Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pirátstvo je v kurze, narastá alarmujúcim tempom: Každodenné krádeže v neuveriteľných množstvách

Somálsky piráti
Somálsky piráti (Zdroj: SITA)

NEW YORK - V Guinejskom zálive narastajú alarmujúcim tempom pirátstvo a ozbrojené lúpeže, varovali v pondelok na pôde OSN Spojené štáty. Podľa priemyselných expertov došlo od začiatku roka iba pri pobreží Nigérie k najmenej 32 takýmto útokom, pričom napríklad útok pirátov z 11. apríla viedol k únosu ôsmich členov posádky tureckej nákladnej lode vrátane jej kapitána.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Michele Sisonová upozornila Bezpečnostnú radu OSN, že ekonomické dôsledky pre ľudí daného regiónu sú zničujúce. Podľa londýnskej spoločnosti Chatham House sa v Guinejskom zálive ukradne každý deň až 400.000 barelov surovej ropy.

"Podľa niektorých odhadov Nigéria prichádza mesačne o asi 1,5 miliardy dolárov v dôsledku pirátstva, ozbrojených lúpeží na mori, pašovania a podvodov s dodávkami paliva," dodala. K nárastu pirátstva v Guinejskom zálive, ktorý je významnou lodnou cestou pre dodávky ropy, prispeli podľa Sisonovej rovnakým dielom neúčinné kroky vlády, slabá vláda zákona a nedostatočné presadzovanie námorného práva.

Bezpečnostná rada OSN schválila vyhlásenie, v ktorom vyzýva na riešenie uvedených príčin a vyjadruje obavy z nárastu počtu takýchto incidentov v Guinejskom zálive od roku 2014 a ich násilnej povahy. Rada zdôraznila, že v boji proti pirátstvu pri západnom pobreží Afriky sú kľúčové koordinované regionálne snahy a vyzvala na prijatie nových opatrení, ktoré zabránia tomu, aby peniaze získané pirátstvom a lúpežami "prispievali k financovaniu terorizmu".

Viac o téme: PirátstvoGuinejský záliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu