Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Španielska novinárka sa zo zajatia dostane pomerne rýchlo: Upadla do neho po krádeži

Salud Hernandez-Mora Zobraziť galériu (2)
Salud Hernandez-Mora (Zdroj: SITA)

BOGOTA - Povstalci z kolumbijskej Národnej oslobodzovacej armády (ELN) len poldňa po piatkovom zajatí prepustia okrem prominentnej španielskej novinárky Salud Hernándezovej aj ďalších dvoch zajatých novinárov kolumbijskej stanice RCN. S odvolaním sa na kolumbijské úrady a médiá o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Hernándezová zmizla minulý víkend v kolumbijskom regióne Catatumbo v provincii Norte de Santander neďaleko hraníc s Venezuelou, kde operujú ľavicoví povstalci a priekupníci drog. V meste El Tarra pracovala na reportáži o pestovateľoch koky. Povstalci označujúci sa za členov ELN vydali v piatok ráno miestneho času Hernándezovú delegácii rímskokatolíckych duchovných v kolumbijskom regióne Catatumbo. 

Salud Hernandez-Mora
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Len zhruba o pol dňa neskôr prepustili povstalci aj zamestnancov kolumbijskej stanice RCN - reportéra Diega D'Pablosa a kameramana Carlosa Mela, ktorí zmizli asi dva dni po Hernándezovej, keď sa ju vydali hľadať. Hernándezová (59), ktorá má aj kolumbijské občianstvo, je dlhoročnou korešpondentkou španielskeho denníka El Mundo a píše aj pre kolumbijský denník El Tiempo. Patrí k najvýznamnejším španielskym publicistom a jej minulotýždňové zmiznutie vyvolalo v Kolumbii veľké zdesenie a následne masívne pátranie.

Samotná novinárka po prepustení uviedla, že v meste El Tarra pracovala minulý týždeň na reportáži o pestovateľoch koky. Prepadol a o veci ju okradol muž na motorke, ktorý jej povedal, že je členom ELN a odcudzené veci jej o niekoľko dní vráti. Hernándezová sa ho ale iniciatívne vydala hľadať, pričom dúfala, že jej pátranie by mohlo vyústiť do rozhovoru s jedným z vodcov ELN. Následne však upadla do zajatia. Povstalci s ňou zaobchádzali dobre a povedali jej, že ju o niekoľko dní prepustia.

Viac o téme: PrepustenieSalud Hernandez-Mora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu