Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Občania Paríža vyšli do ulíc: FOTO Tieto podmienky sa im rozhodne nepáčia

Nuit debout v Paríži Zobraziť galériu (3)
Nuit debout v Paríži (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Výtržnosti vo štvrtok večer v Paríži opäť sprevádzali akciu protestného hnutia Noc na nohách (Nuit debout), ktorej prvoradým cieľom je protestovať proti vládou navrhovaným zmenám na trhu práce. Do ulíc vyšli stovky mladých ľudí, pričom niektorí z nich rozbíjali výklady a rabovali obchody, oznámila polícia.

Na Námestí Republiky, ktoré býva centrom protestov, sa zhromaždilo okolo 300 demonštrantov a na policajtov hádzali rôzne predmety. Tí reagovali nasadením slzotvorného plynu. Podľa polície štyria demonštranti utrpeli zranenia, asi 20 ľudí bolo zatknutých.

Protesty v Paríži
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Už dva týždne sa stovky demonštrantov stretávajú každú noc na Námestí Republiky a pod mottom Noc na nohách protestujú proti plánovanej reforme zákonníka práce a ďalších zákonov. Na ich základe by sa malo totiž zjednodušiť prepúšťanie zamestnancov z trvalého pracovného pomeru a malo by dôjsť aj k zmenám v 35-hodinovom pracovnom týždni.

Vláda si od týchto zmien sľubuje zníženie chronicky vysokej miery nezamestnanosti, čo si ako cieľ vo svojej predvolebnej kampani vytýčil aj francúzsky prezident Francois Hollande. Navrhované zmeny však veľká časť Francúzov označuje za zradu tradičných hodnôt socialistov.

Protesty v Paríži
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Takmer sedem z desiatich Francúzov vo veku 18-30 rokov v prieskume zverejnenom vo štvrtok francúzskou marketingovou firmou OpinionWay a novinami 20 minút uviedlo, že protestné hnutie Noc na nohách vyjadruje ich požiadavky. Nejde pritom iba o záležitosť miest, ale počulo o ňom aj 92 percent mladých ľudí žijúcich na vidieku oblastiach.

Viac o téme: ProtestFrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu