Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Železničiari vo Francúzsku to myslia vážne: Krajinu zasiahol výrazný štrajk

Vlaková stanica vo Francúzsku
Vlaková stanica vo Francúzsku

PARÍŽ - Premávku vlakov vo Francúzsku dnes výrazne ovplyvnil štrajk zamestnancov železničných spoločností. Na trať dnes vypravili len 60 percent rýchlovlakov triedy TGV a 40 percent vlakov na regionálnych a vnútroštátnych tratiach. Odborári svojím štrajkom protestujú proti vládou presadzovanej reforme zákonníka práce.

Vlaky Eurostar do Londýna premávali dnes normálne. Štrajk však zasiahol asi polovicu vlakov do Španielska a Talianska, ako aj vlakové spojenie medzi Parížom a letiskom Charlesa de Gaulla na predmestí Roissy. Štrajk vyhlásili tri zo štyroch odborových združení, ktoré zastupujú zamestnancov železničnej spoločnosti SNCF. Odborári sa vyhrážajú štrajkom aj v úvodný deň futbalových majstrovstiev Európy, ktoré sa vo Francúzsku začnú 10. júna. SNCF je pritom ich kľúčovým dopravcom a očakáva sa, že jej služby na presuny v rámci krajiny využije okolo 2,5 milióna fanúšikov.

Koncom týždňa je avizovaný štrajk vo francúzskej leteckej doprave, ktorý sa však netýka zákonníka práce, ale vnútorných smerníc v spoločnosti Air France ohľadom produktivity práce či počtu zamestnancov. Pokiaľ ide o dôsledky minulotýždňového štrajku zamestnancov rafinérií a skladov pohonných látok, situácia so zásobovaním čerpacích staníc benzínom a naftou sa už vo viacerých regiónoch Francúzska zlepšila. Inde nedostatok pohonných hmôt spôsobuje problémy aj naďalej, a to napríklad stavebným firmám, ktoré boli nútené pozastaviť práce na stavbách.

Viac o téme: ŠtrajkFrancúzskoŽelezničné spoločnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu