Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhad okolo zrúteného airbusu je stále viac: Pred odletom nemal žiadne technické problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Lietadlo spoločnosti EgyptAir nevykazovalo pred stredajším odletom z parížskeho letiska Charlesa de Gaulla žiadne technické problémy. Plynie to podľa egyptského denníka al-Ahram z technického zápisu o lietadle, ktorý podpísal jeho pilot pred odletom. Pred zmiznutím z radarov a následným zrútením vyslalo lietadlo 11 elektronických odkazov, dodal denník na svojej webovej stránke v utorok večer.

Zvrat v záhade zrúteného airbusu: Pilot urobil núdzový manéver, TOTO sú jeho posledné slová

Lietadlo vysielalo elektronické odkazy v noci z 18. na 19. mája od 23:09 SELČ. Prvé dva podľa skenu záznamu, ktorý denník podľa agentúry Reuters uverejnil, hlásili, že motory fungujú správne. Tretí odkaz prišiel 26 minút po polnoci a ukázal zvýšenie teploty okna pri druhom pilotovi. Lietadlo vysielalo ďalšie signály ešte tri minúty a potom zmizlo z radarov.

Na palube airbusu pri lete 804 bolo v čase jeho pádu do Stredozemného mora 66 ľudí, všetci zahynuli. Po trupe a hlavne po takzvaných čiernych skrinkách so záznamami o lete pátra egyptská ponorka a francúzske hliadkové plavidlo a tiež plavidlá a lietadlá z Británie, Cypru, Grécka a Spojených štátov.

Trosky lietadla
Zobraziť galériu (3)
Trosky lietadla  (Zdroj: egypt army)

Záhad okolo zrúteného airbusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: egypt army)

Šéf egyptských vyšetrovateľov v utorok poprel správy, že ohliadka pozostatkov obetí štvrtkovej havárie lietadla ukazuje na výbuch na palube. O výbuchu písali egyptské a francúzske médiá s odvolaním sa na nemenovaných expertov.

Stroj podľa francúzskych vyšetrovateľov vyslal krátko pred pádom sériu varovných signálov o dyme na palube a ďalších možných zlyhaniach počítačového systému. Z týchto signálov ale nie je zrejmé, čo bolo príčinou dymu.

Viac o téme: AirbusEgyptairMS804
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu