Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabitie gorily kvôli chlapcovi vyvolalo rozhorčenie: Zbytočná smrť, na vine sú zoo a rodičia!

CINCINNATI - V zoo v Cincinnati v americkom štáte Ohio utratili 17-ročného samca gorily, lebo ohrozil život trojročného chlapca, ktorý sa mu dostal do výbehu. Zabitie samca vyvolalo vlnu rozhorčenia. Kritika je namierená jednak na pracovníkov zoo, že nedokázali zneškodniť zviera uspávacou strelou, a taktiež na rodičov dieťaťa, že na neho nedávali pozor.

Na internete vznikla petícia kritizujúca zásah, ktorú podpísalo už dvetisíc ľudí. Na Facebooku zas vznikla stránka pod názvom Spravodlivosť pre Harambeho, ktorú podporilo tritisíc užívateľov. 

Gorila chlapca vzala na ruky a nosila ho približne 10 minút. Neútočila naňho síce, ale "chlapec bol určite v nebezpečenstve". "Zdalo sa, že je to život ohrozujúca situácia," uviedol riaditeľ zoo Thayne Maynard.

Chlapca podľa neho nebolo možné oslobodiť inak, než utratením 180 kilogramov vážiacej gorily. Riaditeľ zoo vysvetlil, že sa nezdalo, že by gorila na chlapca útočila, no bola zo situácie nervózna. Len jej uspanie by nemalo želaný úžitok okamžite. Maynard dodal, že zoo má pravidlá, ako postupovať v podobných prípadoch, ale doteraz ich ešte nevyužila.

Riaditeľ poznamenal, že "Harambe bol fajn". Zoo mala v úmysle využiť ho pri rozširovaní chovu goríl. Maynard konštatoval, že "rozhodovanie nebolo ľahké, lebo nížinné gorily sú veľmi ohrozené zvieratá a v zajatí ich veľa nežije". Vyjadril však presvedčenie, že rozhodnutie bolo správne.

Viac o téme: ChlapecGorilaCincinnati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu