Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Belgické orgány vydali Abdeslama do Francúzska: Bude spolupracovať s vyšetrovateľmi

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Belgické orgány vydali na stíhanie do Francúzska údajného teroristu Salaha Abdeslama, ktorý je označovaný za jedného z aktérov vlaňajších útokov v Paríži. Informovala o tom dnes hovorkyňa belgickej federálnej prokuratúry, ktorú cituje agentúra Reuters.

"Môžem potvrdiť, že bol vydaný," uviedla nemenovaná hovorkyňa po tom, ako Abdeslamov francúzsky právnik Frank Berton vyjadril dnes v rozhovore pre stanicu iTELE predpoklad, že k jeho vydaniu dôjde najskôr v polovici mája. Podľa Bertona, ktorého cituje agentúra AP, je tento 26-ročný francúzsky občan pripravený spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Abdeslam je považovaný za jediného živého priameho účastníka novembrových teroristických útokov v Paríži, ku ktorým sa hlási organizácia Islamský štát. Zahynulo pri nich 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia.

Po parížskych útokoch Abdeslam ušiel do Belgicka, kde ho v bruselskej štvrti Molenbeek zadržali až 18. marca - po vyše štyroch mesiacoch strávených na úteku. O tom, že Abdeslam má byť vydaný do Francúzska, rozhodol belgický súd 31. marca.

Viac o téme: FrancúzskoBelgickoSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu