Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama svojím rozhodnutím odstránil jednu z posledných stôp studenej vojny

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

HANOJ - Americký prezident Barack Obama dnes počas návštevy v Hanoji oznámil zrušenie embarga na predaj zbraní do Vietnamu. Informovala o tom agentúra AP. Obama oznámil toto rozhodnutie Spojených štátov na spoločnej tlačovej konferencii s vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom.

Americký prezident súčasne avizoval, že predaj zbraní bude musieť spĺňať "prísne požiadavky". Dodal, že zrušenie embarga po takmer 50 rokoch je odstránením jednej z posledných stôp studenej vojny.

AP pripomenula, že americkí kongresmani a aktivisti naliehali na Obamu, aby počas návštevy vo Vietname predostrel aj otázku ľudských práv a podmienil ňou zrušenie zbrojného embarga. Viacerí americkí politici odrádzali Obamovu administratívu od zrušenie embarga, aby Spojeným štátom zostali nástroje ne vyvíjanie nátlaku na Vietnam, ktorého komunistický režim označujú ľudskoprávni aktivisti za jeden z najrepresívnejších na svete. Agentúra Reuters uviedla, že Obama sa má vo Vietname stretnúť aj s miestnym disidentom, čo zasa môže nahnevať komunistický režim.

Barack Obama
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Washington už v roku 2014 uvoľnil zbrojné embargo uvalené na Vietnam, ten však žiadal jeho úplné zrušenie, keďže sa snaží vyriešiť s Čínou spory o územie a vojenské objekty v oblasti Juhočínskeho mora. AP predpokladá, že zrušenie amerického zbrojného embarga rozhnevá Čínu, ktorá je veľmi podozrievavá voči rozvíjaniu vzťahov Spojených štátov a krajín regiónu vo vojenskej oblastiach, ktoré si Peking nárokuje.

USA boli v rokoch 1965-73 aktívnym účastníkom vojny vo Vietname, ktorá sa skončila v roku 1975 porážkou Američanmi podporovaného Južného Vietnamu. V posledných rokoch sa vzťahy medzi oboma krajinami stabilizovali a Obama počas návštevy vo Vietname uviedol, že prioritou je rozvoj ekonomických vzťahov, ale najmä vytvorenie spojenectva - predovšetkým v oblasti obrany -, ktoré má byť protiváhou k mocnej Číne, analyzuje agentúra Reuters. Agentúra tiež poznamenala, že dôkazom dôležitosti, ktorú Biely dom pripisuje Vietnamu, je aj fakt, že Obamova návšteva je neobvykle dlhá - bude trvať tri dni.

Obama je tretím americkým prezidentom, ktorý navštívil Vietnam. Pred ním tam bol v roku 2000 Bill Clinton a v roku 2006 George W. Bush. Diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami sa normalizovali za vlády Clintona v roku 1995, dve desaťročia po skončení vojny vo Vietname.

Mierové zbory z USA budú po prvý raz pôsobiť vo Vietname

Mierové zbory (PC) - nezávislá federálna agentúra Spojených štátov - budú pôsobiť aj vo Vietname, oznámil dnes americký prezident Barack Obama, ktorý je momentálne na návšteve tejto juhoázijskej krajiny.

"Naši dobrovoľníci z Mierových zborov sa sústredia na výučbu anglického jazyka; a priateľstvo, ktoré naši ľudia nadviažu, nás v nasledujúcich desaťročiach vzájomne priblíži," uviedol Obama, ktorého cituje agentúra DPA.

Mierové zbory sa usilovali o získanie prístupu do Vietnamu celé roky. V roku 2012 tam bol na trojdňovej návšteve vtedajší riaditeľ PC Aaron Williams so zámerom preskúmať miestne možnosti spustenia programu Mierových zborov. Mierové zbory boli založené v roku 1961 prezidentom USA Johnom Kennedym na podporu svetového mieru a priateľstva. Odvtedy v ich radoch slúžilo vyše 220.000 Američanov v 141 hostiteľských krajinách. Dnes pôsobia PC v 63 štátoch. 

Dobrovoľníci Mierových zborov žijú v zahraničných komunitách po dobu 27 mesiacov a pracujú v oblastiach vzdelávania, ochrany životného prostredia, zdravotníctva, poľnohospodárstva, mládeže a rozvoja spoločenstiev.

Viac o téme: ZbraňEmbargoBarack ObamaVietnam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu