Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Parlament v Turecku skúša zmenu ústavy: Viac ako sto poslancom môžu vziať imunitu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ISTANBUL - Po týždne trvajúcich sporoch, ktoré sa nezaobišli bez fyzických konfliktov, sa dnes na pôde tureckého parlamentu začala rozprava o zrušení imunity viac ako štvrtiny zákonodarcov, celkovo 136 z 550 členov poslaneckého zboru.

Prvé z dvoch hlasovaní o príslušnej novele ústavy sa očakáva v noci na stredu. Druhé rozhodujúce je naplánované na piatok. Na zmenu súčasnej ústavy je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny poslancov, čo je 367 hlasov. Na vypísanie referenda o danej otázke postačí 330 hlasov. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Podľa nej je cieľom iniciatívy vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) zbaviť imunity predovšetkým poslancov prokurdskej opozičnej Ľudovodemokratickej strany (HDP), tak, ako na to vyzval prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý ich obvinil, že sú predĺženou rukou mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v parlamente.

Dočasná zmena ústavy by teraz mala viesť jednorázovo k odobratiu imunity celkovo 138 poslancom, v ktorých prípade jestvuje žiadosť na takýto postup. Ten by sa týkal zákonodarcov všetkých štyroch parlamentných strán, najviac by ho však pocítila frakcia HDP, veď o imunitu by prišlo 50 z jej 59 zákonodarcov, a to predovšetkým pre podozrenia z teroristických aktivít. Schválenie novely ústavy by umožnilo ich trestné stíhanie.

Ľudovodemokratická strana v uplynulých dňoch označila navrhované zrušenie imunity poslancov za jasný útok na tureckú opozíciu. "Už aj tak krehká parlamentná demokracia v Turecku je vystavená novému totalitnému útoku," napísalo vedenie HDP v liste predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Martinovi Schulzovi. HDP sa obáva, že stratí svoje zastúpenie v parlamente v prípade, ak návrh prejde a jej zástupcovia budú obvinení z trestných činov.

Viac o téme: ParlamentImunitaTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu