Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko a Poľsko v ďalšom konflikte: Sabotáž či atentát? Tragédia v Smolensku znovu "ožíva"!

Od tragédie uplynulo šesť rokov. Zobraziť galériu (8)
Od tragédie uplynulo šesť rokov. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA/MOSKVA - Pri západoruskom Smolensku havaroval 10. apríla 2010 pri pristátí v hustej hmle vládny špeciál Tu-154M s poľskými predstaviteľmi na palube. Zahynulo všetkých 89 pasažierov aj sedem členov posádky, vrátane prezidenta Lecha Kaczyńského. Oficiálne vyšetrovanie dospelo k presvedčeniu, že nešťastie bolo spôsobené ľudskou chybou a zlým počasím. Na svedomí ho mali mať poľskí piloti s prispením ruských dispečerov. Dodnes sa však vynárajú rôzne konšpiračné teórie, ktoré hovoria o plánovej vražde či terorizme. Poľská strana sa tento rok rozhodla vyšetrovanie obnoviť.

Posledná FOTO pred smrťou prezidenta Kaczyńského: Nový záber z vládneho špeciálu!

Vládne lietadlo viezlo okrem poľského prezidenta Lecha Kaczyňského a jeho manželky Marie aj množstvo významných predstaviteľov Poľskej republiky, ako boli členovia ústredných štátnych orgánov a parlamentu, hlavní predstavitelia armády, predstavitelia cirkvi, poradcovia prezidenta a ďalšie osobnosti politického a spoločenského života. Delegácia mala namierené do ruskej Katyne, kde si chcela uctiť pamiatku viac ako 20-tisíc dôstojníkov poľskej armády, kňazov a intelektuálov, popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi. Lietadlo viezlo aj rodiny obetí katynskej tragédie.

Rusko a Poľsko v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Po havárii bola okamžite zriadená špeciálna vyšetrovacia komisia, na čele ktorej stál vtedajší ruský premiér Vladimir Putin. Ruskí vyšetrovatelia 9. apríla 2015 oznámili, že nevedia dospieť k záverečnému verdiktu pri skúmaní príčiny leteckej nehody. Jednou z okolností, ktoré im bránili v definitívnom uzatvorení tohto prípadu, boli podľa nich chýbajúce informácie požadované od Poľska. O aké podklady išlo, však nekonkretizovali. Vyšetrovanie havárie poľského vládneho špeciálu z apríla 2010 poľská vláda oficiálne obnovila 4. februára 2016.

Miesto tragédie pri Smolensku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Chronológia tragického dňa

7.23 - Štart lietadla z Varšavy.
08.56 (10.56 moskovského času) - Pád lietadla TU-154M neďaleko letiska pri ruskom Smolensku.
Pred 09.00 - Prvé neoficiálne informácie o katastrofe v Rusku.
09.23 - Poľské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že lietadlo, v ktorom bol Lech Kaczyňski s manželkou, malo tragickú nehodu.
09.36 - Záchranári uhasili horiace trosky prezidentského tupoleva; pokúšali sa o záchranu pasažierov.
09.41 - Ruská strana informovala, že nehoda si vyžiadala 87 obetí.
09.54 - Gubernátor smolenskej oblasti informoval, že tragédiu nikto neprežil.
10.15 Ruský prezident Dmitrij Medvedev zvolal špeciálnu komisiu na vyšetrenie príčin nehody. Do jej čela vymenoval ruského premiéra Vladimira Putina.
10.36 - "Všetko nasvedčuje tomu, že prezidentský pár nežije," informoval hovorca poľského rezortu diplomacie.
10.55 - Ruské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že letecké nešťastie nikto neprežil.
11.06 - Poľské ministerstvo zahraničných vecí oficiálne potvrdilo, že neprežil nikto z pasažierov prezidentského lietadla.
12.10 - Aktuálna bilancia podľa správ ruskej strany: 96 mŕtvych.
12.43 - Agentúra ITAR TASS vydala správu, že posádku poľského lietadla bieloruskí leteckí dispečeri informovali o nevyhovujúcich podmienkach v Smolensku a posádka dostala odporúčanie pristáť v Moskve alebo v Minsku.
12.45 - Trosky lietadla prehľadávalo 134 záchranárov.
13.00 - Uskutočnilo sa mimoriadne zasadanie poľskej vlády.
13.24 - Na mieste nehody našli podľa agentúry Interfax prvú čiernu skrinku.
14.30 - Putin odletel do Smolenska, kde sa stretol s poľským premiérom Tuskom.
15.58 - Zverejnili zoznam členov posádky: Arkadiusz Protasiuk (kapitán); členovia - Robert Grzywna, Andrzej Michalak, Artur Zientek; letušky - Barbara Maciejczyková, Natalia Januszková, Justyna Moniuszková.
16.14 - Záchranné tímy identifikovali telo poľského prezidenta Lecha Kaczyňského.

Verejný smútočný obrad za obete sa uskutočnil 17. apríla toho istého roku vo Varšave. Prezidentský pár pochovali 18. apríla v krypte katedrály na niekdajšom kráľovskom hrade Wawel v Krakove.

Rusko a Poľsko v
Zobraziť galériu (8)

Poľská vláda vo februári obnovila vyšetrovanie

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz vyjadril pochybnosti nad vyšetrovaním, ktoré sa konalo za minulej vlády vedenej teraz opozičnou Občianskou platformou (PO). Podľa jeho presvedčenia bolo vyšetrovanie plné chýb a abnormálnosti. Preto opraty do rúk prevezme novovytvorená komisia.

Poľskí vyšetrovatelia vlani predložili verejnosti správu, podľa ktorej bola havária nehodou plynúcou z ľudskej chyby a zlého počasia. Sú presvedčení, že ju zavinili poľskí piloti s prispením ruských dispečerov. Prokuratúra vlani tiež zverejnila záznam rozhovorov v pilotnej kabíne. Vyplýva z neho, že piloti boli pod tlakom činiteľov z prezidentovho sprievodu a snažili sa posádku prinútiť k pristátiu napriek hmle na letisku.

Rusko a Poľsko v
Zobraziť galériu (8)

Vtedajšia konzervatívna opozícia, vedená bratom tragicky zosnulého prezidenta Jaroslawom Kaczyńským, však trvala na podozrení, že nešťastie bolo dôsledkom sprisahania a že išlo o atentát.

V novej komisii nie je podľa denníka Gazeta Wyborcza žiadny expert na šetrenie leteckých katastrof. Väčšina z jej členov už v minulosti verejne zastávala názor, že v lietadle došlo pred pádom k výbuchu či iným čudným udalostiam, ktoré boli zapríčinené iným vplyvom ako počasím. Šéfom vyšetrovacieho tímu je Waclaw Berczyński, ktorý je podľa denníka bývalým informačným technikom amerického výrobcu lietadiel Boeing.

Antoni Macierewicz
Zobraziť galériu (8)
Antoni Macierewicz  (Zdroj: SITA/AP)

Ruské ministerstvo zahraničia na rozhodnutie Varšavy reagovalo slovami, že na nové vyšetrovanie má Poľsko právo. Špekulácie o atentáte a napätie medzi oboma krajinami umocňuje to, že Rusko ďalej odmieta vrátiť trosky havarovaného prezidentského lietadla Poľsku. Rusi to zdôvodňujú tým, že nehodu ešte vyšetrujú.

Bol to atentát?

Poľský minister obrany Macierewicz už dlhší čas naznačuje, že nehoda mohla byť vražedným útokom namiereným proti Kaczyńskému. Slová, ktoré vyslovil počas marcovej prednášky v severopoľskom Toruni, však boli mimoriadne ostré. "Čo sa stalo pri Smolensku, malo za cieľ zbaviť Poľsko jeho vedenia, ktoré bolo na ceste priviesť náš národ k nezávislosti," vyhlásil okrem iného minister.

"Je žiaduce pripomenúť, že sme boli prvými obeťami terorizmu v 30. rokoch, a po (havárii v) Smolensku môžeme povedať, že sme tiež prvými veľkými obeťami terorizmu v súčasnom konflikte, ktorý sa pred nami odvíja," povedal tiež podľa agentúry PAP.

Rusko a Poľsko v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Putinov hovorca Peskov v reakcii vyhlásil, že okolnosti nešťastia sú dobre známe a boli predmetom oficiálneho vyšetrovania. "Na základe toho všetkého môžeme takéto vyhlásenia označiť za nepodložené, neobjektívne a nemajúce nič spoločné so skutočnými okolnosťami tejto tragédie," povedal podľa agentúry Reuters.

Viac o téme: SmolenskLech Kaczyński
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu