Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Ostro sledovaný proces je tu: Za silvestrovské sexuálne obťažovanie padli smiešne tresty

Muž alžírskeho pôvodu bol prepustený. Zobraziť galériu (3)
Muž alžírskeho pôvodu bol prepustený. (Zdroj: Profimedia)

BERLÍN - Súd napokon zbavil dnes obvinenia zo sexuálneho nátlaku 26-ročného Alžírčana, ktorý sa údajne podieľal na hromadnom prepadávaní žien počas osláv príchodu nového roka v tejto západonemeckej metropole. Podľa rozhodnutia, o ktorom informuje agentúra DPA, nie sú žiadne dôkazy o tom, že by bol tento muž jedným z násilníkov vyčíňajúcich v kolínskych uliciach.

Obaja muži popierali, že by sa činov dopustili. Prokuratúra počas procesu stiahla obvinenia zo sexuálneho napadnutia, pretože obeť nedokázala útočníkov jednoznačne identifikovať. Kvôli krádeži telefónu ale obaja muži dostali šesťmesačný podmienečný trest. Dvojica zostala aj po vynesení rozsudku vo väzbe, pretože sa s oboma mužmi vedie konanie o vyhostení z Nemecka. Do krajiny nelegálne pricestovali vlani v novembri a nepodali žiadosť o azyl, podľa prokuratúry iba chceli cez nemecké územie pokračovať v ceste do Británie.
FOTO Ostro sledovaný proces
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)
 
Dvaja obvinení bratia vo veku 23 a 26 rokov podľa obžaloby spolu s ďalšími mužmi počas silvestrovskej noci obstúpili jednu ženu, obchytkávali ju na bokoch, zadku a pokúsili sa jej tiež siahnuť na prsia. Z kabelky, ktorú sa snažila pred útočníkmi chrániť, jej zobrali mobilný telefón. Ten sa neskôr našiel u jedného z obvinených a slúži ako hlavný dôkazový materiál. Obaja muži obvinenia odmietajú. K tomu, akým spôsobom získali ukradnutý mobil, sa nevyjadrili, na úvod súdneho konania mlčali.
 
Počas silvestrovskej noci muži obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali v Kolíne aj v ďalších nemeckých mestách. Len kolínska polícia prijala cez tisíc trestných oznámení, z toho viac ako 400 bolo kvôli trestným činom sexuálnej povahy. Súdy sa zatiaľ zaoberali len obvineniami z krádeže a vyniesli prevažne podmienečné tresty alebo trest verejnoprospešných prác. Prvý nepodmienečný trest väzenia udelil súd v apríli tridsaťjedenročnému Alžírčanovi.
 
Podľa kolínskeho štátneho zastupiteľstva sa aj cez veľké množstvo trestných oznámení nedá očakávať, že by každé z nich skončilo na súde. "Prezreli sme cez 1100 hodín videozáznamov, ale kvôli zlým svetelným podmienkam a zmätenej situácii na mieste môžeme vykázať len málo vyšetrovacích úspechov," priznal rozhlasovej stanici WDR hovorca prokuratúry Ulrich Bremer.
 
Podľa polície boli medzi silvestrovskými útočníkmi prevažne mladí muži severoafrického pôvodu, časť z nich žiadala v Nemecku o azyl. Incidenty vyvolali v krajine veľké pobúrenie a prispeli aj k poklesu ústretovosti, ktorú Nemci voči utečencom zo začiatku migračnej krízy prejavovali.
 
Dnešný proces mal ako prvý prejednať trestný čin sexuálnej povahy, kvôli nedostatku dôkazov ale toto obvinenie bolo stiahnuté. Nemeckí komentátori sa domnievajú, že podobne problematické bude aj preukázanie ďalších prípadov sexuálneho napadnutia.

Jeden z Alžírčanov je napokon nevinný

Prokuratúra tvrdila, že nemenovaný Alžírčan bol členom skupiny, ktorá počas silvestrovskej noci obkľúčila, obťažovala a okradla istú ženu, tá ho však na súdnom pojednávaní nespoznala. Uvedený muž bol prvým, koho v súvislosti s udalosťami na prelome rokov obvinili zo sexuálneho zločinu.
 
U obvineného našli mobilný telefón napadnutej ženy, načo sa bránil tvrdením, že ho kúpil od známeho. Súd mu uložil šesťmesačný podmienečný trest odňatia slobody za prechovávanie odcudzených predmetov a účasť na vlámaní do auta.
 
Nemecká polícia prijala po silvestrovskej noci stovky trestných oznámení, ktoré sa týkali skupinového prepadávania v uliciach Kolína nad Rýnom. Svedkovia týchto udalostí, pri ktorých násilníci ženy okrádali a sexuálne obťažovali, opísali páchateľov ako mužov severoafrického alebo arabského výzoru.
Viac o téme: ObchytkávanieSúdny procesSilvesterKolín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu