Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tragédia v Keni: Počet obetí v zrútenej budove stúpol na 16

Zrútená budova v Nairobi. Zobraziť galériu (2)
Zrútená budova v Nairobi. (Zdroj: SITA)

NAIROBI - Záchranári v kenskom Nairobi pokračujú v pátraní po preživších v troskách obytnej budovy, ktorá sa v piatok zrútila. Bilancia mŕtvych medzičasom vzrástla na 16, pričom nezvestných je ešte 73 ľudí, informovala tlačová agentúra AP.

Kenské oficiálne zdroje uviedli, že obytný dom v nairobskej štvrti Huruma sa zrútil pod náporom silného dažďa a záplavovej vody. Kenský minister vnútra Joseph Nkaissery dnes podvečer vyhlásil, že povolenie na stavbu budovy nebolo vydané v súlade so zákonom. Dodal, že na majiteľa bude vydaný zatykač. 

Jeden z dobrovoľných záchranárov podľa DPA uviedol, že budova bola postavená na bažine a bola určená na demoláciu. Vláda z preventívnych dôvodov nariadila evakuáciu budov v okolí, keďže zavládli obavy, že aj tie by mohli byť pre ľudí nebezpečné.

Aktualizovanú bilanciu potvrdil dnes Pius Masai z kenskej úradu pre manažment národných katastrof. Úrady pôvodne uviedli, že budova mala šesť poschodí, ukázalo sa však, že prízemie a prvé poschodie sa už pred časom prepadli. Kenský stavebný úrad vyhlásil budovu za neobývateľnú, ale nik ju nestrhol. 

Guvernér Nairobi Evan Kidero povedal, že jeho podplatiteľní úradníci sú zodpovední za to, že umožnili stavbárom porušiť stavebné predpisy. A vyhlásil, že tí, ktorí to pripustili, prídu o miesta. Polícia nariadila majiteľovi budovy, aby sa dostavil na výsluch.

Viac o téme: KeňaNairobi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu