Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Európe začína plynová revolúcia: Rusku hrozia problémy, cenová vojna začala!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Americké dodávky zemného plynu môžu v Európe vyvolať cenovú vojnu, píšu prestížne ekonomické noviny Wall Street Journal (WSJ). Na ceste do Portugalska je tanker plný zemného plynu z amerického štátu Louisiana. Jeho náklad môže zatriasť európskym trhom. Pre biznis ruského plynového priemyslu by to mohlo mať neblahé následky.

Začiatok cenovej vojny

Takmer 300 metrový tanker Creole Spirit by mal doraziť do Portugalska koncom apríla. Americký zemný plyn by mohol tiež výrazne zatriasť hegemóniou Ruska na trhu s touto nerastnou surovinou. Americký web uvádza, že podľa analytikov by dodávky zemného plynu mohli vyvolať zníženie ceny plynu a z toho plynúce ekonomické výhody pre celú Európu. "Je to začiatok cenovej vojny medzi americkým plynom a plynom z potrubia," povedal analytik Thierry Bros.

Portugalská firma Galp Energia kúpila prvú dodávku od americkej firmy Cheniere Sabine Pass. Za všetko môže bridlicová revolúcia. Tá Spojené štáty premieňa z dovozcu ropy a plynu na ich vývozcu. Niektorí analytici predpovedajú, že už v roku 2017 môže byť Amerika čistým vývozcom.

Európa je závislá od ruského plynu

Americká firma Cheniere navyše podpísala s niekoľkými firmami dlhodobé kontrakty. To by znamenalo ďalšie dodávky zemného plynu do Európy. Až tretinu zemného plynu dodáva Rusko prostredníctvom potrubia. Nemecko takto čerpá až polovicu svojej spotreby a Taliansko tretinu. Nórsko, Alžírsko a Blízky východ sú ďalšími producentami plynu pre starý kontinent, píše WSJ.

Gazprom musí reagovať

Rusko môže reagovať na nového konkurenta tak, že zníži ceny plynu, aby odplašil záujem o nových dodávateľov spoza veľkej mláky. Ruský gigant Gazprom bude musieť reagovať, keď Američania pôjdu dole s cenami. Spoločnosť Gazprom bude musieť "hľadať spôsob zníženia svojich nákladov," povedal Alexander Medvedev vo februári.

Aj keď je dodávka plynu cez oceán pomocou lode nákladnejšia, niektorí analytici sa domnievajú, že obchody s americkými spoločnosťami sa musia vnímať v širšom, geopolitickom kontexte. Dopad na Európu to bude mať "postupný, no naštartuje to zmenu všetkého," myslí si Trevor Sikorski zo spoločnosti Energy Aspects. "Nový plyn stlačí dole ceny a strata objemu a ceny bude horká pilulka," pre Rusko.

Viac o téme: PlynBridlicaTanker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu