Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska komisia prijala nový návrh: Hrozí návrat vízového režimu

(Zdroj: lightingglobe.com)

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala chladne spoločný návrh Francúzska a Nemecka na zriadenie nového európskeho mechanizmu, ktorý by v prípade potreby umožnil rýchlejšie znovuzavedenie vízovej povinnosti pre tretie krajiny, napríklad pre Turecko či Ukrajinu. Uviedla to dnes tlačová agentúra Reuters.

Francúzsko a Nemecko spoločne predložili ostatným členským krajinám EÚ plán na zavedenie ochranného mechanizmu, podľa ktorého by bolo možné sprísniť určité podmienky pre uvoľnenie krátkodobých víz a vrátiť ich do režimu vízovej povinnosti. Týkalo by sa to krajín ako Gruzínsko, Ukrajina či Turecko. Prvým dvom EÚ už ústretovo ponúkla liberalizáciu vízového režimu, Turecko chce to isté dosiahnuť od 1. júla, ak splní všetky požadované kritériá.

Návrat k sprísneniu vízového režimu by mohol nastať z viacerých dôvodov. Napríklad, ak sa zistí, že príliš mnoho občanov pochádzajúcich z niektorej z tretích krajín zostáva v EÚ aj po uplynutí 90-dňového bezvízového pobytu. Alebo ak bude zaznamenaný výrazný nárast v počte povolení na pobyt pre občanov niektorej krajiny, ak tá zamietne značný počet žiadostí o readmisiu alebo nebude rešpektovať požiadavky EÚ na udelenie krátkodobých víz.

Posledná podmienka sa podľa agentúry Reuters považuje za nepriamy odkaz pre Turecko. To musí splniť súbor 72 podmienok na to, aby jeho občania získali možnosť cestovať do EÚ bez víz. Európska komisia má na budúcu stredu oznámiť, či sa Turecku podarilo splniť požadovaných 72 právnych a technických kritérií.

Francúzsko-nemecký návrh uvádza, že každý členský štát EÚ bude môcť opätovne zaviesť víza pre tretiu krajinu po dobu šiestich mesiacov, ak toto rozhodnutie neodmietnu ostatné členské štáty únie pri hlasovaní kvalifikovanou väčšinou v Rade. Európska komisia na tento návrh zareagovala negatívne. Exekutíva EÚ tvrdí, že platné európske predpisy už obsahujú ustanovenia umožňujúce pozastavenie bezvízového režimu pre krátkodobý pobyt. 

Avšak spoločná iniciatíva Francúzska a Nemecka, ktorú vo štvrtok na rokovaní veľvyslancov členských krajín pri EÚ (COREPER) podporili mnohí diplomati, tvrdí, že mechanizmus na ktorý sa odvoláva EK je príliš pomalý. Na jeho uvedenie do praxe je totiž potrebných až deväť mesiacov, takže neumožňuje rýchlejší postup v prípade nárastu migračného tlaku alebo zneužívania bezvízového režimu. 

Viac o téme: NemeckoFrancúzskoEK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu