Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrela uznávaná a oceňovaná architektka Zaha Hadid: Projektovala aj v Bratislave

Zaha Hadid
Zaha Hadid (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Vo veku 65 rokov zomrela dnes renomovaná britská architektka irackého pôvodu Zaha Hadid, medzi ktorej diela patrí napríklad londýnske centrum plaveckých športov Aquatics Centre, vybudované pre Letné olympijské hry 2012. V Bratislave navrhla projekt zóny Čulenova.

O jej úmrtí informovala BBC, podľa ktorej Hadid zomrela na zástavu srdca v nemocnici v americkom meste Miami, kde sa liečila so zápalom priedušiek. Úmrtie následne potvrdila jej firma. Zaha Hadid získala v roku 2004 ako vôbec prvá žena prestížnu Pritzkerovu cenu za architektúru, známu aj ako "Nobelova cena za architektúru", udeľovanú od roku 1979. V roku 2003 o nej noviny New York Times napísali, že jej "Rosenthalovo centrum súčasného umenia v Cincinnati je najvýznamnejšia budova na území Spojených štátov amerických od konca studenej vojny". 

Energická a charizmatická rodáčka z Bagdadu zbierala ceny a pocty ako na bežiacom páse. Napríklad za Národné múzeum umenia 21. storočia v Ríme (MAXXI) získala v roku 2010 prestížnu Stirlingovu cenu udeľovanú Kráľovským inštitútom britských architektov. O rok nato ju dostala ešte raz, a to za budovu strednej školy - Evelyn Grace Academy - v Londýne. 

Navrhovala stavby po celom svete - napríklad budovu ústredia BMW v nemeckom Lipsku, stanicu lanovky v rakúskom Innsbrucku, kultúrne multifunkčné Centrum Hejdara Alijeva v azerbajdžanskej metropole Baku. V roku 2010 zaradil americký časopis Time Zahu Hadid medzi sto najvplyvnejších ľudí roka.

Viac o téme: Zaha Hadid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu