Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sociálne dávky v Nemecku môžu zmeniť podobu: S týmto vyrukovala ministerka

Sigmar Gabriel, Angela Merkelová, Horst Seehofer a Andrea Nahlesová
Sigmar Gabriel, Angela Merkelová, Horst Seehofer a Andrea Nahlesová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Občania EÚ, ktorí žijú v Nemecku, no nepracujú, budú musieť na sociálne dávky v nezamestnanosti čakať päť rokov. Počíta s tým návrh zákona, ktorý predložila vo štvrtok nemecká ministerka práce Andrea Nahlesová. Tento návrh bude musieť najprv schváliť vláda kancelárky Angely Merkelovej, až potom sa dostane do parlamentu. Zmeny prichádzajú v čase, keď nemeckí občania čoraz viac vyjadrujú obavy spojené s imigráciou a po celej Európe naberajú na sile krajne pravicové a nacionalistické strany.

Zákon má podľa ministerky zabrániť tomu, že si občania z iných krajín "budú slobodne vyberať oblasti, kde chcú dostávať sociálne dávky“. Pricestujú pritom tam, kde získajú najviac. Občania EÚ môžu žiť a pracovať v ktorejkoľvek krajine EÚ. Presun ľudí z chudobnejších krajín do bohatších je však pre časť voličov nepopulárny. Platí to predovšetkým v prípade, že žiadajú o dávky, čo však majú právo urobiť. 

Vo februári britský premiér David Cameron dosiahol dohodu s Bruselom, z ktorej vyplýva, že podpora spojená s prácou môže byť v prípade pracovníkov z iných krajín EÚ obmedzená na obdobie do štyroch rokov po príchode. Cameron dúfa, že toto opatrenie bude dostatočné na to, aby presvedčil voličov, že Veľká Británia by mala v EÚ zostať. 

Návrh nemeckého zákona vychádza z rozhodnutia európskych súdov, ktoré rozhodli o zastavení sociálnych dávok v Nemecku pre občianku Švédska, hoci mala predtým dočasné zamestnania. Európsky súd rozhodol, že štáty EÚ môžu znižovať dávky ľuďom, ktorí v hostiteľskej krajine nepracovali aspoň rok.

Viac o téme: Sociálne dávkyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu