Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Turecký prezident pritvrdil: Brojil proti antikoncepcii a plánovanému rodičovstvu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes brojil proti antikoncepcii a plánovanému rodičovstvu. V príhovore, ktorý prenášala televízia, tvrdil, že sú v protiklade s moslimskými tradíciami, informovala tlačová agentúra AP.

"Žiadna moslimská rodina by nemala súhlasiť s antikoncepciou, s plánovaným rodičovstvom," vyhlásil Erdogan v Istanbule na akcii, ktorú usporiadala vzdelávacia nadácia. "Hovorím to otvorene. Zvýšime počty nášho potomstva, rozšírime našu populáciu," zdôraznil.

"Pôjdeme cestou, ktorú stanovili Boh a prorok," dodal. Citoval tiež islamské príslovie pripisované prorokovi Mohamedovi o tom, že pod nohami matiek leží raj. Erdogan (62), ktorý založil vládnucu konzervatívnu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP), počas uplynulých rokov opakovane kritizoval antikoncepciu vyzývajúc ľudí, aby mali veľké rodiny. Sám má štyri deti.

V roku 2014 povedal, že považuje kontrolu pôrodnosti za "zradu" na tureckom národe, a dodal, že rodiny by sa mali usilovať mať najmenej tri deti, hoci viac detí by bolo lepšie. Liberáli v Turecku často kritizujú sociálnu politiku AKP a premiéra Erdogana, vrátane záležitostí týkajúcich sa práv žien.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu