Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Teroristi chcú využiť unesených na atentáty: Spoveď zajatkyne, ktorá prežila peklo výcviku smrti

Dedinčania utekajú pred Boko Haram Zobraziť galériu (5)
Dedinčania utekajú pred Boko Haram (Zdroj: SITA/AP)

KAMERUN - Boko Haram, jedna z najnebezpečnejších teroristických skupín, využila najmenej 105 žien a dievčat na samovražedné útoky od júna 2014, kedy prvá z nich prišla s bombou do kasární v Nigérii. Odvtedy sa "nežnejšiemu pohlaviu" podarilo zabiť stovky ľudí pri bombových útokoch na rybích a zeleninových trhoch, v školách, mešitách a dokonca aj v utečeneckých táboroch, kam odišli, aby sa vyhli násiliu.

Toto bolo najkrvavejšie obdobie terorizmu v Európe: Veľký prehľad najväčších útokov!

Zo všetkých hrôz, ktoré Boko Haram napáchal po celej západnej Afrike, je jednou z najčastejších jeho schopnosť zmeniť zajaté ženy na vrahyne. "Nie je to niečo, čo môžete poraziť alebo odstrániť úplne," povedal Issa Tchiroma Bakary, minister komunikácie v Kamerune, kde od začiatku roka identifikovali 22 samovražedných atentátničiek. "Neviete, kto je kto. Keď vidíte mladé dievča, kráčajúce smerom k vám, neviete, či ukrýva bombu," vysvetlil pre NY Times a dodal, že vojaci nemôžu spustiť paľbu na každú ženu, ktorá vyzerá podozrivo. "Vedia, kde máme Achillovu pätu."

Boko Haram šokoval svet pred dvoma rokmi, keď zaútočil na školu v Nigérii a uniesol približne 300 dievčat, z ktorých mnohé sa nikdy nenašli. Stovky ďalších žien a dievčat uväznili, znásilnil a niekedy aj úmyselne oplodnili, pravdepodobne s cieľom vytvoriť novú generáciu bojovníkov.

Teroristi chcú využiť unesených
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nigérijčanka Rahila Amosová (47) uviedla, že teroristi prišili ráno do jej dediny a pomocou výstrelov zo zbraní donútili zhromaždiť sa ženy a deti. Onedlho potom bola táto kresťanka nútená chodiť na vyučovanie o umení samovražedných atentátov. Po mesiacoch tréningu sa jej však podarilo ujsť väzniteľom, keď odišli na večerné kázanie.

Dnes sa nachádza v utečeneckom tábore v Kamerune a hovorí, že nechce mať s bombami nič spoločné. Medzi inštrukciami, ktoré dostala od Boko Haram bola aj taká, ktorá radila, že nepriateľovi treba podrezať krk zozadu. Jednak zomrie rýchlejšie a zároveň sa tým minimalizujú možné problémy.

Teroristi chcú využiť unesených
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teroristi už nie sú schopní kontrolovať rovnako pevne územie, ako kedysi, a tak v Nigérii, Čade, Kamerune či Nigeri nechávajú bojovať za seba dievčatá. Didier Badjeck, hovorca kamerunského ministerstva obrany povedal, že rukojemníčky sú počas zajatia školené v Koráne a násilí. "Cvičia ich s cieľom maximalizovať počet obetí," vysvetlil plukovník Badjeck.

Boko Haram, ktorý vlani prisľúbil poslušnosť Daeš, uniesol podľa správ humanitárnych organizácií od roku 2012 okolo 2000 žien a detí. Mladých chlapcov taktiež využil na bombové útoky. Z viacerých dôvodov sú však ideálnymi zbraňami ženy. Bezpečnostné kontroly ich prehľadávajú menej dôkladne, ak vôbec. Okrem toho zastrčené pod množstvom šiat sa dajú výbušniny ľahko ukryť.

Teroristi chcú využiť unesených
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa Rahily Amosovej je využívanie žien ako zbraní starostlivo premyslená stratégia. Z 30 zajatých žien, ktoré boli na výcviku s ňou, sa približne sedem tešilo na samovražednú misiu. "Je to priama cesta do neba," tvrdili členovia Boko Haram, ktorí využívajú taktiku uplatňovanú kultmi po celé desaťročia, a to prísľub večného života.

Unesená Victoria (15) unikla Boko Haram: Spoveď o zázračnom úteku z pekla, ktoré zažila

Keď Boko Haram zaútočil na jej dedinu v roku 2014, jej dvoch bratov zastrelili. Manželovi sa podarilo s piatimi deťmi utiecť, Rahila a ďalšie dve malé deti a jedno vnúča však mali smolu, spolu s inými ženami ich uvrhli do priekopy, kde zostali niekoľko dní a dostávali iba jedno jedlo denne, kukuričnú kašu z prášku. Nakoniec za nimi prišiel bojovník s otázkou, či chcú nasledovať Krista, alebo sa stať moslimkami. Všetky ženy zo strachu o život súhlasili s nasledovaním islamu.

Teroristi chcú využiť unesených
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Každodenný tréning mal podľa Amosovej šesť stupňov. Prvé dve úrovne sa týkali výučby Koránu, tretia samotnému výcviku v samovražednom bombovom útoku a vraždení. Ako zabiť človeka, či ako vyhodiť do vzduchu dom. V prípade, že narazia na skupinu 10 až 20 osôb stačí, ak stlačia rozbušku. Stupne štyri, päť a šesť boli prísne stráženým tajomstvom medzi bojovníkmi a ona nevie presne, čo bolo ich obsahom.

Rahil mala šťastie. pretože teroristi sa rozhodli, "nevziať si ju", čo bol v skupine eufemizmus pre znásilnenie, keďže už mala manžela a deti. Napočítala však 14 žien a štyri dievčatá z jej výcviku, ktoré hrôzam neunikli. Počas mesiacov v zajatí dostávala iba jedno jedlo denne a poriadne schudla. Nedostatok potravín je tiež jednou z možností manipulácie, ktoré Boko Haram využíva. Potraviny a voda sú len pre poslušné zajatkyne.

Viac o téme: Boko Haram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu