstránenie detskej práce (IPEC) s hlavným cieľom: postupne odstraňovať detskú prácu pomocou posilňovania kapacít jednotlivých krajín pri riešení tejto úlohy a podporovania hnutia boja proti detskej práci na celom svete. Cieľom ILO je odstraňovanie detskej práce vo svete, pričom prioritnými sú najhoršie formy prác, ktoré vykonávajú deti. Ide o nebezpečné práce, ďalej o sexuálne zneužívanie detí s obchodnými účelmi, ako aj o akúkoľvek formu otroctva.

Štáty, ktoré ratifikovali Dohovor ILO č. 182, sa zaviazali, že vykonajú všetko, aby čo najskôr zakázali najhoršie formy detskej práce. Išlo o najrýchlejšie ratifikovaný dohovor v dejinách ILO od jej založenia v roku 1919. Napriek tomu detská práca stále zostáva každodennou realitou v mnohých krajinách. Prvý Svetový deň boja proti detskej práci, ktorý je iniciatívou ILO, sa konal 12. júna 2002. Už vtedy predstavitelia Detského fondu OSN (UNICEF) vyzvali vplyvné politické miesta, aby intenzívnejšie bojovali proti detskej práci.

Viac o téme: Detská práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu