Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tvrdé obvinenie Trumpa na adresu súperky: Clintonová však prepisuje dejiny USA!

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Potenciálny prezidentský kandidát Donald Trump v noci nadnes vyhlásil, že v novembrových voľbách "povedie Republikánsku stranu k víťazstvu", informovala agentúra DPA.

Trump z New Yorku na adresu svojej súperky z Demokratickej strany Hillary Clintonovej, niekdajšej šéfky diplomacie, uviedol, že si "urobila z ministerstva zahraničných vecí súkromný investičný fond", napísala agentúra AP.

Po Trumpovom víťazstve v utorkových republikánskych primárkach v štátoch New Jersey, Južná Dakota a Nové Mexiko AP konštatovala, že Trump má už dostatok delegátov potrebných na zaistenie nominácie Republikánskej strany do hlavného súboja o Biely dom. Získal najmenej 1239 delegátov, pričom potrebných ich je 1237.

Clintonová sa vyhlásila za víťazku

Bývalá prvá dáma Spojených štátov a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová sa dnes vyhlásila za víťazku v súboji o nomináciu Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa pravdepodobne stretne s prípadným nominantom republikánov Donaldom Trumpom. Píše o tom agentúra AP.

Tvrdé obvinenie Trumpa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Clintonová dnes zvíťazila v demokratických primárkach v štátoch New Jersey, Nové Mexiko a Južná Dakota. Jej jediný súper v boji o demokratickú nomináciu pred novembrovými prezidentskými voľbami Bernie Sanders dokázal Clintonovú poraziť len vo volebných zhromaždeniach v štáte Severná Dakota.

V doterajších demokratických primárkach a volebných zhromaždeniach získala Clintonová viac ako 2383 delegátov. Tým si pred júlovým celonárodným zjazdom Demokratickej strany, ktorý sa bude konať 25.-28. júla, zabezpečila automatickú nomináciu a stane sa tak prvou ženou v dejinách USA, ktorú či už Demokratická alebo Republikánska strana postaví do súboja o Biely dom.

Sanders z boja neustupuje

V utorkových primárkach Demokratickej strany v americkom štáte Montana zvíťazil Bernie Sanders, ktorého súperka Hillary Clintonová sa po triumfe v ďalších štátoch v rovnaký deň už vyhlásila za celkovú víťazku v súboji o nomináciu strany v novembrových prezidentských voľbách.

Vyplýva to z údajov agentúry AP a televízie CNN. Sanders podľa nich získal v Montane približne 50 percent hlasov, za Clintonovú hlasovalo okolo 45 percent zúčastnených voličov. Senátor Sanders dokázal nad bývalou prvou dámou a ministerkou zahraničných vecí zvíťaziť v utorok aj v štáte Severná Dakota. Clintonová však vyhrala v New Jersey, Novom Mexiku a Južnej Dakote. Víťaz zatiaľ nie je známy v Kalifornii, šiestom štáte, kde sa konalo hlasovanie počas posledného "superutorka" primárok.

Bernie Sanders
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Sanders napriek výraznému zaostávaniu za Clintonovou v počte získaných delegátov nominačného zjazdu demokratov nemieni z boja odstúpiť. Pred svojimi stúpencami v Kalifornii v noci nadnes vyhlásil, že bude v kampani pokračovať aj pred budúcotýždňovými záverečnými primárkami vo Washingtone D.C. a potom dovedie "náš boj za sociálnu, ekonomickú, rasovú a environmentálnu spravodlivosť do Filadelfie", kde sa v júli bude konať nominačný zjazd Demokratickej strany.

Clintonová už má dostatok delegátov tohto zjazdu na to, aby sa stala aj oficiálne kandidátkou demokratov v prezidentských voľbách. Sanders však dúfa, že tzv. superdelegáti, účastníci nominačného zjazdu, ktorí nie sú pri hlasovaní viazaní výsledkami primárok v jednotlivých štátoch, by stále mohli vo Filadelfii hlasovať zaňho.

Viac o téme: Donald TrumpHillary ClintonováBernie Sanders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu