Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

USA a Čína budú úzko spolupracovať: Severná Kórea odpovedá vypálením ďalšej rakety

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty budú spolupracovať s Čínou na prevencii ďalších aktivít Severnej Kórey týkajúcich sa jadrových a raketových skúšok. Vyhlásil to vo štvrtok americký prezident Barack Obama.

Pchjongjang totiž v uplynulých mesiacoch vykonal test vodíkovej bomby a viackrát skúšobne odpálil balistické strely, pričom Západu adresoval niekoľko vyhrážok. 

Obama sa stretol so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom popri dvojdňovom bezpečnostnom summite o jadrovom terorizme, ktorý sa koná vo Washingtone. Podľa šéfa Bieleho domu, ktorého cituje stanica BBC, si obe predmetné krajiny želajú Kórejský polostrov bez jadrového arzenálu. 

Čínsky vodca uviedol, že je kľúčové, aby všetky strany "plne a striktne" uplatňovali nedávno uvalené sankcie proti KĽDR. Peking je pritom najbližším spojencom a hlavným obchodným partnerom Pchjongjangu. 

Čína a USA v spoločnom vyhlásení uviedli, že budú organizovať každoročné rokovania o jadrovej bezpečnosti a podporovať činnosť príslušných medzinárodných orgánov. Washington dlhodobo žiada Peking, aby vyvinul na Severnú Kóreu väčší tlak. Biely dom vo svojom februárovom vyhlásení uvádza, že Čína disponuje "jedinečným vplyvom na režim v KĽDR" a má potenciál na presadenie zmien v jej jadrovej politike. Obama prisľúbil užšiu spoluprácu v tejto oblasti aj s Južnou Kóreou a Japonskom. 

USA, J. Kórea a Japonsko budú spoločne bojovať proti jadrovým hrozbám KĽDR

Spojené štáty sa budú spoločne s Južnou Kóreou a Japonskom zasadzovať proti jadrovým provokáciám zo strany KĽDR. Vyhlásil to americký prezident Barack Obama, ktorého cituje agentúra DPA.

Šéf Bieleho domu po stretnutí s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje a japonským premiérom Šinzóom Abem počas globálneho summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone zdôraznil význam dôsledného uplatňovania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN týkajúcich sa jadrového programu Severnej Kórey. Pretrvávajúce jadrové hrozby Pchjongjangu a nebezpečenstvo, že sa k atómovým zbraniam môžu dostať extrémisti z teroristickej skupinyDaeš, sú hlavnou agendou tohto summitu.

"Trojstranná bezpečnostná spolupráca je kľúčová pre zachovanie mieru a stability v severovýchodnej Ázii. Zabráni sa tým možnému jadrovému vyzbrojovaniu Severnej Kórey," uviedol Obama o spolupráci s týmito spojencami USA.

Obama sa popri konaní summitu stretol aj so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Lídri zdôraznili význam jadrového odzbrojenia Kórejského polostrova a zastavenia pašovania jadrových materiálov.

Na Kórejskom polostrove pretrváva od začiatku roka napätie, keďže Pchjongjang v uplynulých mesiacoch vykonal test údajnej vodíkovej bomby a viackrát skúšobne odpálil balistické strely, pričom Západu adresoval i niekoľko vyhrážok. Konanie KĽDR podnietilo k uvaleniu nových medzinárodných sankcií voči Pchjongjangu.

Obama bude dnes rokovať aj so zástupcami piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka, s ktorými bude hovoriť o posune v plnení jadrovej dohody podpísanej minulý rok medzi svetovými mocnosťami a Iránom.

Na dvojdňovom summite o jadrovej bezpečnosti sa 31. marca až 1. apríla zúčastňuje viac než 50 krajín. Summit sa koná po štvrtý raz. Prvý sa uskutočnil tiež vo Washingtone v roku 2010, druhý o dva roky neskôr v Soule a tretí v roku 2014 v Haagu. Rusko, ktoré zohralo hlavnú úlohu vo vyjednaní jadrovej dohody s Teheránom, sa na summite nezúčastňuje.

Severná Kórea vypálila ďalšiu raketu, môže ísť o balistickú strelu

Severná Kórea vypálila dnes bližšie nešpecifikovaný typ rakety do vôd pri svojom východnom pobreží. Informovali o tom juhokórejské médiá s tým, že by mohlo ísť o balistickú strelu. 

Pchjongjang túto raketu vypálil iba niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Barack Obama po stretnutí s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje a japonským premiérom Šinzóom Abem počas globálneho summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone zdôraznil význam dôsledného uplatňovania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN týkajúcich sa jadrového programu Severnej Kórey, upozornila agentúra AP. Spojené štáty sa s Južnou Kóreou a Japonskom dohodli, že sa budú zasadzovať proti jadrovým provokáciám zo strany KĽDR.

Strelu, ktorá môže byť aj balistickou raketou, Pchjongjang vypálil dnes v oblasti východného pobrežia KĽDR, oznámila juhokorejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia armády. Ďalšie podrobnosti nepriniesla. Juhokórejské ministerstvo obrany citované informácie bezprostredne nepotvrdilo.

V prípade, ak sa odpálenie balistickej rakety potvrdí, pôjde podľa AP o ďalšiu raketovú skúšku komunistickej krajiny. Pchjongjang tým reaguje na prebiehajúce spoločné vojenské cvičenie Washingtonu a Soulu, ktoré považuje za nácvik nepriateľskej invázie.

Viac o téme: USAČínaBarack ObamaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu