Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Odvážna Slovenka pomohla dolapiť ozbrojeného muža v Prahe: V električke prežila minúty hrôzy

Policajná akcia v Prahe Zobraziť galériu (2)
Policajná akcia v Prahe (Zdroj: Foto: Polícia ČR)

PRAHA - Neuveriteľne hrdinsky sa zachovala vodička električky v Prahe. Pomohla pri dolapení ozbrojeného muža, ktorý nastúpil do vozňa. Odvážna Slovenka neváhala a bezprostredne zavolala na linku 158.

Pohotová vodička z Nitry v pražskej električke zavolala na policajnú linku. Do prvého vozňa súpravy totiž nastúpil očividne nervózny muž, ktorý mal za pásom pištoľ. "Táto informácia bola impulzom k okamžitému zalarmovaniu všetkých hliadok v blízkom okolí. Tie zároveň operačný dôstojník nabádal k maximálnej opatrnosti, pretože nikto v danú chvíľu nemohol jednoznačne povedať, či je pištoľ pravá, plynová, alebo iba nefunkčná atrapa," opísal hovorca pražských policajtov Tomáš Hulan.

Vypočujte si volanie vodičky električky na linku 158, ktoré zverejnila česká polícia

telefonat s vodickou elektricky Ceska policia

Odvážna vodička električky zostala celý čas v kontakte s policajtmi a veľmi podrobne ich informovala. "To mužom zákona umožnilo počkať si na ten najvhodnejší okamih k zákroku," zdôraznil Hulan. Ťaživosť celej nebezpečnej situácie dokresľuje ženin roztrasený hlas, ktorý je z nahrávky citeľný. V závere je badať úľavu v ženinom hlase vo chvíli, keď jej prišli na pomoc pražskí policajti. 

Takto sa podarilo nebezpečného muža zadržať

Policajti pohotovostnej motorizovanej jednotky vyhľadali električku, ktorú z diaľky sledovali. Tá išla Európskou ulicou z centra a priebežne z prvého vozňa súpravy vystúpili všetci pasažieri. Na zastávke Nad Džbánem už čakali pohotoví policajti. "Od samého prvopočiatku použili donucovací prostriedok hrozba namierenou strelnou zbraňou, pretože zadržiavaná osoba bola od prvej chvíle vnímaná ako nebezpečný páchateľ," vysvetlil policajný hovorca. 

Muž (31) si podľa českej polície zjavne okamžite uvedomil v akej je situácii, pokyny policajtov rešpektoval. Keď muži zákona električku zastavili, podozrivému nakázali odhodiť zbraň, následne zdvihol ruky nad hlavu a vystúpil z električky. Potom si na základe pokynov ľahol na zem a policajti mu nasadili putá. 

Pozrite si autentické zábery, ktoré zachytila policajná kamera

Zadržanie páchateľa v električke Praha 2

Zadržanie páchateľa v električke Praha 3

Pekný kvietok

Po zistení totožnosti zadržaného sa ukázalo, že ide o hľadanú osobu. Muž je podozrivý z trestného činu lúpeže, ktorý mal spáchať o deň skôr v Čelákoviciach. Na policajnej stanici podrobili zadržaného testu na prítomnosť drog. Test bol pozitívny, preukazoval prítomnosť pervitínu a kokaínu. K požitiu pervitínu sa zadržaný aj priznal.

Vďaka patrí Slovenke

"Vodičke električky patrí jednoznačne veľká vďaka a úcta za to, ako k celej situácii pristúpila a ako ju zvládla. Nutne musíme oceniť predovšetkým všímavosť 46-ročnej ženy, od ktorej sa odvíjalo všetko následné. Zdvihla telefón, vytočila linku 158 a po niekoľko, pre ňu možno nekonečných minútach, spolupracovala s policajtmi," vyjadril vďaku policajný hovorca. 

Na videách je zachytená celá policajná akcia

Zadržanie páchateľa v električke Praha 0

 

Zadržanie páchateľa v električke Praha 1

 

 

 

 

Viac o téme: ElektričkaMužVodičkaLupičPolícia Praha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu