Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tvrdé slová nemeckých populistov: Islam do našej krajiny nepatrí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

STUTTGART - Dvojdňový zjazd pravicovej populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) dnes v závere svojho rokovania schválil programové vyhlásenie, v ktorom sa konštatuje, že islam do Nemecka nepatrí. Vyzýva tiež na zákaz minaretov, volania muezínov k modlitbám a nosenia islamskej šatky v školách.

Strana tak do svojho programu zakotvila svoju antiislamskú rétoriku z uplynulých týždňov, informovala tlačová agentúra AP. "Ortodoxný islam, ktorý nerešpektuje náš právny systém, alebo proti nemu dokonca bojuje, a ktorý si robí mocenské nároky ako jediné platné náboženstvo, je s naším právnym systémom a s našou kultúrou nezlučiteľný," píše sa v programovom vyhlásení AfD.

Programové vyhlásenie vyžaduje, aby sa zabránilo financovaniu výstavby a prevádzky mešít v Nemecku islamskými krajinami. Vyjadruje sa tiež proti vstupu Turecka do Európskej únie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová pritom opakovane zdôraznila, že islam do Nemecka patrí a náboženská sloboda je súčasťou nemeckej ústavy. Odhadom 16 miliónov ľudí, čo je 20 percent populácie Nemecka, má imigrantské korene, pričom väčšina z nich prišla z moslimských krajín ako je Turecko, Libanon či Maroko. Do Nemecka tiež vlani prišlo vyše milióna žiadateľov o azyl, mnohí z nich prišli zo Sýrie.

AfD po sobotňajších protestoch ľavicových aktivistov v mieste konania zjazdu strany v Stuttgarte zo svojho programového vyhlásenia vypustila kontroverznú antiimigračnú politiku. Niektorí členovia strany totiž upozornili, že AfD bola založená na princípe kontrolovaného prisťahovalectva kvalifikovaných pracovníkov podľa kanadského vzoru. A strana by sa nemala od tejto politiky odkláňať.

Ochotných migrantov vítajú

Niektorí politici na konferencii podľa agentúry DPA upozornili, že hlavným problémom sú imigranti z moslimského sveta, zatiaľ čo napríklad kresťanskí imigranti z Ázie sú v Nemecku vítaní. "Vítame imigrantov, ktorí majú kvalifikáciu pre pracovný trh a sú ochotní sa integrovať do spoločnosti," konštatuje programové vyhlásenie.

Noviny Bild am Sonntag dnes zverejnili výsledky prieskumu organizácie Emnid, podľa ktorých má AfD tretiu najvyššiu podporu spomedzi nemeckých politických strán, vyššiu ako Zelení. Prieskum sa uskutočnil minulý týždeň a podľa neho podporuje AdfD 13 percent voličov, Zelených 12 percent. Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) kancelárky Merkelovej podporuje v súčasnosti 33 percent voličov a jej koaličného partnera, Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) 22 percent.

Viac o téme: IslamNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu