Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

USA vyšlú na východ Európy nečakane plne vyzbrojenú brigádu: Prvé detaily odhalené!

Poliaci takto srdečne minulý rok vítali vojenský konvoj USA. Zobraziť galériu (3)
Poliaci takto srdečne minulý rok vítali vojenský konvoj USA. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty začiatkom budúceho roka rozmiestnia vo východnej Európe útvar veľkosti brigády s plnou výzbrojou. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na činiteľa Pentagónu. Doteraz sa predpokladalo, že jednotka bude na východe kontinentu využívať výcvikovú výzbroj, ktorá je tam už rozmiestnená. Dislokácia počíta s umiestnením vojsk v šiestich východoeurópskych štátoch, Slovenská republika medzi nimi nie je. Zmena v scenári rozmiestnenia amerických ozbrojených síl má byť podľa AP oficiálne oznámená počas dnešného dňa.

Päť rokov vojny v Sýrii: Takmer pol milióna mŕtvych, toto s krajinou narobili krvavé boje!

Brigáda o sile 4500 mužov má na východ Európy doraziť vo februári 2017, uviedla agentúra. Jej prítomnosťou chce Washington vyslať signál podpory spojencom, ktorí majú obavy z rastúcej agresivity Ruska. Moskva má podľa amerického ministerstva obrany pochopiť, že akákoľvek agresia proti spojencom USA je nemysliteľná.

Nové plány počítajú s tým, že doterajšia výzbroj umiestnená vo východnej Európe bude odoslaná do USA na opravu a modernizáciu. Brigáda, ktorá príde vo februári, si so sebou privezie robustnejšie, modernejšie vybavenie. Podľa AP je reč o desiatkach ťažkých vozidiel, tankov a ďalšieho zariadenia.

Vojak pomáha chlapcovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

USA vyvracajú fámy o obmedzení spojeneckej podpory

Rozhodnutie má podľa AP rozptýliť obavy európskych spojencov. Vyvolali ich vraj povesti o tom, že USA z Európy chcú stiahnuť vojenské zariadenia a obmedziť spojeneckú podporu. Súčasťou plánov má naopak byť nielen rozmiestnenie novej bojovej techniky, ale aj nasadenie moderného komunikačného zariadenia vrátane rádiových vysielačiek, počítačov a ďalších prístrojov.

Plán vychádza z rozšírených rozpočtových schém Pentagónu, ktoré počítajú so štvornásobným zvýšením výdavkov na udržiavanie amerických vojsk v Európe. Zvýšenú vojenskú prítomnosť signalizoval opakovane počas svojich európskych ciest americký minister obrany Ashton Carter.

USA vyšlú na východ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vojaci budú rozmiestnení do šiestich krajín

Vlani v júni Carter pri návšteve Estónska uviedol, že USA rozmiestnia asi 250 tankov, obrnených vozidiel a ďalšieho zariadenia v šiestich krajinách bývalého sovietskeho bloku. Prinajmenšom dočasne budú jednotky rozmiestnené v Bulharsku, Rumunsku, Poľsku a pobaltských krajinách Litve, Lotyšsku a Estónsku.

USA doteraz v Európe trvalo udržujú dve armádne brigády. Nové rozhodnutie znamená, že na kontinente bude fakticky rozmiestnená tretia brigáda, ktorej príslušníci budú pravidelne a kontinuálne rotovať každých zhruba deväť mesiacov. V tohtoročnom rozpočte Pentagónu je na vyslanie nových amerických vojakov do Európy uvoľnená suma 780 miliónov dolárov (cca 687 miliónov eur), pre budúci rok sa počíta so sumou 3,4 miliardy dolárov (približne 3 miliardy eur), uviedla AP.

Viac o téme: ArmádaUSASpojené štáty americké
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu