Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fidesz predložil návrh novely ústavy, chce posilniť boj proti terorizmu

Strana Fidesz
Strana Fidesz (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Maďarská vládnuca strana Fidesz predložila dnes parlamentu návrh novely ústavy, ktorého cieľom je posilniť obranyschopnosť krajiny a zintenzívniť boj proti terorizmu. Píše sa to vo vyhlásení parlamentnej frakcie Fideszu, ktoré zverejnila agentúra MTI.

Podľa Fideszu je do rámca boja proti terorizmu potrebné zakomponovať všetky prostriedky, ktoré majú k dispozícii iné európske vlády. Novela ústavy napríklad zavádza nový štatút teroristickej hrozby a vytvára rámec pre možné nasadenie armády do tohto boja.

V záujme zabezpečenia ochrany občanov Maďarska by bolo potrebné schváliť úpravu základného zákona čo najskôr a následne začať realizovať protiteroristický akčný plán, domnieva sa vládna strana. Fidesz preto vyzval opozičné strany, aby uvedený návrh podporili a ľavicovým stranám odkázal, aby bezpečnosť občanov nezneužívali na politické ciele.

Maďarská socialistická strana (MSZP) sa nezúčastnila ani jednej konzultácie zvolanej Fideszom k návrhu novely ústavy. Opoziční ľavičiari od začiatku série rokovaní namietali proti tomu, že návrh protiteroristického zákona ráta v prípade teroristickej hrozby s možnosťou obmedzenia fungovania médií a telekomunikačných služieb, čo je pre socialistov neprijateľné.

Viac o téme: TerorizmusViktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu