Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kriminalisti sa obávajú terorizmu: Cieľom môže byť známa športová udalosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Majstrovstvá Európy vo futbale 2016, ktoré sa v lete budú konať vo Francúzsku, by sa mohli stať cieľom teroristických útokov, vyplýva to zo správy Spolkového kriminálneho úradu (BKA), ktorú zverejnil denník Bild.

Cieľom teroristických útokov by mohol byť otvárací zápas šampionátu medzi Francúzskom a Rumunskom, ktorý sa bude hrať 10. júna, ako aj finále turnaja, ktoré sa bude konať na štadióne Stade de France, nachádzajúcom sa v parížskej aglomerácii v meste Saint-Denis, uvádza sa v správe BKA. 

Najväčšie nebezpečenstvo podľa BKA hrozí symbolickým a tzv. mäkkým cieľom s veľkou mediálnou pozornosťou a zároveň veľkým počtom potenciálnych obetí. Terčom útokov by sa mohli stať aj hráči tímov z takzvaných "križiackych štátov", ako ich zvyknú nazývať islamisti. "Francúzsko neprestáva byť v hľadáčiku islamistických páchateľov v neposlednom rade aj pre svoju koloniálnu minulosť v severnej Afrike, vojenskú prítomnosť v Mali a účasť v koalícii bojujúcej proti takzvanému Islamskému štátu v Iraku a Sýrii," uvádza sa ďalej v správe BKA.

Európska futbalová asociácia (UEFA) má pred záverečným turnajom majstrovstiev sveta vo futbale v pláne najať najmenej 10.000 pracovníkom súkromných bezpečnostných služieb a počas jednotlivých zápasov mať k dispozícii približne 900 príslušníkov bezpečnostných služieb pre každý z desiatich štadiónov, na ktorých sa turnaj v dňoch 10. júna-10. júla bude hrať. V súvislosti s teroristickými útokmi, pri ktorých 13. novembra zahynulo v Paríži 130 ľudí platí vo Francúzsku výnimočný stav. 

Viac o téme: TerorizmusMajstrovstvá Európy vo futbale 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu