Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nečakaný zvrat v prípade ukrajinskej pilotky: Savčenková je už na ceste domov!

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V Rusku odsúdená ukrajinská vojačka Nadija Savčenková sa už letecky vracia na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Do vlasti ju prepravuje letecký špeciál, ktorý pre ňu do ruského Rostova nad Donom poslal ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Agentúra Reuters sa vo svojej správe odvoláva na zdroj oboznámený s priebehom výmeny Savčenkovej za ruských občanov Alexandra Alexandrova a Jevgenija Jerofejeva odsúdených na Ukrajine. 

Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju uznal za vinnú aj za protizákonné prekročenie hraníc s Ruskom a za pokus o vraždu.

Koncom apríla Savčenková vyplnila úradné formuláre nutné na svoje vydanie na Ukrajinu, pričom si však naďalej odmieta priznať vinu.Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým informoval, že v telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bol dosiahnutý "istý algoritmus" oslobodenia Nadije Savčenkovej.

Zadržaní Rusi požiadali Porošenka o milosť

Rusov Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova zadržali vlani na východe Ukrajiny údajne na prieskumnej vojenskej misii. Ukrajinský súd ich oboch nedávno odsúdil na 14 rokov väzenia.

Agentúra TASS dnes informovala, že Alexandrov a Jerofejev požiadali ukrajinského prezidenta o milosť. Porošenko prostredníctvom Facebooku uviedol, že žiadosť vyhovieť Savčenkovej prepusteniu a jej návratu do vlasti je pripravená.Podľa advokáta ruských občanov Valentina Rybina súbežne prebieha v Rusku tá istá procedúra v prípade Savčenkovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu