Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Orbán na adresu islamu: Je možné vedľa neho žiť, ale nie s ním splynúť

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Je možné pokojne žiť vedľa islamského sveta - teda nie s ním splynúť, vyhlásil dnes v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý sa vo štvrtok vrátil z oficiálnej návštevy Egypta.

"Skutočnosť, že na svete existujú rôzne civilizácie, ešte neznamená, že musia medzi sebou bojovať, pričom to platí najmä pre monoteistické civilizácie," dodal premiér a zdôraznil, že kresťan nemôže byť "protiislamský". 

"Nechceme prebrať islamské pravidlá do svojho života, tieto dve kultúry sa vzájomne musia rešpektovať," podotkol Orbán a pripomenul, že najvyšší sunnitský vodca mu v Egypte povedal, že ak Európa chce dobre, musí všetko urobiť pre to, aby prezident 90-miliónového Egypta, jeho vláda a armáda boli stabilné, teda aby bol Egypt schopný pribrzdiť masu ilegálnych migrantov.

Maďarský ministerský predseda v rozhovore ostro kritizoval predstavy "exportovania" demokracie Spojených štátov a zahraničnú politiku Európskej únie, pretože došlo k zásahom v troch arabských krajinách: Iraku, Sýrii a Líbyi. Podľa jeho slov všetky zásahy utečeneckú situáciu iba zhoršili. Európa musí vyvinúť úsilie, aby boli vybudované utečenecké tábory v Líbyi, a musí urobiť všetko pre to, aby tam bolo o utečencov postarané, aby neutekali do Európy, uzavrel Orbán.

Daeš bude čoraz častejšie útočiť na civilné ciele v zahraničí 

Skupina Daeš vstupuje do novej fázy svojho pôsobenia, v ktorej bude klásť čoraz väčší dôraz na útoky zamerané na civilné ciele v zahraničí. Informovala o tom agentúra AP na základe dnešnej správy OSN. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v správe adresovanej Bezpečnostnej rade uvádza, že globálna hrozba zo strany Islamského štátu je aj naďalej vysoká, pričom pokračuje jeho diverzifikácia - a to aj napriek tomu, že jeho územnú expanziu v Iraku a Sýrii sa podarilo zastaviť alebo dokonca zvrátiť.

"Medzinárodné útoky, ktoré v ostatnom čase IS uskutočnil, poukazujú na skutočnosť, že táto teroristická skupina prechádza do novej fázy so zvýšeným nebezpečenstvom, že dobre pripravené a centrálne riadené útoky na medzinárodné civilné ciele sa začnú vyskytovať častejšie," uvádza sa v správe generálneho tajomníka OSN.

V správe sa ďalej uvádza, že v priebehu ostatných šiestich mesiacov popri bojových akciách v Sýrii, Iraku, Jemene, Afganistane alebo Líbyi uskutočnili militanti z IS v ďalších 11 krajinách útoky, pri ktorých zahynulo alebo bolo zranených viac ako 500 ľudí.

Podľa správy OSN sa do svojich domovských štátov vracia čoraz väčší počet "medzinárodných teroristov", a hoci niektorí z nich tak urobili z pocitu sklamania z Daeš, mnohí sa vrátili so zámerom a s prostriedkami "uskutočňovať teroristické útoky v krajinách svojho pôvodu alebo pobytu".

Viac o téme: IslamViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu