Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvé FOTO trosiek lietadla EgyptAir, z ktorých mrazí: Pred zrútením sa udiala zásadná vec!

Zverejnili zábery trosiek. Zobraziť galériu (10)
Zverejnili zábery trosiek. (Zdroj: egypt army)

KÁHIRA - Na palube nezvestného lietadla patriaceho spoločnosti EgyptAir sa údajne niekoľko minút pred jeho zrútením do Stredozemného mora spustili detektory dymu. S odvolaním sa na letové dáta o tom v noci nadnes informovali stanice BBC a CNN. Egyptské orgány tiež zverejnili prvé snímky z trosiek nájdených na mieste havárie.

Príbehy pasažierov a posádky egyptského airbusu: FOTO ľudí, ktorých zastihla smrť v oblakoch

Fotografie ukazujú záchranné vesty, masky a zničené sedadlá. Na mnohých kúskoch je vidno logo aeroliniek EgyptAir. Zábery boli zverejnené na facebookovej stránke egyptskej armády.

Prvé FOTO trosiek lietadla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: egypt army)

Prvé FOTO trosiek lietadla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: egypt army)

Prvé FOTO trosiek lietadla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: egypt army)

Nález prvých trosiek, vrátane častí tiel a batožiny, hlásila armáda v piatok z oblasti vzdialenej od egyptského pobrežia približne 290 kilometrov. Agentúra AP uviedla, že jedna z odfotografovaných záchranných viest sa zdá byť nepoškodená, zatiaľ čo útržok látky na inom zábere môže pochádzať z detskej prikrývky alebo spacieho vaku.

Prvé FOTO trosiek lietadla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: egypt army)

Prvé FOTO trosiek lietadla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: egypt army)

ACARS indikoval dym

Dym na toalete a v priestoroch elektroinštalácie lietadla mal byť zaznamenaný iba niekoľko minút pred stratou kontaktu s posádkou stroja. Údaje zverejnil v piatok letecký portál Aviation Herald, pričom majú pochádzať z automatického systému sledovania lietadla (ACARS), ktorý zhromažďuje údaje pre letecké spoločnosti.

Dym na toalete Airbusu A320 mali detektory zaznamenať vo štvrtok o 02.26 h. O minútu neskôr sa spustil alarm. Systém ACARS odoslal posledný záznam o 02.29 h, kontakt s lietadlom sa stratil o štyri minúty neskôr - o 02.33 h, uvádza Aviation Herald. Portál tvrdí, že letové údaje zo systému ACARS získal od troch rôznych nezávislých zdrojov.

Prvé FOTO trosiek lietadla
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Reuters pripomenul, že citované informácie sa bezprostredne nepodarilo potvrdiť a americký predstaviteľ ich označil za nepodložené fámy. Let 804 z Paríža do Káhiry so 66 ľuďmi na palube zmizol vo štvrtok skoro ráno nad južnou oblasťou Stredozemného mora.

Dym v lietadle je už úplne potvrdený

Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd potvrdil dnes informácie, podľa ktorých boli krátko pred štvrtkovým zrútením egyptského lietadla do Stredozemného mora zaznamenané hlásenia o zadymení jeho vnútrajška. Podľa vyjadrenia hovorcu Sébastiena Bartheho pre agentúru AP odoslal automatický systém lietadla pozemným zariadeniam správy nasvedčujúce prítomnosti dymu na viacerých miestach. Detektory ho zachytili niekoľko minút pred tým, ako let EgyptAir číslo 804 z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov, príčina je však zatiaľ neznáma.

Prijaté automatické hlásenia podľa Bartheho "vo všeobecnosti znamenajú vypuknutie požiaru". "Nevyvodzujeme z toho žiadne závery. Čokoľvek navyše sú len číre dohady," doplnil hovorca francúzskeho Úradu pre vyšetrovanie a analýzu bezpečnosti civilného letectva (BEA). Špecializovaný internetový portál The Aviation Herald zverejnil v piatok informácie, podľa ktorých detektory v havarovanom lietadle zaznamenali krátko pred stratou kontaktu dym v priestoroch toalety, čo môže znamenať, že na palube vypukol požiar.

Pátranie po troskách pokračuje aj dnes.
Zobraziť galériu (10)
Pátranie po troskách pokračuje aj dnes.  (Zdroj: Twitter)

V oblasti Stredozemného mora ležiacej približne 290 kilometrov severne od egyptského pobrežia medzitým pokračuje pátranie po ďalších častiach zničeného airbusu vrátane tzv. čiernych skriniek, ktorých obsah by mohol byť kľúčom k zisteniu príčiny havárie. Let 804 z Paríža do Káhiry so 66 osobami na palube zmizol vo štvrtok nadránom nad južnou oblasťou Stredozemného mora. Egyptská vláda v piatok oznámila, že haváriu nikto neprežil.

Viac o téme: LietadloEgyptAirDetektory dymu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu