Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Clintonove výroky o diktatúre Poľsko nenechali chladným: Premiérka ospravedlnenie

Bill Clinton a Beata Szydlová
Bill Clinton a Beata Szydlová (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľská premiérka Beata Szydlová vyzvala dnes amerického exprezidenta Billa Clintona, aby sa ospravedlnil za výroky na adresu Poliakov, ktorí podľa neho považujú demokraciu za príliš problematickú a túžia po "autoritatívnej diktatúre". Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Szydlovej je toto vyjadrenie bývalého šéfa Bieleho domu neopodstatnené a nespravodlivé. Clinton "zveličoval a mal by sa nám ospravedlniť," povedala premiérka v poľskom rozhlase. Reagovala tak na slová, ktoré Clinton predniesol minulý týždeň na predvolebnom zhromaždení na podporu prezidentskej kandidatúry svojej manželky Hillary v štáte New Jersey. Jeho výrok sa týkal rovnako Poľska i Maďarska.

Podľa Clintona Maďari a Poliaci získali slobodu vďaka Spojeným štátom, avšak v poslednej dobe dospeli k záveru, že "demokracia je príliš problematická" a že by namiesto nej chceli autoritatívnu vládu v štýle ruského prezidenta Vladimira Putina. Clinton taktiež kritizoval Maďarsko a Poľsko za odmietanie prijímania migrantov. 

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski vyhlásil, že Clinton nemá o jeho krajine správne informácie. "Ak niekto tvrdí, že dnešnom Poľsku nie je demokracia, znamená to, že by sa mal dať vyšetriť," povedal Kaczyňski.Proti Clintonovým poznámkam už v pondelok protestovalo Maďarsko, ktoré ich označilo za urážlivé. 

Viac o téme: VýrokyBill ClintonBeata Szydlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu