Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Krádež v maďarskom parlamente: Z domu poslancov ukradli desiatky počítačov

Strana Fidesz
Strana Fidesz (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Takmer 90 kusov počítačov a laptopov ukradli z budovy maďarského parlamentu a neďalekého domu poslancov. Medzi nimi bolo aj sedem úplne nových laptopov parlamentnej frakcie vládnucej strany Fidesz, informoval dnes spravodajský server atlatszo.hu.

Polícia podozrieva skladníčku, ktorá tieto zariadenia pravdepodobne vyniesla z najlepšie strážených verejných budov v Maďarsku - zabezpečených aj kamerovým systémom. Obhajca podozrivej Péter Galsa pre server uviedol, že vlani bola vykonaná v parlamente ucelená inventúra, ktorá neodhalila žiadne nedostatky. Následne sa však ukázalo, že chýba výpočtová technika - a teraz chcú toto manko hodiť na jeho mandantku.

Podľa servera v súvislosti s týmto prípadom sa vynára aj otázka národnobezpečnostného rizika. Sedem nových laptopov značiek HP, Toshiba a Lenovo prevzal parlament 3. marca v sklade domu poslancov. Keď však prenosné počítače v celkovej hodnote 1,75 milióna forintov (5645 eur) chceli poslanci prevziať, nenašli ich. Server poznamenal, že v parlamente od 1. januára 2013 funguje vlastná stráž s 370 príslušníkmi. Na jej fungovanie vyčlenili 2,3 miliardy forintov (7,4 milióna eur).

Viac o téme: ParlamentKrádežMaďarskoVikto Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu