Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Strašná smrť turistov v Egypte: Vydali sa na výlet do púšte, krutý omyl zabil 12 ľudí

Turistov si pomýlili s teroristami.
Turistov si pomýlili s teroristami. (Zdroj: Twitter)

KÁHIRA - Egyptská organizácia odškodní rodiny mexických turistov, ktorí zomreli vlani v septembri po tom, čo ich vozidlá v púšti "omylom" bombardovala egyptská armáda. Informovala o tom agentúra AFP. Egyptské jednotky vtedy v oblasti zasahovali proti islamistom, ktorí tam uniesli civilistu.

Škandalózna výzva pre moslimov: VIDEO skrytej kamery, ich duchovný hovorí o dobytí Európy

"Rodiny troch obetí budú odškodnené každá sumou 140.000 dolárov (asi 123.000 eur) výmenou za to, že sa vzdajú všetkých súdnych nárokov," povedal agentúre AFP pokladník Egyptskej federácie cestovných kancelárií. Upresnil, že dohoda o mimosúdnom vyrovnaní medzi touto mimovládnou organizáciou a advokátom rodín bola podpísaná minulý týždeň. Dnes ju potvrdilo egyptské ministerstvo zahraničia.

Osem mexických turistov a štyria ich egyptskí sprievodcovia zomreli, keď sa vlani 13. septembra vracali do Káhiry z výletu do púšte. Na ich štyri terénne autá zaútočil egyptský armádny vrtuľník, keď v blízkosti oázy Baharíja, vzdialenej asi 250 kilometrov juhozápadne od Káhiry, zišli z hlavnej cesty, aby sa najedli. Ministerstvo vnútra oznámilo, že išlo o omyl a že sa ich automobily podobali vozidlám používaným islamistami.

Podľa zástupcu federácie egyptských cestovných kancelárií sprievodcovia netušili, že sa dostali do zóny, v ktorej armáda a polícia práve zasahovali proti islamistom. Radikáli tam uniesli a sťali egyptského civilistu, ktorý pracoval pre bezpečnostné jednotky. K akcii sa prihlásila organizácia Daeš.

Federácia egyptských cestovných kancelárií teraz jedná s rodinami zvyšných piatich obetí o podobnej dohode.

Viac o téme: TuristiOdškodnenieEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu