Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Sýrii svitá na ďalšie prímerie: Nevinných obetí sa zastal aj samotný pápež

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

DAMASK/VATIKÁN - Sýrska vládna tlačová agentúra SANA dnes informovala, že velenie sýrskej armády dnes o ďalších 24 hodín predĺžilo prímerie, ktoré platí v okolí Damasku.

Agentúra AP informovala, že podľa dnešných správ armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi zvažovala, že predĺži prímerie vyhlásené v piatok, ktoré malo v oblasti okolo hlavného mesta Damask platiť 24 hodín a v pobrežnej provincii Lázikíja až 72 hodín. Agentúra AP pripomenula, že vyhláseniu prímeria v týchto oblastiach predchádzali v regióne dva týždne urputných bojov medzi vládnou armádou a protivládnymi povstalcami.

Prímerie neplatí v meste Aleppo, ktoré je momentálne najväčším bojiskom v sýrskej občianskej vojne. Za posledných desať dní v bojoch o mesto zahynulo najmenej 250 civilistov, pričom došlo aj k útoku na miestnu nemocnicu. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré dlhodobo monitoruje vývoj v Sýrii, informovalo, že dne vládol v Aleppe relatívny pokoj.

K situácii v Sýrii sa dnes vo Vatikáne vyjadril aj pápež František, ktorý vo svojom tradičnom príhovore poukázal na "špirálu násilností" a ich "nevinné obete vrátane detí, chorých a tých, ktorí s veľkým sebaobetovaním pomáhajú svojim blížnym". Pri spomínanom útoku na nemocnicu v Aleppe zahynuli totiž aj lekári a zdravotníci. František dnes preto vyzval všetky strany zatiahnuté do konfliktu v Sýrii, aby rešpektovali prímerie a zintenzívnili prebiehajúci dialóg, ktorý je podľa neho "jedinou cestou vedúcou k mieru".

Viac o téme: PápežPrímerieSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu