Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyšehradská štvorka neverí systému kvót: Toto sú ich dôvody odmietnutia

Ľubomír Zaorálek
Ľubomír Zaorálek (Zdroj: SITA)

JÜRMALA - Šéfovia diplomacií severských a pobaltských štátov a Vyšehradskej štvorky sa dnes na zasadnutí v lotyšskej Jürmale zhodli na odmietavom stanovisku k záväzným kvótam na prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie.

"Mnohí z nás neveria v záväzné systémy kvót," povedal hostiteľ neformálnych zoskupení V4 a NB8, lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs, ktorého citovala agentúra DPA. Rinkevičs súčasne ubezpečil, že dvojdňová schôdzka ministrov v Jürmale, ktorá sa začala vo štvrtok, nebola zameraná proti Nemecku ani proti migrantom.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek v súvislosti s kvótami zdôraznil, že nariadené opatrenia sa nemôžu stať základom spoločného riešenia migračnej krízy. "Musíme dospieť k niečomu, čo akceptujú všetci partneri," povedal Zaorálek po skončení rozhovorov, na ktorých programe boli aj otázky bezpečnosti a energetiky.

Slovensko zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý toto fórum využil aj na prezentáciu priorít nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ. Ministri dvanástich krajín strednej a severnej Európy sa takto stretávajú v posledných rokoch každoročne; vlani počas slovenského predsedníctva vo V4 zasadali vo Vysokých Tatrách. Zoskupenie NB8 tvoria Island, Nórsko, Dánsko, Švédsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Viac o téme: MigrantiKvótyV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu