Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Panika v turistickej destinácii: Šialenec uniesol lietadlo, po dráme sa vzdal

Unesené lietadlo spoločnosti EgyptAir Zobraziť galériu (4)
Unesené lietadlo spoločnosti EgyptAir (Zdroj: SITA/AP)

LARNAKA - Z Egypta bolo dnes na Cyprus unesené lietadlo s viac ako 60 ľuďmi na palube. Únosca sa po siedmich hodinách vzdal úradom v Larnake, motív jeho činu stále neobjasnili. Nikomu z cestujúcich ani posádky sa nič nestalo, aj keď sedem osôb muž držal na palube lietadla do poslednej chvíle. Cyperské ministerstvo zahraničia vylúčilo ako motív činu terorizmus a tvrdí, že išlo o individuálny čin psychicky labilnej osoby.

15:53 Cyperská vláda po zatknutí únoscu oznámila, že muž pri sebe pravé výbušniny nemal. Na snímkach, ktoré sa objavili z paluby lietadla, je vidieť únoscu s okuliarmi a pásom, z ktorého vyčnievajú drôty.

14:36 Predstaviteľ cyperského rezortu diplomacie Alexandros Zenon doplnil, že únosca je osoba v "nestabilnom duševnom stave a k záležitosti sa pristupuje primeraným spôsobom".

14:23 Podľa záberov to vyzerá, že pilot ušiel z lietadla cez okno kabíny.

MIMORIADNA SPRÁVA Panika v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

14:18 Egyptský premiér Šarif Ismaíl povedal, že únosca bol Egypťan a že žiadal, aby sa mohol stretnúť so zástupcami Európskej únie alebo bol dopravený na iné letisko. "Žiadal schôdzku so zástupcom alebo prevoz na iné letisko, ale o nič špecifického," povedal premiér. V prvých hodinách po únose sa v médiách objavili informácie, že chce muž požiadať na Cypre o azyl.

14:05 Čo sa presne udialo na palube lietadla, stále nie je známe.

13:55 Muž, ktorý dnes uniesol egyptské lietadlo na Cyprus, sa po niekoľkých hodinách vzdal úradom a podľa cyperskej vlády bol zadržaný. Nakoniec sa objavil pri dverách lietadla s rukami nad hlavou.

13:50 Cyperská polícia evakuovala pláž v blízkosti Larnaky.

13:47 Spravodajkyňa BBC v Egypte povedala, že podľa cestujúcich na palube panoval pokoj a že si pasažieri pôvodne nič nevšimli. Nápadné im prišlo len to, že let, ktorý mal trvať len pol hodiny, bol dlhší. keď mohli vystúpiť, zistili, že sú na Cypre.

13:35 Neoverená fotografia údajného únoscu aj s "výbušninami" okolo pása.

13:05 Nezvyčajné okolnosti dnešného únosu nenechali vtipkárov na internete chladnými. Jeden z nich na Twitteri uviedol, že muž si asi príliš zobral k srdcu slová piesne "Love is in the air".

12:43 Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie únoscu z paluby lietadla, ktorý bol egyptskými médiami identifikovaný ako profesor veterinárnej medicíny na univerzite v Alexandrii Ibrahim Samaha. Tento muž sa ale neskôr prihlásil ako pasažier, ktorý bol v lietadle, avšak nie je únoscom. Cyperské ministerstvo zahraničia teraz únoscu identifikovalo nanovo ako Sajfa Addina Mustafu.

12:40 Podľa nových informácií, ktoré získala cyperská mediálna spoločnosť CYBC, únosca žiada o prepustenie žien väznených v Egypte.

12:20 Prepustení pasažieri opúšťali lietadlo aj s batožinou.

MIMORIADNA SPRÁVA Panika v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:03 Ex-manželka únoscu by už mala byť na letisku.

11:32 Podľa najnovších správ v lietadle ostáva ešte sedem zajatcov vrátane troch cestujúcich.

11:30 Fotografia, na ktorej únosca vyhadzuje z lietadla list pre manželku.

11:12 Na palube malo byť 30 Egypťanov, 8 Američanov, 4 Briti, 2 Belgičania, 1 Talian a 4 Holanďania.

11:08 Lietadlo uniesol profesor veterinárneho lekárstva

Únosca bol identifikovaný ako profesor veterinárneho lekárstva na alexandrijskej univerzite. Podľa RIK únosca stále zadržiava na palube približne 15 ľudí, o ktorých EgyptAir vyhlásil, že ide o členov posádky a štyroch „cudzincov“. Zvyšných 56 cestujúcich po prílete prepustil.

11:06 Manželka únoscu v súčasnosti žije práve v Larnake. Únosca údajne požiadal na Cypre o politický azyl.

11:03 Únos egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo dnes na Cypre, nemá teroristické pozadie. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis to uviedol vo svojom vyjadrení pre tamojšiu televíziu, ktoré prevzala agentúra DPA.

10:51 Fotografie prepustených pasažierov.

10:50 Na palube uneseného lietadla stále ostávajú štyria pasažieri.

10:35 Podľa vyhlásenia egyptského ministerstva zahraničných vecí sú motívy únoscu osobné. Ide o šialený pokus muža skontaktovať sa s bývalou manželkou a získať azyl na Cypre. Na overenie informácií sa však čaká.

10:32 Slováci medzi pasažiermi nie sú

Ako Topky informoval Peter Stano, hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, „nemáme informácie, že by medzi pasažiermi uneseného lietadla mali byť naši občania. Sme však v kontakte s úradmi či už na Cypre, ako aj v Egypte.“

10:29 Podľa informácií médií nejde o teroristický čin.

10:20 Video prepúšťania zajatých pasažierov z lietadla.

10:19 Svedkovia opísal, že únosca z lietadla vyhodil na letiskovú plochu list adresovaný jeho bývalej žene.

10:18 Podľa cyperských médií chce únosca pravdepodobne získať na Cypre azyl.

10:13 Ex-manželka únoscu smeruje na letisko, aby sa s ním stretla.

10:10 Únosca údajne uviedol, že jeho želaním je žiť s manželkou na Cypre.

10:05 Prvá fotografia únoscu lietadla.

10:02 Podľa miestnej cyperskej televízie bolo motívom únoscu kontaktovať jeho bývalú manželku a upozorniť na seba, hlásia správy na Twitteri.

09:54 Únoscom má byť 27-ročný Egypťan Ibrahim Samaha.

09:53 Naživo z cyperského letiska.

 

09:47 Prepustení pasažieri z lietadla čakajú v hangári.

09:44 Oficiálne informácie hovoria o štyroch zajatcoch z radov cudzincov. Medzi rukojemníkmi naďalej ostáva aj palubný personál.

 

09:40 Podľa cyperského ministerstva zahraničia bol únosca jeden a zatiaľ nevzniesol požiadavky. 

09:38 Prvé údaje hovorili o tom, že na palube bolo 81 cestujúcich, cyperská spoločnosť CYBC neskôr spresnila, že pasažierov bolo 55 a posádku tvorilo sedem osôb. 

09:34 Podľa príspevkov na Twitteri sú medzi piatimi rukojemníkmi na palube lietadla traja Briti, jeden Talian a jeden Ír.

09:32 Na mieste sú pripravené protiteroristické jednotky.

09:30 Podľa bezpečnostných zdrojov bolo na palube lietadla osem Britov a desať Američanov.

09:25 Únosca chce vyjednávať s autoritami.

09:22 Podľa najnovších správ mali únoscovia z lietadla prepustiť všetkých cestujúcich okrem piatich cudzincov a palubného personálu. Informácie však nie sú oficiálne potvrdené.

09:20 Nemenovaný cyperský predstaviteľ AP povedal, že únoscov je zrejme viac ako len jeden, a že zatiaľ jedinou požiadavkou únoscov je, aby v blízkosti lietadla neboli policajné autá.

09:18 Únoscovia podľa agentúry Bloomberg požiadali, aby lietadlo pristálo na Cypre.

09:15 Larnacké letisko je teraz zatvorené a všetky lety na Cyprus budú z Larnaky odklonené na Pafos na západe ostrova. Cyprus už zostavil krízovú jednotku a kontaktoval egyptské úrady.

 

09:12 Ženy a deti z lietadla uvoľnili

Podľa stále sa spresňujúcich správ je za únosom jedna osoba. Egyptský úrad pre civilné letectvo, ktorý citovala agentúra Reuters, oznámil, že jeden z pasažierov hrozil pilotovi, že odpáli pás s výbušninami, ktorý má na sebe. Únoscovia nechali z lietadla vystúpiť ženy a deti.

09:09 Podľa neoficiálnych informácií malo byť prepustených 20 cestujúcich.

 

09:07 Minimálne jeden z únoscov prevzal kontrolu nad lietadlom okolo 08.30 h miestneho času.

09:04 Všetky lety na Cyprus a z Cypru sú zrušené.

08:56 Objavilo sa podozrenie, že v lietadle je bomba, píše portál Express.co.uk.

 

Lietadlo letelo z egyptskej Alexandrie do metropoly Káhiry. Údaje o počte ľudí na palube sa líšia - podľa egyptských zdrojov bolo v lietadle 81 cestujúcich, podľa cyperských 55 pasažierov a sedem členov posádky.

Hovorcu leteckej spoločnosti EgyptAir už citovala agentúra Bloomberg, povedala, že únoscovia požiadali, aby lietadlo pristálo na Cypre. Agentúra Reuters píše, že najmenej jeden z únoscov je zrejme ozbrojený.

Podľa gréckej redakcia CNN odštartoval Airbus A320 z Alexandrie ráno s 81 pasažiermi na palube. Agentúra AFP odvolávajúci sa na letiskové zdroj na Cypre napísala, že je na palube 55 pasažierov a sedemčlenná posádka.

...

Viac o téme: LietadloúnosEgyptAirMS 181
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu