Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Miliardár Trump sa podujal k neočakávanému kroku: Na svoju kampaň hľadá finančných sponzorov

Donal Trump a Hillary Clintonová
Donal Trump a Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Donald Trump, povzbudený sériou vítazstiev nad svojimi súpermi v nominačnom boji o prezidentský úrad, urobil prvé kroky k zaisteniu financií pre rozhodujúcu etapu kampane, v ktorej sa pravdepodobne stretne s Hillary Clintonovou. Trump podľa agentúry AP hľadá cesty k zmiereniu so špičkami Republikánskej strany a hlavne s veľkými a tradičnými straníckymi sponzormi.

Trump vo štvrtok vymenoval Stevena Mnuchina, šéfa veľkej investičnej skupiny Dune Capital, finančným riaditeľom svojej kampane. Jeho hlavnou úlohou bude zaistiť dostatočný finančný tok vo volebnom boji, ktorý 8. novembra vyvrcholí celoštátnym hlasovaním. Vedenie Trumpovej kampane sa má stretnúť so špičkami republikánov, aby dohodli spoluprácu pri zhromažďovaní finančných príspevkov.

Miliardár Trump  doteraz kampaň financoval väčšinou z vlastných prostriedkov. Podľa AP je mu ale jasné, že k zaisteniu stamiliónov dolárov pre polročný súboj s Clintonovou by musel bez pomoci sponzorov časť svojho majetku predať. Dal už najavo, že k ničomu podobnému príliš chuť nemá.

Trump síce sľúbil, že do kampane investuje "podstatnú sumu peňazí", ale zároveň sa bude snažiť o príspevky darcov. Jeho pravdepodobná súperka si v hromadení volebných fondov vedie mimoriadne zdatne.

"Bohatí sponzori musia mať ale istotu, že Trump bude serióznym kandidátom a nepodvedie ich," povedal pre AP republikánsky funkcionár Charlie Spies. Obracať sa k cudzím ľudom so žiadosťou o finančnú podporu je naviac pre Trumpa nezvyčajná novinka. V doterajšej kampani zhromaždil touto cestou len asi 12 miliónov dolárov, a to po malých čiastkách od radových Američanov cez internet.

Clintonová zatiaľ získala 187 miliónov dolárov a do zhromažďovania peňazí sa pustila už od minulého novembra. Väčšinu mája napríklad venuje oslovovaním darcov, za ktorými jazdí do Michiganu, Kalifornie alebo Texasu. Trump vo svojom itinerári podľa AP žiadnu takúto cestu nemá.

Clintonová dokonca založila nový fond nazvaný "Zastavte Trumpa", ktorého cieľom je znemožniť kontroverznému republikanskému kandidátovi dostať sa do Bieleho domu. Cieľom fondu je "znemožniť Trumpovi, aby zneužil prezidentskú moc k deportácii prisťahovalcov, k zákazu vstupu moslimov do zeme alebo k trestaniu žien za interrupcie".

Viac o téme: Hillary ClintonováDonal Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu