Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecko a Francúzsko riešia vážny problém: Štrajk výrazne narušil premávku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa oznámila zrušenie 895 letov plánovaných na stredu. Dôvodom zrušenia letov sú štrajky. Opatrenie sa dotkne 87.000 cestujúcich, informovala dnes agentúra DPA. Štrajkovať budú zamestnanci technickej údržby lietadiel, pozemných služieb i leteckej bezpečnosti, čo spôsobí meškania nezrušených spojov v Düsseldorfe, Kolíne, Bonne, Dortmunde a Hannoveri. Lufthansa uviedla, že ďalšie zrušené lety bude oznamovať priebežne.

Štrajk zorganizoval jeden z najväčších nemeckých odborových zväzov Verdi so zámerom vyvinúť nátlak počas prebiehajúceho boja s miestnymi i spolkovými orgánmi o mzdách vo verejnej správe. Odborový zväz požaduje šesťpercentné zvýšenie miezd.

"Zamestnávatelia by mali prehodnotiť svoj postoj a svoju ponuku, aby sme počas tretieho kola rokovaní vo štvrtok a v piatok našli riešenie," cituje DPA šéfa Verdi Franka Bsirskeho. Lufthansa uviedla, že zrušila 545 letov do Mníchova i z Mníchova a 350 letov do Frankfurtu i z Frankfurtu. Štyridsať percent plánovaných letov sa uskutoční.

Letecká spoločnosť ponúka cestujúcim na svojich vnútroštátnych letoch možnosť bezplatného lístka na vlak, a to bez ohľadu na to, či sa štrajk dotkne alebo nedotkne ich letu. Štrajky zasiahnu aj leteckú spoločnosť Air Berlin, ktorá zatiaľ počty zrušených letov nezverejnila. V novembri uskutočnil palubný personál Lufthansy najdlhší a najnákladnejší štrajk v dejinách spoločnosti; firmu stál odhadom 140 miliónov eur.

Štrajk ochromil aj Francúzsko

Štrajk zamestnancov francúzskych štátnych železníc spôsobil dnes vážne narušenie premávky vlakov po celej krajine. Na mnohých trasách došlo k rušeniu spojov a spomaleniu prepravy ľudí dochádzajúcich do práce, informuje agentúra AP. Francúzska štátna železničná spoločnosť SNCF uviedla, že polovica vysokorýchlostných vlakov v krajine nepremáva. SNCF dodala, že v Paríži nepremáva polovica všetkých vlakových spojov.

Spoločnosť Eurostar, ktorá prevádzkuje vysokorýchlostné železničné spojenie medzi Londýnom a francúzskymi i ďalšími mestami, informovala, že jej spoje premávajú bezo zmien a štrajk ich nezasiahol. Spoločnosť Thalys, ktorá prevádzkuje rýchlovlaky medzi Francúzskom, Belgickom a Nemeckom, však upozornila svojich zákazníkov, aby rátali s určitým narušením premávky. 

Dnešný štrajk vyplýva zo sporu medzi zamestnancami a vedením SNCF o počet odpracovaných hodín, nadčasy či odstupné, doplnila AP.

Viac o téme: ŠtrajkNemeckoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu