Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Únii sa nepáčia praktiky v Turecku: Podpredseda komisie zúri kvôli tomuto

Frans Timmermans
Frans Timmermans (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans dnes vyhlásil, že tvrdé zásahy Turecka proti médiám a hlásené prípady porušovania ľudských práv vzďaľujú túto krajinu od Európy, hoci dúfa, že sa stane členským štátom Európskej únie.

Timmermans povedal zákonodarcom EÚ, že "vzdialenosť medzi nami a Tureckom sa nezmenšuje, zväčšuje sa". Eurokomisár uviedol, že "ak sa chcú (Turci) priblížiť Európe - čo aspoň tvrdia - mali by zlepšiť situáciu médií, ľudských práv, občianskej spoločnosti".

Timmermans je hlavným vyjednávačom veľmi kritizovanej dohody, uzavretej medzi EÚ a Tureckom, ktorej cieľom je zastaviť prúd migrantov do Grécka, pripomína agentúra AP. Organizácie na ochranu ľudských práv a slobody médií opakovane verejne vyjadrujú obavy nad nedostatočnou toleranciou nesúhlasných názorov, akú prejavujú úrady v Turecku.

Podpredseda nehodlá znižovať štandardy

Timmermans dnes zdôraznil, že exekutíva EÚ nezníži svoje štandardy s cieľom umožniť tureckým občanom cestovať do krajín EÚ bez víz. Timmermans v rámci svojho vystúpenia na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli ubezpečil poslancov, že EK "sa nebude zahrávať s platnými pravidlami". Pripomenul, že Turecko musí splniť 72 stanovených kritérií, aby EÚ zrušila krátkodobú vízovú povinnosť voči jeho občanom.

"Zodpovednosť je na Turecku. Oni hovoria, že to zvládnu," uviedol Timmermans s odkazom na tureckú vládu. Európska komisia má na budúci týždeň v stredu (4.5) rozhodnúť o tom, či odporučí členským štátom EÚ, aby do konca júna zrušili vízovú povinnosť pre občanov Turecka. To bola v marci jedna z hlavných požiadaviek Ankary pre uzavretie zmluvy s EÚ, podľa ktorej Turecko zoberie späť utečencov a migrantov z Grécka, ktorí sa tam dostali z tureckej pevniny.

Timmermans dnes vzal na vedomie obavy mnohých europoslancov, ktorí poukázali na porušovanie slobody médií a ľudských práv v Turecku. Dodal, že v súvislosti s otvorením rokovaní o vstupe Turecka do EÚ, čo bola ďalšia podmienka Ankary, bude možné vyvíjať tlak na tureckú vládu, aby zmenila svoj prístup v tejto oblasti. Timmermans na pôde EP zároveň ocenil "neuveriteľné úsilie" Grécka, ktoré vyvíja na vyrovnanie sa s utečeneckou krízou.

"Chcem privítať spoluprácu, ktorú máme (v poslednom období) s gréckymi orgánmi", uviedol prvý podpredseda EK. V rovnakom duchu ohodnotil aj "bezprecedentnú" spoluprácu, ktorá sa v súvislosti s migračnou krízou vytvorila medzi Tureckom a Gréckom.

Viac o téme: MédiáTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu